Koma Diabetike

Koma diabetike është një komplikacion i rrezikshëm për diabetin ose ndryshe thuhet një gjëndje  “Pa ndjenja”. Nëse keni diabet, sheqeri i lartë në gjak (hiperglicemia) ose sheqeri i ulët në gjak (hipoglicemia) mund të çojë në një koma diabetike. Nëse kaloni në një koma diabetike, jeni gjallë – por nuk mund të zgjoheni ose të reagoni në mënyrë të qëllimshme për pamjet, tingujt ose llojet e tjera të stimulimit. Kur mbetet pa trajtuar, koma diabetike mund të jetë fatale. Ideja e një kome diabetik është e frikshme, por ju mund të merrni hapa për të ndihmuar në parandalimin e saj.

Filloni duke ndjekur planin tuaj të trajtimit të diabetit. Mos e neglizhoni shëndetin tuaj!

Simptomat

Para se të zhvilloni një koma diabetike, zakonisht do të përjetoni shenja dhe simptoma të sheqerit të lartë të gjakut ose sheqerit të ulët në gjak.

Sheqeri i lartë i gjakut (hiperglicemia)

Nëse niveli i sheqerit në gjak është tepër i lartë, mund të përjetoni:

-Rritja e etjes

-Urinim i shpeshtë

-lodhje

-Përzierje

-Dhimbje stomaku

-Një gojë shumë të thatë

-Një rrahje të shpejtë të zemrës

Shkaqet

Sheqeri i gjakut që është tepër i lartë ose tepër i ulët për një kohë të gjatë mund të shkaktojë kushte të ndryshme serioze, të cilat mund të çojnë në koma diabetike.

1.Ketoacidoza diabetike. Nëse qelizat e muskujve tuaj bëhen të uritur për energji, trupi juaj mund të përgjigjet duke përdorur yndyrën si energji. Ky proces formon acidet toksike të njohura si ketone. Nëse keni ketone (të matur në gjak ose urinë) dhe sheqer të lartë të gjakut, gjendja quhet ketoacidoza diabetike. Ketoacidoza diabetike është më e zakonshme në diabetin e tipit 1, por ndonjëherë ndodh në diabetin e tipit 2 ose diabetin gestacional.

2.Sindromi hyperosmolar diabetik. Nëse niveli i sheqerit në gjak arrin 600 miligram për decilitër (mg / dL), ose 33.3 milimol për litër (mmol / L), gjendja quhet sindromi hyperosmolar diabetik.

Sheqeri i tepërt kalon nga gjaku në urinën tuaj, gjë që shkakton një proces filtrimi që tërheq sasi të jashtëzakonshme të lëngjeve nga trupi juaj. Mund të çojë në dehidratim kërcënues për jetën dhe koma diabetike. Rreth 25 deri 50 përqind e njerëzve me sindromë diabetik hyperosmolar zhvillojnë koma.

3.Hypoglycemia. Truri juaj ka nevojë për glukozë të funksionojë. Hipoglikemia mund të shkaktohet nga shumë insulinë ose pa ushqim të mjaftueshëm. Ushtrimi shumë i fuqishëm ose pirja e alkoolit shumë mund të ketë efekt të njëjtë.

Faktoret e rrezikut

Kushdo që ka diabet është në rrezik të një kome diabetike, por faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun:

Një sëmundje, traumë ose kirurgji. Kur jeni të sëmurë ose të plagosur, nivelet e sheqerit në gjak tentojnë të rriten, ndonjëherë në mënyrë dramatike. Kjo mund të shkaktojë ketoacidozë diabetike nëse keni diabet të tipit 1 dhe nuk e rrisni dozën tuaj të insulinës për të kompensuar.

Gjendja mjekësore, siç është dështimi i zemrës congestive ose sëmundja e veshkave, gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sindromit diabetik hyperosmolar.

Menaxhimi i dobët i diabetit. Nëse nuk e monitoroni mirë sheqerin tuaj në gjak ose nuk i merrni medikamentet sipas udhëzimeve, do të keni një rrezik më të lartë të zhvillimit të komplikimeve afatgjata dhe koma diabetike.

Duke lënë mënjanë ushqimet ose insulinën. Ndonjëherë, njerëzit me diabet të cilët gjithashtu kanë një çrregullim të ngrënies zgjedhin të mos përdorin insulinën e tyre si të drejtuar me shpresën e humbjes së peshës. Kjo është një praktikë e rrezikshme dhe kërcënuese për jetën që rrit rrezikun e një kome diabetik.

Pirja e alkoolit. Alkooli mund të ketë efekte të paparashikueshme në sheqerin tuaj të gjakut. Efektet sedative të alkoolit mund ta bëjnë më të vështirë për ju të dini kur keni simptoma të ulëta të sheqerit në gjak. Kjo mund të rrisë rrezikun e një kome diabetike të shkaktuar nga hipoglikemia.

Përdorimi ilegal i drogës. Drogat ilegale, si kokaina dhe ekstazi, mund të rrisin rrezikun e niveleve të larta të sheqerit në gjak dhe kushteve të lidhura me koma diabetike.

Komplikimet

Koma diabetike mund të çojë në:

-Dëmtime të përhershme të trurit

-Vdekje

Parandalimi

Kontrollimi i mirë i përditshëm i diabetit tuaj mund t’ju ndihmojë të parandaloni një koma diabetike.

Mbani në mend këto këshilla:

Ndiqni planin tuaj të ushqimit.  Mbani një sy në nivelin tuaj të sheqerit në gjak. Testet e shpeshta të sheqerit në gjak mund të ju tregojnë nëse e mbani nivelin e sheqerit në gjak në rangun tuaj të synuar. Kontrolloni më shpesh nëse keni ushtruar sepse stërvitja mund të shkaktojë rënie të nivelit të sheqerit në gjak, edhe disa orë më vonë, veçanërisht nëse nuk ushtroni rregullisht.

Merreni ilaçet sipas udhëzimeve. Nëse keni episode të shpeshta të sheqerit në gjak të lartë ose të ulët, flisni me mjekun tuaj. Ai ose ajo mund të ketë nevojë të rregullojë dozën ose kohën e mjekimit tuaj.

Duhet të mbani të paktën tre ditë furnizime me diabet dhe një kit ekstra gluagon në rast emergjence.

Kontrolloni për ketonet kur sheqeri i gjakut është i lartë. Kontrolloni urinën tuaj për ketone kur niveli i sheqerit në gjak është mbi 250 mg / dL (14 mmol / L) në më shumë se dy teste të njëpasnjëshme, veçanërisht nëse jeni i sëmurë. Nëse keni një sasi të madhe të ketoneve, thirrni mjekun tuaj për këshilla. Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse keni ndonjë nivel të ketoneve dhe po vjellni. Nivelet e larta të ketoneve mund të çojnë në ketoacidozë diabetike, të cilat mund të çojnë në koma.

Duhet të keni glukagon dhe burime të shpejtë të sheqerit në dispozicion. Nëse merrni insulinë për diabetin tuaj, sigurohuni që të keni një çantë glucagon të freskët dhe burime me veprim të shpejtë të sheqerit, të tilla si tableta të glukozës ose lëng portokalli, të gatshëm për trajtimin e niveleve të ulëta të sheqerit në gjak.

Siguroni një monitor të vazhdueshëm të glukozës (CGM), veçanërisht nëse keni vështirësi në mbajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak ose nuk ndjenni simptome të sheqerit të ulët të gjakut (mungesa e vetëdijes së hipoglicemisë). CGM-të janë pajisje që përdorin një sensor të vogël të futur nën lëkurë për të ndjekur trendet në nivelet e sheqerit në gjak dhe për të transmetuar informacionin në një pajisje celulare. Këto pajisje mund t’ju tërheqin vërejtjen kur sheqeri i gjakut është i rrezikshëm i ulët ose nëse po bie shumë shpejt.

Pini alkool me kujdes. Për shkak se alkooli mund të ketë një efekt të paparashikueshëm në sheqerin tuaj të gjakut, sigurohuni që të keni një meze të lehtë ose një vakt kur pini.

Edukoni të dashurit tuaj, miqtë dhe kolegët tuaj. Mësoji të dashurit dhe kontaktet e tjera të ngushta si të njohin shenjat e hershme dhe simptomat e ekstremeve të sheqerit në gjak dhe si të japësh injeksione emergjente. Nëse kaloni, dikush duhet të jetë në gjendje të thërrasë ndihmë emergjente.

Vishni një byzylyk ID mjekësor ose gjerdan. Nëse nuk jeni të vetëdijshëm, ID mund t’ju ofrojë informacione të vlefshme miqve tuaj, bashkëpunëtorëve dhe të tjerëve – duke përfshirë edhe personelin e urgjencës.

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakUlcerat e këmbëve
Artikulli tjetërDIABETI INSIPID