Kur injektojmë dyfishin e insulinës….

Tema :Kur injektojmë dyfishin e insulinës….

Injektimi i insulinës në një dozë të dyfishtë mund të shkaktojë hipogliceminë.

Kjo mund të bëhet veçanërisht serioze nëse doza juaj e insulinës ka qenë dukshëm më e madhe se sa duhet të kishte qenë.

Nëse jeni të shqetësuar se keni marrë dyfishin e dozes me insulinë, merrni menjëherë karbohidrate të mjaftueshme me veprim të shpejtë dhe kërkoni këshillë nga ekipi juaj shëndetësor .

Simptomat e një doze të dyfishtë të insulinës

Lista e simptomeve më poshtë janë simptomat e hipoglikemisë që mund të rezultojnë nga një mbidozë e insulinës:

 • Gjendja depresive
 • Marramendje
 • Të qenët i përgjumur
 • Lodhje
 • Dhimbje koke
 • Ndjenjë urie
 • Pamundësia për t’u përqendruar
 • Nervozizëm
 • Vështirësi orientimi
 • Të përziera
 • Ndryshimet e personalitetit
 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Shqetësim
 • Çrregullime të gjumit
 • Ngathtësi
 • Lëkurë të zbehtë
 • Djersitje
 • Ndjesi shpimi gjilpërash
 • Dridhje
 • Lëvizje të pasigurta

 

Nëse keni marrë një dozë shumë herë më të madhe të insulinës, simptomat më të rënda mund të përfshijnë edhe komën.

Kërkoni vëmendje mjekësore urgjentisht në rast të mbidozës së insulinës.


Çfarë mund të shkaktojë mbidozë të insulinës?

Mbidoza e insulinës mund të ndodhë për një numër të madh arsyesh. Më poshtë rendisim disa prej tyre:

 

 • Aksidentalisht, kur harron që ke injektuar njëherë insulinën për të njëjtin vakt.
 • Keqllogaritja e përmbajtjes së karbohidratit të një vakti.
 • Mungon ose vonon një vakt të planifikuar pasi keni injektuar.
 • Aksidentalisht injektimin e dozës së një vakt të ndryshëm (p.sh. gabimisht injektimin e dozës së darkës në mëngjes)
 • Me rastin e injektimit të insulinës së gabuar – për shembull duke injektuar insulinën tuaj të shpejtë në vend të insulinës tuaj bazë
 • Duke pasur vështirësi në shikimin e numrave ose shkallëzimit në një penë.

Trajtimi i një mbidoze do të varet sa shpejtë e keni kuptuar që keni marrë dyfishin e dozës së insulinës.

Nëse insulina është administruar më shumë se 20 minuta më parë, veproni shpejt dhe merrni menjëherë një burim të mirë të karbohidrateve me veprim të shpejtë, të tilla si tableta të glukozës ose një juicebox. Merrni një vakt me karbohidrate të ngopura më të ngadalshme, të tilla si bukë, për të parandaluar hipoglikeminë që ndodh më vonë.

Nëse kupton se një gabim është bërë brenda 20 minutash nga injektimi, nuk mund të nevojitet të marrësh sheqer, por duhet të keni karbohidrate që do të absorbohen relativisht shpejt. Shmangni ushqimin yndyror, nëse është e mundur, pasi yndyra priret të ngadalësojë shpejtësinë e karbohidrateve.

Është e zakonshme që të nevojitet 10g karbohidrate për të luftuar çdo njësi të insulinës. Në përgjithësi është më e sigurt të kesh më shumë sesa më pak karbohidrate gjatë trajtimit të mbidozës së insulinës.

Këshilla:


Kryeni testin rregullisht për të monitoruar në mënyrë të vazhdueshme nivelet e glukozës në gjak dhe të jeni në vëzhgim për simptomat e një hipoglicemie. Nëse ju keni simptoma hipo, ose mendoni se i ndjeni ato, kryeni një test gjaku.

Nëse mbidoza është një mbidozë e madhe, merrni më së pari karbohidrat dhe pastaj thirrni ekipin tuaj të shëndetësisë ose shërbimin jashtë orarit për këshilla.

Print Friendly, PDF & Email