Indikacionet dhe përdorimi për Apidra

Apidra

Apidra është një insulinë me veprim të shpejtë (të shpejtë) që përdoret për të rriturit dhe fëmijët me diabet mellitus për të kontrolluar sheqerin në gjak të lartë. Nuk dihet nëse APIDRA është e sigurt apo efektive tek fëmijët më pak se 4 vjeç me diabet tip 1 ose tek fëmijët me diabet tip 2.

Kur përdoret si një insulinë në vakt të ngrënies, Apidra duhet të jepet brenda 15 minutash para ose brenda 20 minutash pas fillimit të një vakti.

Apidra mund të infuzohet nënlëkurë nga pompat e jashtme të infuzionit të insulinës.

Informacion i Rëndësishëm i Sigurisë

Mos përdorni Apidra nëse keni reagim të ulët të sheqerit në gjak ose nëse jeni alergjik ndaj insulinës glulizinë ose ndonjë prej përbërësve në Apidra.

Mos ndani gjilpëra, lapsa insuline ose shiringa me të tjerët edhe nëse gjilpëra ndërrohet. Mos përdorni përsëri gjilpëra. Ju mund t’u jepni njerëzve të tjerë një infeksion serioz ose të merrni një infeksion serioz prej tyre.

Ndryshoni (rrotulloni) vendet tuaja të injeksionit brenda zonës që keni zgjedhur me secilën dozë për të zvogëluar rrezikun e marrjes së lipodistrofisë (lëkura me gropa ose e trashur) dhe amiloidoza lëkurore e lokalizuar (lëkura me gunga) në vendet e injeksionit. Mos përdorni të njëjtin vend për çdo injeksion ose bëni injeksion ku lëkura është me gropa, e trashur, me gunga, e butë, e mavijosur, me luspa, e fortë, me dhëmbëza ose dëmtuar.

Para fillimit të Apidra, tregojini mjekut tuaj për të gjitha kushtet tuaja mjekësore, përfshirë këtu nëse keni probleme me mëlçinë ose veshkat, nëse jeni shtatzënë ose planifikoni të mbeteni shtatzënë ose nëse jeni duke ushqyer me gji ose planifikoni të ushqeni me gji.

Dështimi i zemrës mund të ndodhë nëse jeni duke marrë insulinë së bashku me pilula të quajtura TZD (tiazolidinediones), edhe nëse nuk keni pasur kurrë insuficiencë të zemrës ose probleme të tjera të zemrës. Nëse keni insuficiencë kardiake, mund të përkeqësohet ndërsa merrni TZD me Apidra. Trajtimi juaj me TZD dhe Apidra mund të ketë nevojë të ndryshohet ose të ndërpritet nga mjeku nëse keni dështim të ri ose përkeqësoni zemrën. Tregoni mjekut tuaj nëse keni simptoma të reja ose përkeqësohen, duke përfshirë:

• Gulçim

• Shtim i papritur i peshës

• ënjtje të kyçeve të këmbëve ose këmbëve

Tregoni mjekut tuaj për të gjitha ilaçet që merrni, përfshirë ilaçet OTC, vitaminat, suplementet dhe suplementet bimore.

Kur përdoret një insulinë në kohën e ngrënies, Apidra duhet të merret brenda 15 minutash para një vakt ose brenda 20 minutash pas fillimit të një vakt. Testoni nivelet e sheqerit në gjak siç udhëzohet nga mjeku juaj kur përdorni Apidra. Mos e ndryshoni dozën ose llojin e insulinës pa folur me mjekun tuaj. Çdo ndryshim i insulinës duhet të bëhet me kujdes dhe vetëm nën mbikëqyrje mjekësore.

Kontrolloni etiketën tuaj të insulinës për të verifikuar që keni insulinën e duhur para çdo injeksioni. Përdorni Apidra vetëm nëse tretësira është e pastër dhe pa ngjyrë, pa grimca të dukshme.

Ndërsa përdorni Apidra, mos vozisni ose përdorni makineri të rënda derisa të dini se si ju ndikon Apidra. Mos pini alkool ose përdorni ilaçe që përmbajnë alkool.

Apidra mund të shkaktojë efekte anësore serioze që mund të çojnë në vdekje, duke përfshirë:

• Sheqer i ulët në gjak (hipoglikemi). Shenjat dhe simptomat e sheqerit në gjak të ulët mund të përfshijnë marramendje ose marrje mendsh, djersitje, konfuzion, dhimbje koke, vizion të paqartë, të folur të paqartë, lëkundje, rrahje të shpejtë të zemrës, ankth, nervozizëm ose ndryshime të humorit, uri.

• Reaksione serioze alergjike. Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse keni: një skuqje të lëkurës në të gjithë trupin tuaj, gulçim, probleme me frymëmarrjen, puls të shpejtë, djersitje ose ndjenja e të fikëtit

• Kalium i ulët në gjakun tuaj (hipokalemia). Mjeku juaj duhet t’ju ​​monitorojë për nivele të ulëta të kaliumit në gjak.

•Infrakt. Mjeku juaj duhet t’ju monitorojë nga afër ndërsa jeni duke marrë TZD me Apidra.

Merrni ndihmë urgjente mjekësore nëse keni:

• Problem me frymëmarrjen, gulçim, rrahje të shpejta të zemrës, ënjtje të fytyrës, gjuhës ose fytit, djersitje, përgjumje ekstreme, marramendje, konfuzion.

Efektet anësore më të zakonshme të APIDRA përfshijnë: sheqer të ulët në gjak (hipoglikemi), shtim në peshë, kruajtje, skuqje, ënjtje, reaksione alergjike përfshirë reagime në vendin e injektimit, trashje të lëkurës ose gropa në vendin e injeksionit (lipodistrofi).

Informacion i Rëndësishëm i Sigurisë për Apidra® (injeksion i insulinës glulizinë) SoloStar®

Apidra SoloSTAR është një stilolaps i disponueshëm i parapërdorur i insulinës me përdorim të vetëm pacientit. Ju lutemi flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për teknikat e duhura të injektimit dhe ndiqni udhëzimet në Fletëpalosjen e Udhëzimeve që shoqëron lapsin.

Informacioni shëndetësor që përmbahet këtu jepet vetëm për qëllime të përgjithshme arsimore. profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor është burimi i vetëm më i mirë i informacionit në lidhje me shëndetin tuaj. ju lutemi konsultohuni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me shëndetin ose trajtimin tuaj.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email