Kontrollet e diabetit

Kontrollet e diabetit janë një pjesë jashtëzakonisht e rëndësishme e kujdesit të diabetit. Këto kontrolle janë një pjesë jetike e kujdesit ditor, të javës, mujore dhe vjetore të diabetit. Ekzistojnë disa lloje të kontrolleve të diabetit që mund të kryeni në shtëpi dhe të tjerat ofrohen në spitale apo klinika private. Kjo përfshin kontrollin e glukozës, kujdesin e këmbëve, peshën dhe mbajtjen e një ditari. Kontrollet për diabetin janë vendi ku individi mund të bëjë ndryshime në menaxhimin e diabetit të tyre, mbi dhe përtej kontrollit të ofruar nga profesionistët e kujdesit shëndetësor.

Kontrollet për njerëzit e sapo diagnostikuar me diabet Kontrollet e diabetit për fëmijët janë një lëndë specialistike, prindërit dhe fëmijët do të mësohen se si të kontrollojnë diabetin e tyre nga profesionistë të kujdesit shëndetësor të diabetit. Për të rriturit, ka një sërë kursesh edukimi për të ndihmuar njerëzit me diabet të kuptojnë gjendjen e tyre. Këto kurse ndihmojnë për ti treguar të rriturit llojin e kontrollit të diabetit të nevojshëm për të siguruar kujdesin e mirë për diabetin. Edukimi duhet të përfshijë udhëzime në peshë, testimin e sheqerit në gjak dhe si të kujdeseni për këmbët dhe sytë.

Kontrolli i përditshëm i diabetit Kontrollimi ditor i diabetit duhet të përfshijë këmbët dhe sheqerin në gjak. Kontrollet ditore të këmbëve janë thelbësore për njerëzit me diabet. Sidomos për ata me një histori neuropati të diabetit, infeksionet e këmbëve mund të përhapen shumë shpejt. Kontrollimi i këmbëve çdo ditë është një mënyrë për të identifikuar problemet në fillim. Testimi i përditshëm i glukozës në gjak nuk rekomandohet për të gjithë diabetikët, por këshillohet që të gjithë diabetikët duhet të testojnë sheqerin e tyre në gjak. Testimi dhe kuptimi se çfarë do të thotë rezultati i sheqerit në gjak është një mënyrë thelbësore për të menaxhuar diabetin. Kuptimi se çfarë duhet të bëni nëse glukoza në gjak është e ulët apo e lartë është çelësi.

Kontrolle 1 javore-3 mujore Një shumëllojshmëri e kontrolleve javore dhe mujore mund t’ju ndihmojnë të kujdeseni për diabetin tuaj. Testet HbA1c ofrojnë një udhëzues tre mujor për nivelet mesatare të glukozës në gjak. Ju gjithashtu duhet të kontrolloni presionin e gjakut çdo muaj dhe rishikoni medikamentet mujore. Nëse jeni duke u përpjekur të humbni peshë, kontrolloni peshën tuaj çdo javë dhe vizitoni klinikën tuaj nëse keni nevojë për ndihmë të mëtejshme.

Kontrollet profesionale për diabetin Nëse jeni duke u përpjekur të fitoni ndihmë profesionale të glukozës në gjak nga infermierja juaj e specializuar për diabetin, mund t’ju ndihmojë të kuptoni më shumë për atë që nënkupton kontrolli. Ky lloj kontrolli mujor është thelbësor për ata që përpiqen për kontroll të mirë. Kontakti i rregullt pacient-infermier për kontrollet është çelësi i kontrollit të shkëlqyer të diabetit.

Kontrollet vjetore për diabetin Mjeku apo infermierja juaj e diabetit duhet të kryejë teste vjetore për një sërë komplikacionesh të ndryshme të diabetit. Shumë njerëz me diabet thjesht nuk bëjnë kontrollet që kanë nevojë. Mos harroni të shkëmbeni informacion personal me mjekun tuaj, duke përfshirë atë se si ndiheni. Kontrollet vjetore duhet të përfshijnë sytë, këmbët, qarkullimin, dietën, peshën, neuropati, zemrën, presionin e gjakut, tiroiden, elektrolitet, kolesterolin, gjakun etj.

Edukimi i kontrollit vjetor Kontrollet e diabetit duhet të përfshijnë edukimin. Edukimi i kontrollit vjetor duhet të përfshijë: 1.Dietën 2.Stilin e jetesës 3.Aktvitet fizik 4.Insulina (nëse ke diabet tip 1) 5.Testimi i glukozës në gjak 6.Presioni i gjakut 7.Rreziku kardiovaskular 8.Programe përkatëse edukative

Mbani një ditar për të shënuar kontrollet e diabetit Kontrollet me profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të bëhen shumë më të lehta duke mbajtur një ditar. Infermieret specialiste të diabetit duhet të kontrollojnë ditarin tuaj dhe t’ju informojnë për ecurinë tuaj. Shkruani problemet tuaja ditore, nivelet e sheqerit dhe rezultatet e kontrollit tuaj. Kjo mund t’ju ndihmojë të luftoni komplikimet e diabetit.

 

Print Friendly, PDF & Email