Infeksionet dhe Diabeti

Për njerëzit me diabet, sheqernat e larta të gjakut rrisin rrezikun që infeksionet të fillojnë dhe të përhapen më shpejt. Sheqernat e larta të gjakut gjithashtu ngadalësojnë procesin e shërimit dhe i bëjnë infeksionet më rezistente ndaj trajtimit.

Linja e parë e mbrojtjes kur bëhet fjalë për menaxhimin e rrezikut të infeksioneve është që të menaxhoni nivelet e sheqerit në gjak sa më afër objektivit tuaj të mundshëm, sepse sheqeri i lartë i gjakut mund të ngadalësojë ose të kufizojë aftësinë e trupit tuaj për të luftuar infeksionin. Disa nga vendet më të mundshme për infeksione në njerëzit me diabet përfshijnë: fshikëzën, vaginën, këmbët, veshkat, lëkurën dhe mishrat.

Sipas një studimi , shkencëtarët shpjeguan se frekuenca më e madhe e infeksioneve në njerëzit me diabet shkaktohet nga faktorë të shumtë siç janë:

 • nivele të larta të sheqerit në gjak që dobësojnë sistemin imunitar
 • mikro- dhe makro-angiopati (sëmundja e enëve të gjakut)
 • neuropatia e cila fsheh sinjalet e dhimbjes së një dëmtimi
 • rënie në aktivitetin antibakterial të urinës
 • dëmtimin e funksionit gastrointestinal dhe urinar
 • ndërhyrje të shpeshta mjekësore për çështje të tjera shëndetësore

Infeksionet e fshikëzës

Njerëzit me diabet kanë më shumë gjasa se njerëzit pa diabet të kenë një infeksion të fshikëzës i cili është i njohur edhe si infeksion i traktit urinar (UTI). Infeksionet e UTI mund të përfshijnë uretër, uretër, veshkë ose fshikëz dhe ju mund të përjetoni dhimbje, lodhje, vjellje dhe ethe. Nëse keni një UTI, është e rëndësishme të trajtoni infeksionin, sepse nëse jo, bakteret mund të përhapen në veshkat tuaja dhe të shkaktojnë një infeksion të rrezikshëm të veshkave.

Sipas një studimi, 50% e meshkujve dhe femrave me diabet jetojnë me disa lloj mosfunksionimi të fshikëzës së urinës, që përfshin simptoma të tilla si “urgjenca”.Zbulimi i hershëm dhe trajtimi i infeksioneve të fshikëzës është i rëndësishëm. Merrni parasysh simptomat dhe i raportoni ato  te një ofrues shëndetësor sa më shpejt që të jetë e mundur.

Simptomat përfshijnë:

 • Një kërkesë të fortë dhe këmbëngulëse për të urinuar
 • Një ndjesi djegie kur urinon
 • Urinë që shfaqet e kuqe
 • Dhimbje e legenit, tek femrat – sidomos në qendër të legenit dhe rreth zonës së kockave pubike

Nëse infeksioni është në veshkat mund të përfshijnë gjithashtu:

 • Dhimbje e krahut të sipërm dhe anësor
 • Ethe e larte
 • Shtrëngimi dhe dridhura
 • Të përziera

Nëse infeksioni është në fshikëz (cystitis), simptomat përfshijnë:

 • Presion pelvik
 • Dhimbje zorrësh të shpeshta
 • Gjak në urinë

Nëse infeksioni është në uretër ,simptomat përfshijnë:

 • Djegia me urinim
 • Shkarkim i shpeshtë

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Infeksionet e lëkurës

Diabeti gjithashtu rrit rrezikun për infeksione bakteriale dhe kërpudhore të lëkurës. Ashtu si me infeksionet e tjera, mbrojtja më e mirë është që të kujdeset për lëkurën, të kujdeset për simptomat e hershme dhe të merrni trajtim të hershëm para se infeksioni të përkeqësohet.

Disa lloje të infeksioneve që mund të ndodhin.

Infeksionet bakteriale

Infeksionet Fungale

Infeksionet Fungale

Infeksionet janë të dukshme nga skuqja, ënjtja, dhimbja, butësia ose ngrohtësia në vendin e infeksionit.

Infeksionet e këmbëve

Njerëzit me diabet duhet të kujdesen mirë për këmbët e tyre. Këmbët mund të zhvillohen shumë për të trajtuar infeksionet bakteriale dhe kërpudhave sidomos nëse nuk i kontrolloni ato çdo ditë dhe keni qarkullim të dobët dhe keni humbur ndonjë ndjesi për shkak të dëmtimit nervor.

-Instituti Kombëtar i Shëndetësisë ofron një listë kontrolli për mënyrat për t’u kujdesur siç duhet për këmbët tuaja:

 • Kontrolloni këmbët çdo ditë
 • Lani këmbët çdo ditë
 • Mbani lëkurën të butë
 • Vishni këpucë dhe çorape në çdo kohë
 • Mbroni këmbët tuaja nga i nxehti dhe i ftohti
 • Ji më aktiv

Disa nga këshilla e mësipërme si këpucët dhe çorapet në çdo kohë i referohen më shumë atyre që kanë humbur ndjesinë në këmbë për shkak të dëmtimit të nervit. Çështja kryesore është që të marrë parasysh situatën tuaj individuale dhe të jeni aktivë në lidhje me kujdesin e këmbëve.

 

Infeksionet Orale

Kur sheqeri i gjakut ngrihet, sasia e sheqerit në pështymën tuaj rritet gjithashtu dhe kjo mund të çojë në rritjen e më shumë baktereve në gojën tuaj që çon në pllakatë në dhëmbët tuaj. Pllaka jo vetëm që mund të çojë në dëmtim të dhëmbëve, por edhe në sëmundjet e çamçakëzave dhe të thithë erë.

Simptomat e infeksionit oral:

 • Mishra të kuqe, të fryrë, dhe gjakderdhje
 • Mishrat të larguar nga dhëmbët
 • Infeksion afatgjatë midis dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve
 • Fryma e keqe që nuk do të largohet
 • Dhëmbë të përhershëm që janë të lirshëm ose largohen nga njëri-tjetri
 • Ndryshimet në mënyrën se si dhëmbët përshtaten së bashku kur kafshoni
 • Goje e thate
 • Djegia Orale

Print Friendly, PDF & Email