INDEKSI GLICEMIK

Indeksi glicemik, ose GI, mat se si një ushqim që përmban karbohidrate ngre glukozën në gjak. Ushqimet renditen në bazë të asaj se si krahasohen me një ushqim referues – ose glukozë ose bukë të bardhë.

Një ushqim me një nivel të lartë GI ngre glukozën e gjakut më shumë se një ushqim me një GI të mesme ose të ulët.

Planifikimi i ushqimit me GI përfshin zgjedhjen e ushqimeve që kanë GI të ulët apo të mesme. Nëse hahet një ushqim me një GI të lartë, mund ta kombinoni atë me ushqime të ulëta.

Shembuj të ushqimeve që përmbajnë karbohidrate me një GI të ulët përfshijnë fasule të thata dhe bishtajore (si fasulet dhe thjerrëzat), të gjitha perimet , disa perime niseshteje si patatet e ëmbla, frutat më të mëdha dhe shumë bukë dhe drithëra (si elbi, bukë gruri, bukë thekre, dhe drithëra të gjitha-krunde).

Mishi dhe yndyra nuk kanë GI sepse nuk përmbajnë karbohidrate.Më poshtë janë shembuj të ushqimeve të bazuara në GI-në e tyre.

Ushqime të ulëta (55 ose më pak)

-100% gruri

– krunde tërshërë

-Makarona, oriz i konvertuar, elb

-Patate e ëmbël, misri, patate, bizele, bishtajore dhe thjerrëzat

-Shumica e frutave, perimeve

GI e mesme (56-69)

-Gruri, thekër

-Bajame

-Oriz

GI e lartë (70 ose më shumë)

-Bukë të bardhë

-Misri, oriz ,krunde

-Oriz i bardhë, makarona, makarona ,djath

-Patate të skuqura, kungull

-Ëmbëlsira , kokoshka, kripë

-Pjeprat

Si ndikon Indeksi Glicemik te një ushqim?

Fibrat priren të ulin GI-në e një ushqimi. Si rregull i përgjithshëm, sa më i gatuar apo i përpunuar një ushqim, aq më i lartë është GI; megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e vërtetë.

Më poshtë janë disa shembuj specifikë të faktorëve të tjerë që mund të ndikojnë në GI të një ushqimi:

Pjekia dhe koha e ruajtjes – sa më e pjekur është një perime, aq më i lartë është GI

Përpunimi – lëngja ka një GI më të lartë se tërë fruta; patate e skuqur ka një GI më të lartë sesa një patate e pjekur .

Metoda e gatimit – sa kohë është gatuar një ushqim (makarona al dente ka GI më të ulët se makarona e butë)

Oriz i bardhë me kokrra të gjata të konvertuar me shumëllojshmëri ka një GI më të ulët se orizi ngjyrë kafe, por orizi i bardhë me kokrra të shkurtër ka një GI më të lartë se orizi ngjyrë kafe.

Indeksi glicemik dhe  numërimi i karbohidrateve?
Nuk ka një dietë apo plan vakt që punon për të gjithë me diabet. Gjëja e rëndësishme është të ndiqni një plan vakt që përshtatet me preferencat personale dhe mënyrën e jetesës dhe ndihmon arritjen e qëllimeve për nivelet e glukozës në gjak, nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve, presionin e gjakut dhe menaxhimin e peshës.

Hulumtimet tregojnë se si sasia ashtu edhe lloji i karbohidrateve në ushqim ndikojnë në nivelet e glukozës në gjak. Studimet tregojnë gjithashtu se sasia totale e karbohidrateve në ushqim, në përgjithësi, është një parashikues më i fortë i përgjigjes së glukozës në gjak sesa Indeksi Glicemik.

Bazuar në hulumtimin, për shumicën e njerëzve me diabet, mjeti i parë për menaxhimin e glukozës në gjak është një  numërimi i karbohidrateve .

Për shkak se lloji i karbohidrateve mund të ndikojë në glukozën e gjakut, përdorimi i GI mund të jetë i dobishëm në menaxhimin e glukozës në gjak.

Print Friendly, PDF & Email