Keshilla si te shijoni pushimet tuaja kur keni diabet !

Aktivitetet shtesë dhe ndryshimet në orare të lidhura me pushimet shpesh mund të sjellin sfida kur menaxhoni diabetin. Pushimet zakonisht janë një kohë e veçantë për familjet dhe fëmijët por shpesh festimet përqendrohen rreth ushqimit dhe aktiviteteve që mund të sjellin strese të papritura, por me disa planifikime me përpara dhe disa  ide krijuese, pushimet mund të shijohen plotësisht.

1. Pritshmerite te jene reale  – luhatjet e glukozës në gjak, të larta apo të ulëta, ka shumë të ngjarë të ndodhin në ndonjë pikë gjatë sezonit të festave. Vazhdoni me frymën e festës – Vendosni energjinë tuaj në zgjidhje, sesa në problem, nëse keni nivele të padëshiruar të glukozës në gjak.

2. Ruajtja e rutinës suaj të kontrolleve të sheqerit në gjak dhe administrimi i insulinës do të ndihmojë në monitorimin dhe zvogëlimin e ndikimit të sezonit të festave

3. Nëse keni vizitë familjare për pushime, kjo mund të paraqesë sfida dhe strese në orarin e fëmijës, veçanërisht nëse shtrati dhe jastëku i tyre i preferuar është hequr,. Ne të gjithë e dimë për ndikimin e stresit në diabet.

4. Fëmijët me diabet mund të duan trajtim te vecanteCelesi  është moderimi me karamele dhe ushqime të pasura me karbohidrate dhe përfshirja e tyre brenda planit të vendosur të vaktit. Mendoni për disa mënyra krijuese për t’u marrë me trajtime shtesë – të tilla si tregtimi i tyre ose ndarja e tyre gjatë muajve në vijim.

5. Mundohuni të kufizoni ushqimet ekstravagante te pasura me shume sheqer

6. Kërkoni mundësi për të bere  disa nga recetat tradicionale, të tilla si zvogëlimi i sheqerit ose përmbajtjes së yndyrës, përfshirë zëvendësuesit e sheqerit, kanellës, , vaniljes dhe erëzave dhe aromave të tjera të shijshme. Jo vetëm që është më mirë kjo për fëmijën me diabet por për tërë familjen!

7. Kërkoni trajtime dhe aktivitete qe nuk permbajne ushqim  për të festuar sezonin e festave – duke krijuar vepra arti argëtuese, afishe pushimesh dhe ngjarje familjare siç është një konkurs karaoke i këngëve, festave dhe përvojave të festave.

8. Balanconi një rritje të konsumit të ushqimit me aktivitete argëtuese që i bëjnë fëmijët të lëvizin – dëshironi të përpiqeni të kufizoni kohën përpara televizionit ose kompjuterit – por ta bëni atë një çështje familjare, jo vetëm diçka që duhet të bëjë fëmija me diabet .

9. Nëse jeni duke udhëtuar, mbani  pajisje shtesë, identifikimin e alarmit mjekësor, çantën e hipoglikemisë, ndryshimet e kohës dhe nëse shkoni në një vend të huaj, hulumtoni zgjedhjet e ushqimit dhe frazat kryesore në gjuhën lokale në lidhje me kujdesin urgjent.

10. Shijoni pushimet – fokusi kryesor duhet të jetë shpenzimi i kohës me cilësi së bashku me familjen dhe miqtë dhe mbledhjen e shumë kujtimeve përrallore për të cilat mund të flisni për vitet në vazhdim.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email