Kanceri i pankreasit

Kancer pankreatik, ose kanceri i pankreasit, është një nga format më të rrezikshme të kancerit. Diabeti është renditur si një faktor rreziku dhe gjithashtu një pasojë e mundshme e kancerit pankreatik. Personat e famshëm që janë diagnostikuar me kancer pankreatik përfshijnë Steve Jobs, bashkë-themelues i Apple Inc.

Çfarë është kanceri pankreatik? Pankreasi është një organ që ulet pas stomakut dhe luan një rol të rëndësishëm në tretje, si dhe mbajtjen e niveleve të sheqerit në nivele të sigurta. Kancer pankreatik është kur qelizat fillojnë të prodhohen në pankreas në një mënyrë të pakontrolluar nga trupi. Kjo mund të çojë në disa rreziqe shëndetësore që mund të përfshijnë diabetin në disa raste.

Sa i zakonshme është kanceri pankreatik? Hulumtimet e kancerit raportojne se kanceri i pankreasit përbën rreth 3% të të gjitha rasteve të kancerit. Në vitin 2010, rreth 8,500 njerëz në Britani u diagnostikuan me kancer pankreatik. Shkalla e mbijetesës nga kanceri i pankreasit është i ulët. Në 2005-2009, vetëm 4% e njerëzve të diagnostikuar me kancer pankreatik mbijetuan për 5 vjet ose më shumë. Kanceri i pankreasit është relativisht i rrallë në njerëzit e rinj.

Diabeti dhe kanceri pankreatik Diabeti i tipit 2 dhe kanceri i pankreasit janë treguar të jenë të lidhura, por kërkuesit e kanë gjetur të vështirë të punojnë, të cilat mund të kenë ndikimin më të madh në tjetrin. Janë propozuar nivele më të larta se niveli normal i insulinës qarkulluese dhe presionit në rritje të pankreasit për të prodhuar insulinë, si arsye të mundshme për diabetin që çon në një rrezik më të lartë të kancerit pankreatik. Duke shikuar në anën tjetër të monedhës, kanceri i pankreasit mund të çojë në rezistencën e insulinës duke rritur sasinë e insulinës së prodhuar nga pankreasi dhe kanceri i pankreasit mund të çojë gjithashtu në një humbje të kapacitetit prodhues të insulinës. Të dyja këto situata mund të çojnë në rritjen e rrezikut të diabetit. Nëse pankreasi duhet të hiqet (pancreatectomy) si pjesë e trajtimit të kancerit, kjo gjithashtu do të çojë në diabet. Studimet në normat e kancerit pankreatik në njerëzit me diabet të tipit 1 kanë prodhuar rezultate kontradiktore me disa studime që tregojnë rrezikun në rritje dhe të tjerët që nuk tregojnë rrezik të shtuar. Një arsye e mundshme për rezultatet e përziera është se disa studime kanë qenë të paqarta në përcaktimin dhe kriteret e përzgjedhjes së njerëzve me diabet tip 1. Simptomat e kancerit të pankreasit mund të përfshijnë një ose më shumë nga këto: Dhimbje në pjesën e sipërme të barkut ose mbrapa Humbje e pashpjegueshme e peshës Verdhëz Nivelet e larta të sheqerit në gjak (hiperglicemia) Lodhja e theksuar Përzierje dhe të vjella Ethe Si me shumë lloje të kancerit, simptomat priren të paraqiten pasi kanceri është zhvilluar në mënyrë të konsiderueshme dhe kanceri pankreatik është një nga kanceret më të vështira për të diagnostikuar herët. Ndonjëherë mund të ketë vetëm një simptomë të pranishme.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut Lista e mëposhtme eshtë renditur nga Cancer Research UK si faktorë rreziku për kancerin e pankreasit: Mosha – mbi 65 vjeç Pirje duhani Diabet Pas kancerit të mëparshëm Historia familjare e kancerit të pankreasit Duke qenë mbipeshë Konsumi i alkoolit të rëndë Kanceri i pankreasit ka më shumë gjasa të diagnostikohet me njerëz të moshuar. Rreth 75% e diagnozave ndodhin tek njerëzit mbi 65 vjeç. Pirja e duhanit mendohet të jetë faktori më i madh i rrezikut. Studimet sugjerojnë se ish-duhanpirësit përballen me një rrezik 1.5 herë më të lartë të kancerit pankreatik dhe njerëzit që pijnë duhan më shumë se 25 cigare në ditë përballen me një rrezik 3 herë më të lartë të kancerit pankreatik.

Diagnoza Nëse keni disa nga shenjat e kancerit pankreatik, mjeku juaj i përgjithshëm mund të përpiqet të diagnostikojë kancerin e pankreasit nga një numër metodash duke përfshirë: Vlerësimi vizual Testi i urinës Testi i gjakut Skanim me ultratinguj CT scan (tomography scan kompjuterizuar) MRI scan (imazhe me rezonancë magnetike) Një vlerësim vizual do të përfshijë kontrollimin e syve dhe lëkurës për shenja të verdhëzës dhe kontrollimin e barkut për ndonjë shenjë të ënjtjes. Një test i urinës mund të përdoret për të kontrolluar nëse embrioni i tepërt është duke u nxjerrë.

Trajtim Mundësitë e trajtimit mund të përfshijnë: Kirurgjia (pancreatectomy) Kimioterapia Radioterapia Kujdesi mbështetës – trajtimi i simptomave Kirurgjia është faza më efektive nëse kanceri është diagnostikuar në kohën e duhur. Procedura, e quajtur pancreatectomy, mund të përfshijë heqjen e të gjithë pankreasit ose pjesë të saj dhe në përgjithësi paraqet shansin e vetëm për të kuruar plotësisht kancerin e pankreasit. Rreth 15-20% e pacientëve janë të përshtatshëm për të patur një pankreatektomi. Kimioterapia përfshin marrjen e ilaçeve të forta kundër kancerit për të zvogëluar ose kufizuar rritjen e kancerit. Në radioterapi rrezet e larta të rrezatimit të energjisë drejtohen në kancer për të ndihmuar në zvogëlimin dhe kontrollin e kancerit. Kimioterapia dhe radioterapia priren të përdoren nëse kirurgjia nuk është një opsion. Nëse kanceri diagnostikohet pasi të jetë bërë i avancuar, trajtimi në mënyrë adekuate të kontrollit të kancerit mund të mos jetë i mundur dhe, në vend të kësaj, mund të jepet kujdesi mbështetës. Kujdesi mbështetës përfshin trajtimin e simptomave të kancerit të pankreasit që mund të përfshijnë trajtimin e dhimbjes, verdhëzës, lodhjes dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut.Kujdesi mbështetës mund të përdoret në lidhje me trajtime të tilla si kimioterapia dhe radioterapia.

Print Friendly, PDF & Email