Jetgjatesia me Diabet

Pas diagnozës së diabetit, shumë diabetikë të tipit 1 dhe të tipit 2 shqetësohen për jetëgjatësinë e tyre. Vdekja nuk është kurrë një subjekt i këndshëm, por është natyra njerëzore që duan të dinë “sa kohë mund të jetoj”. Nuk ka përgjigje të vështirë dhe të shpejtë ndaj pyetjes se sa kohë mund të jetoj, pasi një numër faktorësh ndikojnë në jetëgjatësinë e jetës. Sa shpejt u diagnostikua diabeti, progresi i komplikimeve diabetike dhe nëse dikush ka kushte të tjera ekzistuese, të gjitha do të kontribuojnë në jetëgjatësinë e njeriut – pavarësisht nëse personi në fjalë ka diabet tip 1 ose tip 2.

Sa kohë mund të jetojne njerëzit me diabet? Statistikat Kryesore mbi Diabetin, se jeta e pritshme e dikujt me diabet tip 2 ka të ngjarë të reduktohet, si rezultat i gjendjes, deri në 10 vjet. Njerëzit me diabet të tipit 1 tradicionalisht kanë jetuar jetë më të shkurtër, me jetëgjatësinë e tyre që janë cituar si të reduktuara për më shumë se 20 vjet. Megjithatë, përmirësimi i kujdesit të diabetit në dekadat e fundit tregon se njerëzit me diabet të tipit 1 tani po jetojnë dukshëm më gjatë. Rezultatet e një studimi 30 vjeçar nga Universiteti i Pittsburgh, botuar në 2012, vuri në dukje se njerëzit me diabet tip 1 lindur pas vitit 1965 kishin një jetëgjatësi prej 69 vjetësh.

Si krahasohet jetëgjatësia e diabetit me njerëzit në përgjithësi? Zyra e Statistikave Kombëtare vlerëson që jetëgjatësia mes lindjeve të reja të jetë: 77 vjet për meshkujt 81 vjet për femrat. Ndër ata që aktualisht janë 65 vjeç, njeriu mesatar mund të presë të jetojë deri në 83 vjeç dhe gruaja mesatare për të jetuar deri në 85 vjeç.

Çfarë shkakton një jetëgjatësi më të shkurtër te diabetikët? Sheqernat e larta të gjakut gjatë një periudhe kohore lejojnë komplikime diabetike siç janë: Retinopatia diabetike Sëmundja e veshkave Sëmundje kardiovaskulare (sëmundje të zemrës) Sheqernat e larta të gjakut shpesh mund të shoqërohen me kushte të ndërlidhura siç janë Tensioni i lartë i gjakut Kolesterol i larte Të dyja ndihmojnë për të kontribuar në qarkullimin e dobët dhe më tej dëmtimin e organeve të tilla si zemra, veshkat, sytë dhe nervat në veçanti. Në disa raste, komplikimet afatshkurtra si hipoglicemia dhe ketoacidoza diabetike gjithashtu mund të jenë fatale.

Çfarë mund të bëj si diabetik për të ndihmuar në rritjen e jetëgjatësisë? Mbajtja e kontrollit të mirë të glukozës në gjak është një mënyrë kyçe për të zgjatur gjatësinë e jetës tuaj. Mbajtja e niveleve të sheqerit në gjak brenda niveleve të rekomanduara të glukozës në gjak do të ndihmojë në kompensimin e gjasave të komplikimeve dhe për këtë arsye të rrisë jetëgjatësinë. Është shumë e rekomanduar që të shijoni një mënyrë jetese të shëndetshme, një dietë të ekuilibruar dhe aktivitet të rregullt, në mënyrë që të ndihmoni në mbajtjen e presionit të gjakut dhe kolesterolit në nivele të shëndetshme dhe të promovoni qarkullimin e mirë të gjakut.

Pse ka jetëgjatësi më të ulët për njerëzit me diabet të tipit 1? Njerëzit me diabet të tipit 1, në shumicën e rasteve, do të zhvillojnë diabetin në moshë më të re se ato me diabet të tipit 2, prandaj zakonisht do të kalojnë një periudhë më të gjatë të jetës së tyre ne këtë gjendje. Megjithatë, ka lajme të mira – njerëzit me diabet të tipit 1 kanë qenë të njohur për të jetuar për aq kohë sa mbi 85 vjet me kusht. Siç u tha më lart, studimet e fundit në jetëgjatësinë tregojnë përmirësim të dukshëm në normat e jetëgjatësisë për njerëzit me diabet të tipit 1 të lindur më vonë në shekullin e 20-të.

A është diabeti i tipit 2 më pak serioz se sa diabeti i tipit 1? Në përgjithësi diabeti i tipit 2 zhvillohet më ngadalë se diabeti i tipit 1.

Si rezultat, disa njerëz mund të diagnostikohen me diabetin e tipit 2 (dhe disa lloje të tjera të diabetit) vite pasi ata zhvilluan për herë të parë gjendjen. Në disa raste, diabeti mund të diagnostikohet vetëm pasi të vërehet shenja të komplikimeve diabetike e cila është një pozicion serioz. Nuk është e drejtë të gjykohet se cila është më serioze, të gjitha llojet e diabetit kanë një ndikim serioz në shëndetin e njerëzve dhe është një kusht i vështirë që kërkon shumë kohë, këmbëngulje dhe kujdes për të menaxhuar.

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakShenjat e diabetit
Artikulli tjetërGlukagoni