Kërkuesit Amerikan –Transformimi i qelizave “Stem Cells” në qeliza që prodhojnë insulinë

Hulumtuesit amerikanë për herë të parë kanë transformuar qelizat burimore të njeriut në qelizat që prodhojnë insulinë, duke shënuar një zbulim të rëndësishëm në kërkimin e diabetit të tipit 1.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko (UCSF) kanë zgjidhur një problem që ka sfiduar shumë studiues, në një studim mbi minjtë.

Duke krijuar qeliza prodhuese të insulinës nga qelizat burimore , shkencëtarët planifikojnë të përdorin këto rezultate për të avancuar më tej trajtimet si transplantimi i qelizave të pankreasit , të cilat mund të ndihmojnë njerëzit me diabet të tipit 1 të arrijnë pavarësinë e insulinës për disa vjet.

Transplantimi i qelizave është një trajtim emocionues dhe ndoshta një alternativë eventuale ndaj injeksioneve të insulinës . Por një nga problemet me transplantimin e qelizave është që nevojiten barna imunosupresante për të mbrojtur qelizat. Kjo mund të pengojë sistemin imunitar dhe të rrisë rrezikun e infektimit. Hulumtuesit janë të ngazëllyer për zbulimin e tyre mund të kenë implikime për përmirësimin e efikasitetit të trajtimit, megjithatë gjetjet tani do të duhet të përsëriten në studimet njerëzore.

Qelizat burimore janë hulumtuar nga studiuesit për shumë vite në një përpjekje për t’i kthyer ato në qelizat që prodhojnë insulinë (qelizat beta), por shkencëtarët shpesh kanë mbetur të mbërthyer.

“Qelizat që ne dhe të tjerët po prodhonim po mbërrinin në një fazë të papjekur, ku ata nuk ishin në gjendje të përgjigjen në mënyrë adekuate ndaj glukozës në gjak dhe të insulinojnë siç duhet. Ka qenë një përpjekje e madhe për këtë fushë”, tha autori i lartë tha Matthias Hebrok, PhD, profesor i shquar i Hurlbut-Johnson në Studimin e Diabetit në UCSF dhe drejtor i Qendrës së Diabetit UCSF.

Ekipi i Hebrok-it zbatoi një strategji të re për të siguruar që qelizat staminale të sekretojnë insulinën siç duhet. Ata i veçuan artificialisht qelizat burimore të pankreasit nga pjesa tjetër e pankreasit , dhe i reformuan ato në grupe, ose qelizat që prodhonin insulinë.

Ky reformim i mundësoi qelizat beta të reagonin ndaj glukozës në gjak pas transplantimit dhe brenda disa ditësh filluan të prodhonin insulinë në mënyrë të ngjashme me kafshët.

“Ne jemi më në fund në gjendje të ecim përpara në një numër frontesh të ndryshme që më parë ishin të mbyllura për ne. Mundësitë duken të pafundme”, shtoi Hebrok.

Ekipi i Hebrok-ut aktualisht po punon për të bërë qelizat të transplantueshme pa nevojën e ilaçe-ve të imunosupresionit duke përdorur redaktimin e gjeneve CRISPR .

Print Friendly, PDF & Email