Kurë për diabetin? Studiuesit e Universitetit të Albertës besojnë se e kanë gjetur një të tillë

Shkencëtarët në Universitetin e Alberta thonë se ata mund të kenë zbuluar një kurë për diabetin.

Deri më tani, ekipi hulumtues ka qenë në gjendje të shërojë diabetin tek minjtë duke përdorur një proces të ri të qelizave burimore dhe shpreson që ky proces të përkthehet te njerëzit.

Studiuesi kryesor i projektit, Dr. James Shapiro, i tha CTV News Edmonton se ekipi i tij në U of A ishte në gjendje të bashkëpunonte me ekspertë nga e gjithë bota për të kthyer gjakun e një pacienti në qelizat e ishujve që prodhojnë insulinë.

“Deri tani jemi në pikën ku mund të prodhojmë në mënyrë të besueshme qelizat prodhuese të insulinës nga gjaku i pacientëve që kanë diabet tip 1 ose tip 2 dhe ne e kemi bërë këtë tani për disa muajt e fundit në laborator,” tha ai. “Vendosja e këtyre qelizave në minj diabetikë dhe kthimi i diabetit deri në atë pikë ku në të vërtetë shërohet diabeti i tyre.”

Njëzet vjet më parë, i njëjti Dr. Shapiro bëri historinë mjekësore me “Edmonton Protocol”, një procedurë që u jep pacientëve qeliza të reja prodhuese të insulinës, falë transplantimeve të ishujve nga dhuruesit e organeve.

Sidoqoftë, kjo procedurë kërkon përdorimin e ilaçeve të fuqishme kundër refuzimit, të cilat sjellin efekte anësore të konsiderueshme.

Dr. Shapiro thotë se ky proces i ri i qelizave burimore do të eleminonte atë problem.

“Nëse ato janë qelizat e tyre, pacientët nuk do t’i refuzojnë ato,” tha ai.

Sipas Dr. Shapiro, do të nevojiten më shumë prova para se ekipi i tij të lëvizë provat e tij nga kafshët te njerëzit.

“Duhet të ketë të dhëna paraprake dhe në mënyrë ideale një grusht pacientësh që do t’i demonstrojnë botës se kjo është e mundur dhe se është e sigurt dhe efektive.”

Më shumë para duhen gjithashtu në mënyrë që të blini pajisje për kërkimin, tha ai.

Studiuesi kryesor thotë se mungesa e fondeve është një pengesë kryesore për kërkimin shkencor.

Kjo është arsyeja pse një grup i vogël vullnetarësh po synon të mbledhë 22 milion dollarë deri në vitin 2022 për të financuar kërkime të mëtejshme me Fondacionin e Kërkimit të Diabetit në Kanada.

Dr. Shapiro shpreson që ndihma financiare do ta lejojë atë t’i provojë qeverisë se shkenca funksionon.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ka afërsisht 422 milion njerëz që jetojnë me diabet globalisht, me 1.6 milion vdekje që i atribuohen drejtpërdrejt diabetit çdo vit.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email