Lidhja midis diabetit dhe hormoneve

Diabeti fillon si një sindromë metabolike që përmban një ndërthurje të pabarazive hormonale dhe ushqyese. Nëse këto çekuilibrime nuk korrigjohen, një gjendje para-diabetike mund të shndërrohet në diabet të plotë. Këto çekuilibrime hormonale mund të rezultojnë në paaftësi për trupin tuaj për të prodhuar insulinë që i nevojitet për ta shndërruar glukozën në energji, gjendje që njihet si rezistencë ndaj insulinës. Kur kjo të ndodhë, nivelet e glukozës tuaj në gjak do të rriten, dhe ju mund të përjetoni komplikime dhe simptoma të diabetit. Po kështu, nëse vuani nga intoleranca e glukozës, mund të pësoni sheqer në gjak të ulët kur trupi juaj nuk ka glukozë të mjaftueshme për t’u përdorur për energji.

Hormonet që ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak

Për të kuptuar më mirë sesi hormonet ndikojnë në diabet, është e rëndësishme të identifikoni se cilat hormone mund të ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak.

Insulina

Insulina është një hormon që lëshohet nga qelizat beta në pankreas, dhe lejon që trupi të përdor glukozën për energji. Insulina është e rëndësishme për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak që të mos ulen ose rriten shumë. Pasi të hani një vakt dhe niveli i sheqerit tuaj në gjak rritet, qelizat beta sinjalizohen për të lëshuar insulinë në gjak. Pastaj, ajo bashkohet me qelizat për të ndihmuar në thithjen e sheqerit nga gjaku. Insulina është përmendur shpesh si një “çelës” që lëshohet për të zhbllokuar qelizat për të lejuar që sheqeri të shndërrohet në mënyrë që të mund të përdoret si energji.

Glukagoni

Prodhuar nga qelizat alfa ose islet të pankreasit, glukagoni përdoret për të kontrolluar prodhimin e glukozës dhe ketonit në mëlçi. Ky hormon lëshohet midis vakteve dhe gjatë natës, dhe është thelbësor në ruajtjen e ekuilibrit të energjisë dhe niveleve të sheqerit në trup. Glukagoni do të sinjalizojë mëlçinë kur është koha për të zbërthyer rezervat e glikogjenit dhe niseshtes, dhe gjithashtu do të ndihmojë në formimin e njësive të reja të ketoneve dhe glukozës nga substancat e tjera.

Amilin

Amilin është një hormon që lirohet nga qelizat beta së bashku me insulinën. Ky hormon funksionon për të ulur nivelin e glukagonit të trupit, i cili më pas ul prodhimin e glukozës në mëlçi dhe ngadalëson ritmin që boshatiset ushqimi nga stomaku. Kjo do ta bëjë trurin tuaj të ndjehet sikur është i plotë dhe i kënaqur pas një vakti. Efekti i përgjithshëm i Amilin është të zvogëlojë prodhimin e sheqerit nga mëlçia gjatë vakteve, në mënyrë që të parandalojë që nivelet e glukozës në gjak të mos rriten shumë.

Epinefrina

Epinefrina është e njohur edhe si adrenalinë, dhe lëshohet nga gjëndrat mbiveshkore dhe mbaresa nervore për të stimuluar mëlçinë të prodhojë sheqer. Epinefrina gjithashtu promovon lëshimin dhe prishjen e ushqyesve me yndyrë që do të udhëtojnë në mëlçi për t’u kthyer në ketone dhe sheqer.

Kortizoli

Kortizoli është një lloj hormoni steroid që sekretohet nga gjëndra mbiveshkore e trupit. Ajo funksionon për t’i bërë qelizat e muskujve dhe yndyrës rezistente ndaj veprimit të insulinës, dhe gjithashtu rrit prodhimin e glukozës nga mëlçia. Kortizoli do të kundërpeshojë veprimin e insulinës, por nën stres, niveli i kortizolit mund të rritet deri në pikën kur bëheni rezistent ndaj insulinës. Për njerëzit me diabet tip 1, kjo do të kërkojë insulinë shtesë në mënyrë që të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak.

Hormoni i rritjes

Hormoni i rritjes lëshohet nga gjëndra e hipofizës së trurit dhe funksionon në mënyrë të ngjashme me kortizolin. Hormoni i rritjes do të funksionojë për të balancuar efektin e insulinës në yndyrnat dhe qelizat e muskujve. Sidoqoftë, kur nivelet e hormonit të rritjes janë shumë të larta, rezistenca ndaj insulinës mund të rritet.

Print Friendly, PDF & Email