LLOJET E INSULINAVE (DALLIMI NDERMJET INSULINES HUMANE DHE ASAJ TE KAFSHEVE SI PSH: DERRIT ETJ)

Për shkak të disa emrave fatkeqësisht mashtrues, ka pasur disa konfuzione vitet e fundit lidhur me atë se çfarë saktësisht është ndryshimi midis insulinës njerëzore, insulinës shtazore dhe analogeve të insulinës (ose insulinës analoge). Së bashku me atë konfuzion vjen zhgënjimi në lidhje me llojin se cili është “më i miri” ose “i vërtetë”, dhe përgjigjet për këto pyetje janë rrallë të qarta. Sot, ne shpresojmë të zhdukim disa nga misteret që rrethon këtë temë dhe t’ju ndihmojë të vendosni se cila insulinë është e përshtatshme për ju.

Së pari, disa fakte të shpejta për qartësi. Insulina njerëzore (e njohur edhe si “insulinë sintetike” ose “insulinë OMGJ”) nuk është insulinë e marrë nga qeniet njerëzore. Isshtë prodhuar nga njerëzit në një laborator për të imituar saktësisht se çfarë bën insulina endogjene (insulina e vërtetë njerëzore që supozohet të bëjë pankreasi juaj) për trupin. Në thelb është saktësisht e njëjtë me prodhimin e pankreasit njerëzor insulinë jo-diabetik, ashtu si diamantet e bëra nga njeriu janë molekulare identike me diamantët e minuar, por vijnë nga një burim krejtësisht i ndryshëm.

Nga ana tjetër, insulina shtazore vjen nga kafshë të tilla si lopët dhe derrat dhe ishte e vetmja insulinë e disponueshme në treg deri në vitet 1980. Insulina e derrit (nga derrat) është më e ngjashme me insulinën endogjene të të gjitha insulinave të kafshëve; ndryshimi i vogël në aminoacidet e tij nuk ka ndikim në atë se si ndikon në trup. Ndërsa nuk është identike me insulinën që bëjnë pankreaset njerëzore, ajo konsiderohet më “e vërtetë” në kuptimin që vjen nga një gjitar i gjallë sesa nga një laborator. Kjo pikë duket se i bën disa njerëz të besojnë se insulina shtazore është superiore ndaj insulinës njerëzore thjesht sepse është natyrale sesa e prodhuar nga njeriu, por nuk ka asnjë hulumtim për të mbështetur këtë teori.

Për vite me radhë, kishte vetëm insulinë njerëzore dhe shtazore për të zgjedhur. Në fillim, insulina njerëzore ishte shumë më e shtrenjtë se kafsha për shkak të parave që u shpenzuan për zhvillimin e saj. Tani, sidoqoftë, e kundërta është e vërtetë, pasi që insulina njerëzore mund të bëhet në sasi të pakufizuar. Mund të prodhohet gjithashtu më shpejt dhe më lirë sepse qelizat e përdorura (maja, për shembull) janë më të thjeshta se qelizat e kafshëve. Dhe të dy insulinat shtazore dhe njerëzore janë afërsisht të njëjta për sa i përket asaj që i bëjnë trupit tuaj. Prandaj, insulina njerëzore shpesh preferohet për shkak të çmimit, jo sepse është disi “më e mirë”, siç besojnë disa njerëz.

Analoget e isnulines . Kjo është pjesa  ku gjërat bëhen të ndërlikuara. Analogët e insulinës janë produkte natyrale të insulinës që modifikohen nga njerëzit dhe prandaj nuk janë identike me insulinën që pankreasi juaj duhet të bëjë për ju. Ata janë krijuar për të vepruar më shpejt ose më ngadalë sesa insulina endogjene duke ndryshuar rendin e aminoacideve të tyre. Analogët e insulinës janë më të fundit nga tre zhvillimet dhe, për këtë arsye, kanë shkaktuar shqetësimin më të madh sepse kemi njohuritë më të pakta për to. Ata gjithashtu priren të jenë një mundësi më e shtrenjtë, sepse shumë para kanë shkuar në hulumtim për t’i krijuar ato.

Sidoqoftë, analogët e insulinës janë shumë të përshtatshme për njerëzit që duan që insulina e tyre të funksionojë më shpejt ose më ngadalë se normalisht bazuar në zakonet dhe nevojat e tyre. Jo diabeti i të gjithëve funksionon njësoj, kështu që jo ilaçet e diabetit të secilit duhet të funksionojnë njësoj, apo jo? Pavarësisht shqetësimeve dhe kostove, ky opsion është i preferueshëm për shumë.

Disa njerëz kanë pasur reagime negative ndaj llojeve të ndryshme të insulinës. Një formë e veçantë e insulinës analoge, për shembull, u zbulua se shkakton kancerin e gjirit në minjtë ku ishin testuar. Sidoqoftë, për pjesën më të madhe, të tre llojet e insulinës janë të sigurta dhe të shëndetshme për t’u përdorur nga njerëzit me diabet.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email