Interviste- Jason Poston – Triumfi kundër diabetit

Jason Poston

Një studim i kohëve të fundit për shëndetin në Dubai zbuloise rreth një milion njerëz në Emiratet e Bashkuara Arabe kanë diabet dhe ajo që është më shqetësuese është se gati gjysma (450,000) prej tyre vlerësohen tëjenë ‘raste të padiagnostizuara’. Prandaj, pothuajse 15% e njerëzve në rajonvuajnë nga kjo sëmundje, e cila është një statistikë alarmante. Megjithatë, aduhet kjo të ndikojë në përshtatshmërinë tuaj apo perspektivën në jetë? Jo. Njëambasador fenomenal për sëmundjen është ndërtuesi i trupit amerikan JasonPoston. Jo vetëm që ai konkuron në nivelin më elitar, ai gjithashtu përdorekspertizën e tij për të mësuar njerëzit në mbarë botën, sidomos diabetikët,për të ushqyerit në seminare dhe leksione. Për më tepër, ai ka fituar kontratatë panumërta pro, të gjitha ndërsa vuajnë nga diabeti i tipit 1. Postoni ështënë të vërtetë i vetmi diabet i tipit 1 që do të konkurrojë në z. Olympia deritani.

Na jepni një sfond të karrierës tuaj të karrierës deri tani ?

Unë kam konkuruar në Federatën Ndërkombëtare të BodyBuilding dhe Fitness (IFBB) për pesë vitet e fundit dhe kam marrë pjesë në katër të fundit z. Olympias në Divizionin e Physique IFBB për meshkuj. Unë përfundova në vendin e pestë në vitin 2013, pastaj në vendin e tretë për dy vitet e ardhshme, para se të rrija në vendin e pestë në vitin 2016. Pas këtij rezultati, vendosa të bëja një udhëtim të ri dhe të hidhja një divizion dhe të shkoj në Classic Physique për Olympia të këtij viti. Gjatë karrierës sime kam fituar shumë shfaqje dhe ka qenë një nder i madh për ta vënë trupin tim në provë. Unë kam qenë i obsesionuar me palestër që kur isha 19 vjeç, tani jam 34 vjeç. Sidoqoftë, konkurimi nuk është arsyeja e vetme që unë jam aq e pasionuar për përshtatshmërinë dhe pse ajo luan një rol kaq të madh në jetën time.

Çfarë tjetër doni të bëni, si dhe ngritja në skenë për të konkurruar?

Dua t’u ndihmoj njerëzve që është arsyeja pse unë kam qenë duke bërë seminaret për ushqyerjen e palestrës për rreth 15 vjet. Unë punoj me njerëz në të gjithë botën për t’i ndihmuar ata me dietat dhe trajnimin e tyre dhe për të përmirësuar mirëqenien e tyre të përgjithshme. Unë punoj me shumë diabetik dhe jam diabet i tipit 1, kështu që unë kuptoj betejat me të cilat kalojnë. Qëllimi im është të sfidoj shanset, statistikat dhe tragjedinë dhe t’i kthej në triumf. Më pëlqen të takoj njerëz që kanë kaluar nëpër vështirësi dhe që kanë një histori për të treguar.

Na tregoni kur keni parë që keni qenë diabetik dhe se si ndikoi në trajnimin tuaj?

Kam kuptuar se unë kam qenë diabetik në 2011 dhe ishte një moment drastik. Kam humbur rreth 15 kilogramë për disa ditë dhe kështu pashë në pasqyrë dhe mendoja me vete: ‘Çfarë është e gabuar me mua? Unë dukem krejtësisht ndryshe! “Pra, ajo vazhdoi të përkeqësohet dhe kam humbur rreth 50 paund në total. Pesha ime ishte 190 kilogramë të shëndetshëm, por unë humba aq shumë peshë sa ajo po e frikësonte familjen dhe miqtë e mi. Pastaj shkova në spital dhe testova nivelin e sheqerit në gjak dhe më thanë se ishte shumë i lartë, se isha afër të shkoj në koma dhe unë do të duhej të isha me insulinë për pjesën tjetër të jetës.

Wow, kjo është e frikshme. Si e ndryshuan këtë lajm jetën dhe karrierën tuaj?

Po, kjo ishte një periudhë traumatike. Jeta ime u ndryshua në mënyrë drastike sepse unë kam për të ndryshuar plotësisht mënyrën se si unë hëngra dhe socializuar. Ushqimi u bë si matematikë për mua! Unë kisha për të llogaritur ushqyesve të mia mikro bazuar në shkallën e insulinës dhe nëse unë llogaritur gabim, sheqeri i gjakut do të ishte jashtë. Ishte një vit shumë i ndryshëm për mua, por e përdorja këtë për të më mirë veten, për t’u bërë më e fortë dhe për të frymëzuar njerëzit. Doja të tregoja se edhe nëse kalon kohë të vështira, gjithmonë mund të kesh një jetë të mrekullueshme dhe të shëndetshme. Unë nuk kisha qëllime atëherë, por këtu unë jam në krye të ndërtesës më të lartë në Dubai!

Cila ishte pjesa me e veshtire e trajnimit pasi te zbuloni se keni pasur diabet?

Pjesa më e vështirë ndoshta kishte të bënte me ilaçet sepse mund t’ju shtypë! Kjo mund t’ju bëjë të kaloni jashtë ose në një nivel të lartë të sheqerit në gjak, nuk do të jeni në gjendje të absorboni ndonjë lëndë ushqyese kështu që ka të gjitha llojet e simptomave të çuditshme, siç janë urinimi i shpeshtë, pamja e paqartë ose plagë dhe ulje jo shëruese. Doja të bëhesha djalë i cili bëhet fytyra e shëndetshme e kësaj sëmundjeje sepse dëgjova shumë tregime pozitive nga diabetikët e tjerë dhe tani po i stërvit shumë prej tyre. Gjëja kryesore që duhet të bëj është të menaxhoj ushqimin me ilaçe. Unë e di unë mund të ndihmoj të gjithë që të kenë një jetë normale me diabet.

Rreth 15% e banorëve në Emiratet e Bashkuara Arabe janë diabetik, çfarë këshille do t’i jepni dikujt që po lufton me këtë sëmundje?

Mendoj se këshilla më e mirë që do të jepja është që të testonishpesh sheqerin tuaj në gjak.

Print Friendly, PDF & Email