Kujdesi për diabetin: 10 mënyra për të shmangur komplikacionet.

Kujdesi për diabetin është një përgjegjësi e përjetshme. Konsideroni keto  10 strategji për të parandaluar komplikacionet  e diabetit.

Diabeti është një sëmundje serioze. Ndjekja e planit tuaj të trajtimit të diabetit merr një angazhim gjatë gjithë orarit. Por përpjekjet tuaja janë të vlefshme. Kujdesi me diabetit mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për komplikime serioze – madje edhe kërcënuese për jetën.

Këtu janë 10 mënyra për të marrë një rol aktiv në kujdesin tuaj  për diabetin dhe për të shijuar një të ardhme më të shëndetshme.

1. Bëni një angazhim për të menaxhuar diabetin tuaj

Anëtarët e ekipit tuaj të kujdesit për diabetin – mjeku ose ofruesi i kujdesit parësor, edukatori infermier i diabetit dhe dietolog, për shembull – mund t’ju ndihmojnë të mësoni bazat e kujdesit për diabetin dhe të ofroni mbështetje gjatë rrugës. Por varet nga ju që të menaxhoni gjendjen tuaj.

Mësoni gjithçka që mundeni për diabetin. Bëni ushqimin e shëndetshëm dhe aktivitetin fizik pjesë të rutinës suaj të përditshme. Mbani një peshë të shëndetshme.

Monitoroni sheqerin në gjak dhe ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj për administrimin e nivelit të sheqerit në gjak. Merrni ilaçet tuaja sipas udhëzimeve të mjekut tuaj. Pyetni ekipin tuaj për trajtimin e diabetit kur të keni nevojë për ndihmë.

2. Mos pini duhan

Pirja e duhanit rrit rrezikun tuaj nga diabeti i tipit 2 dhe rreziku i komplikimeve të ndryshme të diabetit, duke përfshirë:

• Ulje e fluksit të gjakut në këmbë , e cila mund të çojë në infeksione, ulcera dhe heqje të mundshme të një pjese të trupit me anë të operacionit (amputim)

• Sëmundje e zemrës

• Stroke(atak kardiak)

• Sëmundja e syve, e cila mund të çojë në verbëri

• Dëmtime nervore

• Sëmundja e veshkave

• Vdekja e parakohshme

Bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për t’ju ndihmuar të ndaloni pirjen e duhanit ose përdorimin e llojeve të tjera të duhanit.

3. Mbani nën kontroll presionin e gjakut dhe kolesterolin tuaj

Ashtu si diabeti, presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë enët e gjakut. Kolesterol i lartë është gjithashtu një shqetësim, pasi dëmtimet shpesh janë më të këqija dhe më të shpejta kur keni diabet. Kur këto kushte bashkohen, ato mund të çojnë në një sulm në zemër, goditje në tru ose kushte të tjera kërcënuese për jetën.

Ushqimi i një diete të shëndetshme, me pak yndyrë dhe ushtrimi i rregullt mund të shkojë shumë përpara drejt kontrollit të presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit. Mjeku juaj gjithashtu mund të rekomandojë marrjen e ilaçeve, nëse është e nevojshme.

4. Program të rregullt kontrollimi  dhe teste të syrit

Programoni dy deri në katër kontrolle të diabetit në vit, përveç provimeve vjetore të syve tuaj fizikë dhe rutinë.

Gjatë fizikut, mjeku juaj do të pyesë në lidhje me nivelin e të ushqyerit dhe aktivitetit tuaj dhe të shikoni për ndonjë ndërlikim që lidhet me diabetin – përfshirë shenjat e dëmtimit të veshkave, dëmtimin e nervave dhe sëmundjet e zemrës

Specialisti juaj për kujdesin e syve do të kontrollojë për shenjat e dëmtimit të retinës, kataraktet dhe glaukomën.

5. Vazhdoni vaksinat tuaja

Diabeti e bën më të predispozuar që të keni sëmundje të caktuara. Vaksinat rutinore mund të ndihmojnë në parandalimin e tyre. Pyesni mjekun tuaj për:

• Vaksina ndaj gripit. Një vaksinë vjetore e gripit mund t’ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm gjatë sezonit të gripit, si dhe të parandaloni komplikime serioze nga gripi.

• Vaksina e pneumonisë. Ndonjëherë vaksina e pneumonisë kërkon vetëm një goditje. Nëse keni komplikime të diabetit ose jeni në moshën 65 vjeç ose më të vjetër, mund të keni nevojë për një goditje përforcuese.

• Vaksina e hepatitit B. Vaksina e hepatitit B rekomandohet për të rriturit me diabet që nuk e kanë marrë më parë vaksinën dhe janë më të rinj se 60 vjeç. Nëse jeni në moshën 60 vjeç ose më të vjetër dhe nuk keni marrë kurrë vaksinën e hepatitit B, bisedoni me mjekun tuaj nëse është e drejtë për ju.

• Vaksina të tjera. Qëndroni të azhurnuar me qëllimin tuaj tetanoz (zakonisht jepet çdo 10 vjet). Mjeku juaj mund të rekomandojë edhe vaksina të tjera.

6. Kujdesuni për dhëmbët tuaj

Diabeti mund t’ju ​​lërë të prirur për infeksione të mishrave të dhëmbëve. Lyeni dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë me një pastë dhëmbësh fluoride, fërkoni dhëmbët tuaj një herë në ditë dhe caktoni provime dentare të paktën dy herë në vit. Thirrni dentistin tuaj nëse mishrat e dhjamit tuaj gjakosen ose duken të kuq ose të fryrë.

7. Kushtojini vëmendje këmbëve tuaja

Sheqeri i lartë në gjak mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut dhe të dëmtojë nervat në këmbët tuaja. Mbetet e patrajtuara, prerjet dhe fshikëzat mund të çojnë në infeksione serioze. Diabeti mund të çojë në dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash ose humbje të ndjesisë në këmbët tuaja.

Për të parandaluar problemet e këmbëve:

• Lani këmbët çdo ditë në ujë të vakët. Shmangni njomjen e këmbëve, pasi kjo mund të çojë në lëkurë të thatë.

• Thani këmbët butësisht, veçanërisht midis gishtërinjëve.

• Hidratoni këmbët dhe kyçet e këmbëve me locion ose vazelinë. Mos vendosni vajra ose kremra midis gishtërinjve – lagështia shtesë mund të çojë në infeksion.

• Kontrolloni këmbët tuaja çdo ditë për callus, fshikëza, plagë, skuqje ose ënjtje.

• Konsultohuni me mjekun tuaj nëse keni ndonjë problem të lënduar ose të këmbës që nuk fillon të shërohet brenda disa ditësh. Nëse keni ulçerë në këmbë – një plagë e hapur – shihni mjekun tuaj menjëherë.

• Mos shkoni zbathur, brenda apo jashtë.

8. Konsideroni një aspirinë ditore

Nëse keni diabet dhe faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular, të tilla si pirja e duhanit ose presioni i lartë i gjakut, mjeku juaj mund të rekomandojë marrjen e një doze të ulët të aspirinës çdo ditë për të ndihmuar në uljen e rrezikut tuaj të sulmit në zemër dhe goditje në tru.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email