Kortikosteroidet dhe Diabeti

Cilat janë kortikosteroidet?

Kortikosteroidet janë medikamente që përmbajnë versione sintetike të kortizolit, hormonit të prodhuar nga gjëndrat e veshkave dhe përgjegjës për përgjigjen e stresit të trupit. Kortikosteroidet mund të merren në rrugë orale, në formë tabletash, nëpërmjet inhalatorëve, nëpërmjet injeksioneve ose brenda lëngjeve, xhelrave dhe kremrave. Shembuj të ilaçeve steroide përfshijnë: Prednisolon ,Hydrocortisone ,Dexamethesone ,Fluokortolone, Deflazakort, Kortikosteroidet nuk duhet të ngatërrohen me steroidet  anabolike, një lloj droge steroidi dhe klase C që disa persona që frekuentojnë palestrën  përdorin ilegalisht, për të ndërtuar muskujt.

Kur përdoren kortikosteroidet?

Kortikosteroidet mund të përdoren për të kontrolluar inflamacionin si pasojë e kushteve duke përfshirë: Artritin Ruematoid Astmën, Kolitin ulcerativ ,Morbus Chron,, Lupus, Sëmundja e Addisonit,Alergjinë.

A mund të çojnë steroidët në diabet?

Një nga efektet anësore të kortikosteroideve orale është se ato mund të rrisin nivelet e glukozës në gjak dhe të rrisin rezistencën ndaj insulinës, gjë që mund të çojë në diabetin e tipit 2. Në mënyrë tipike, nivelet e glukozës në gjak do të kthehen në normale pasi të përfundoni steroidet, por në disa raste, veçanërisht nëse keni faktorë rreziku para-ekzistues për diabetin e tipit 2, mund të diagnostikoheni me këtë formë të diabetit. Duke qenë në mjekim me steroide për një periudhë më të gjatë kohore, mbi 3 muaj, mund të rrisni rrezikun e diabetit të tipit 2.

Trajtimi i diabetit gjatë steroideve.

Nëse keni diabet përpara fillimit të kortikosteroideve orale, duhet të jeni të vetëdijshëm se nivelet e glukozës në gjak mund të rriten gjatë kohës që jeni duke marrë steroide. Kjo ka më shumë gjasa të jetë rasti nëse jeni duke marrë steroide nga goja.Gjatë kësaj periudhe është mire që të monitoroni gliceminë më shpesh dhe të kontaktoni me mjekun nëse është e nevojshme të ndryshoni dozat e insulinës apo tabletave tuaja.

Efektet anësore të kortikosteroideve.

Efektet anësore të kortikosteroideve orale mund të përfshijnë në afat të shkurtër: puçrra fytyre, luhatje humori ,rritjen e oreksit .Me përdorimin e zgjatur të steroideve nga goja, efektet anësore mund të përfshijnë: dobësi të muskujve hipertension (presioni i lartë i gjakut),  Sindromin Cushing, Osteoporozën,  Glaukomën katarale.  Format jo-gojore të steroideve kanë më pak efekte anësore. Injeksionet e steroideve mund të përfshijnë dhimbje dhe ënjtje në vendin e injektimit. Kortikosteroidet aktuale ( xhel ose krem) mund të çojnë në zbehje ose errësim të lëkurës.

Print Friendly, PDF & Email