Ian Westman

Ish menaxher i bankës, që jeton me diabet tip 2

Ian Westman ishte duke parë një ndeshje të bukur me njërin nga shokët e tij kur të dy  filluan të flisnin për shëndetin e tyre. “Shoku im ishte kurioz nëse diabeti im kishte ikur tashmë,” qesh Ian i cili natyrisht e di që do të jetojë me diabet tip 2 për pjesën tjetër të jetës së tij. Nuk ka shërim për diabetin.

Ish menaxheri i bankës nga Oakleigh ishte 38-vjec  i kur mësoi për diagnozën e tij. Megjithëse ishte një person i ri dhe shumë aktiv, Ian ishte i vetëdijshëm për rrezikun e tij të lartë për të zhvilluar diabet të tipit 2 duke pare dhe historine e familjes se tij . “Ishte një bombë me sahat,” thotë Ian. Nëna e tij ishte e prirur ta provonte pasi humbi shumë peshë dhe në përgjithësi ishte e rraskapitur. “Unë nuk e shikoja veten mirë aq mirë sa mund ta kisha në atë kohë.”

Që nga diagnoza e tij në 1994, Ian ka ndryshuar dietën e tij dhe është shumë i ndërgjegjshëm për atë që po ha. «Unë kam prerë pijet e buta krejt,» thotë Ian i cili pëlqen të ecë me dy qent e tij dhe synon të ecë 10,000 hapa çdo ditë. Trajtimi kryesor për diabetin tip 2 është ushqimi i shëndetshëm dhe aktiviteti i rregullt fizik. Tjetra për të bërë ndryshime të përshtatshme në stilin e jetës, marrja e medikamenteve me gojë ose administrimi i insulinës janë mundësi të rëndësishme në menaxhimin e diabetit tip 2.

“Ndjej që shumë njerëz nuk e kuptojnë diabetin,” thotë Ian. “Sidomos ndryshimet midis tipit 1 dhe tipit 2 nuk dihen përgjithësisht ose, në rastin tim, që disa njerëz me tip 2 u  kërkohet të administrojnë  diabetin gjithashtu  me insulinë.” Ian është një nga mbi 236,000 Australianë (23%) të cilët kanë nevojë për insulinë për të menaxhuar diabetin e tyre tip 2. Ai aktualisht ben  dy injeksione çdo ditë.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email