Kur Trajtimi juaj i Diabetit Tip 2 nuk po funksionon. Cfare duhet te beni ?

Diabeti tip 2 është një sëmundje progresive. Nëse jeni si shumica e njerëzve, do të arrini një pikë ku trajtimi juaj nuk po funksionon ashtu si dikur.

Nëse kjo ndodh, ju dhe mjeku juaj do të duhet të hartoni një plan të ri trajtimi.

Ka shumë mënyra për ta realizuar atë.

Tabletat

Ju mund të merrni një për të ulur sheqerin në gjak. Ka disa klasa të ilaçeve joinsulinë për të zgjedhur nga ai diabet i tipit 2 në mënyra të ndryshme. Për shkak se këto ilaçe mund të punojnë së bashku, mjeku juaj mund t’ju përshkruajë më shumë se një.

Këto mund të përfshijnë:

• Metformina, e cila funksionon në mëlçinë tuaj

• Tiazolidinediones (ose glitazone), të cilat përmirësojnë heqjen e sheqerit nga gjaku juaj

• Sekretarë, të cilët ndihmojnë pankreasin tuaj të bëjë më shumë insulinë

• Bllokuesit e niseshtesë, të cilat ngadalësojnë mënyrën se si trupi juaj thith sheqerin nga ushqimi që hani

• Terapitë e bazuara në inkretinë, të cilat ndihmojnë mëlçinë tuaj të bëjë më pak sheqer. Ata gjithashtu ngadalësojnë mënyrën e thithjes së ushqimit. Mund të jenë pilula ose të shtëna.

• Frenuesit SGLT2 (ose gliflozinat), të cilat bëjnë që veshkat tuaja të lëshojnë sheqer të tepërt në shurrë tuaj

Ju gjithashtu mund të merrni një pilulë që përzien dy lloje të ilaçeve. Kjo njihet si terapi e kombinuar.

Injeksione

Ju injektoni disa ilaçe joinsuline në vend që t’i gëlltisni ato. Këto barna bien në një nga dy llojet:

Agonistët e receptorëve GLP-1: Këto ndihmojnë trupin tuaj të bëjë insulinë. Ato gjithashtu ndihmojnë mëlçinë tuaj të bëjë më pak glukozë. Ka disa lloje për të cilat mund të flisni me mjekun tuaj. Disa i injekton çdo ditë, dhe të tjerët i merr një herë në javë.

Analog amilina: Ky lloj ngadalëson tretjen tuaj. Kjo e mban nivelin e glukozës tuaj poshtë dhe ndihmon mëlçinë tuaj të lërë numrat e ulët. Këto i injektoni para ngrënies.

Terapia me insulinë

Ju nuk duhet të merrni insulinë nëse keni diabet tip 2, por ndonjëherë është e nevojshme. Se çfarë lloj insuline do të merrni varet nga ajo që po ndodh me ju.

Ju mund të merrni insulinë për diabetin e tipit 2 sepse:

Ju duhet të kontrolloni sheqerin në gjak për një kohë të shkurtër. Ju mund të keni nevojë për insulinë për të trajtuar sheqerin në gjak të përkohshëm të lartë për shkak të gjërave të tilla si:

• Kirurgjia

• Një urgjencë mjekësore si një sulm në zemër

• Shtatzënia

• Ilaçe steroide

• Ketoacidoza diabetike – kur trupit tuaj i mungon insulina e mjaftueshme dhe djeg dhjamin për karburant në vend të sheqerit

Ndryshimet në stilin e jetës dhe pilulat nuk kanë ndihmuar. Nëse keni provuar dietë, ushtrime fizike dhe një ilaç oral për diabetin dhe sheqeri juaj është akoma i lartë, mjeku juaj mund t’ju përshkruajë insulinë.

Trajtimi juaj aktual nuk funksionon më. Me kalimin e kohës, diabeti dëmton qelizat në pankreasin tuaj që prodhojnë insulinë. Shtimi i peshës dhe stresi kronik mund të shpejtojnë këtë dëmtim dhe ta bëjnë trupin tuaj më pak të përgjegjshëm ndaj insulinës. Pankreasi juaj mund të pompojë më shumë insulinë në fillim, por përfundimisht nuk do të jetë në gjendje të mbajë hapin me kërkesat e trupit tuaj për këtë hormon.

Ju nuk keni qëndruar në trajtimin tuaj. Dieta, ushtrimet fizike dhe ilaçet orale do të kontrollojnë diabetin tuaj vetëm nëse i përdorni ato. Dozat e humbura dhe gabimet dietike mund të prishin kontrollin e sheqerit në gjak deri në pikën ku keni nevojë për insulinë.

Ekzistojnë disa lloje të insulinës, bazuar në sa kohë duhet për të filluar punën dhe sa kohë ul sheqerin në gjak.

Grupet kryesore janë:

Insulinë me veprim të shpejtë: Shkon në sistemin tuaj brenda 30 minutash dhe funksionon më mirë për të kontrolluar sheqerin në gjak gjatë vakteve dhe vakteve. Ekziston edhe insulina “me veprim të shpejtë” që fillon të funksionojë në rreth gjysmën e kohës, por nuk funksionon për aq kohë.

Insulina me veprim të mesëm: Duhet më shumë kohë që trupi juaj të thithë sesa lloji me veprim të shpejtë, por zgjat më shumë. Goodshtë mirë në kontrollimin e sheqerit në gjak brenda natës dhe ndërmjet vakteve.

Insulinë afatgjatë: Ky lloj mund ta bëjë nivelin tuaj të glukozës të qëndrueshëm për pjesën më të madhe të ditës. Funksionon brenda natës, midis vakteve dhe kur jeni duke agjëruar. Në disa raste, mund të funksionojë edhe më shumë se 24 orë.

Ekzistojnë edhe përzierje të insulinës që kombinojnë me jetëgjatësi dhe me veprim të shpejtë. Këto nganjëherë quhen insulinë e kombinuar.

Flisni me mjekun tuaj për të kuptuar se cili lloj është më i mirë për ju.

Ju dhe mjeku juaj gjithashtu duhet të zgjidhni se cila mënyrë për të marrë insulinë mund të funksionojë më mirë për ju. Mbulimi juaj i sigurimit gjithashtu mund të luajë një rol.

Këtu janë disa zgjedhje:

Shiringa: Ju do ta përdorni këtë për t’i dhënë vetes fotografi të insulinës. Mund t’i vendosni në:

• barku

• kofshë

• mishin e bute te vitheve

•Pjesa e siperme e krahut

Penay: Këto kanë një gjilpërë në majë. Ideja është e njëjtë me shiringën, por mund ta keni më të lehtë për t’u përdorur.

Pompë: Kjo është një makinë që e mbani në një xhep të vogël ose qese në rripin tuaj. Eshtë e lidhur me një tub të hollë me një gjilpërë që futet në lëkurën tuaj. Ju merrni një dozë të qëndrueshme të insulinës.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email