Humbja e kujtesës

Humbja e kujtesës mund të shkaktohet nga një numër faktorësh, nga shkaqe afatshkurtra, si sheqeri i ulët i gjakut ose efektet anësore të ilaçeve për çështjet shëndetësore afatgjata. Trajtimi për humbjen e kujtesës afatgjatë do të varet nga ajo që po e shkakton. Dëshmitë nga hulumtimet sugjerojnë se kontrolli i mirë i diabetit mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të kujtesës që zhvillohen në afat më të gjatë. Humbja e kujtesës tenton të bëhet më e përhapur teksa bëhemi më të vjetër. NHS vëren se rreth katër në 10 persona mbi moshën 65 vjeç, në popullatën e përgjithshme, kanë njëfarë forme të vështirësive në memorie. NHS vëren se rreth 4 në 10 njerëz mbi moshën 65 vjeçare, në popullatën e përgjithshme, kanë disa forma të vështirësive në memorie.

Si mund të ndikojë diabeti në humbjen e kujtesës? Humbja e kujtesës në diabet mund të jetë një problem afatshkurtër që vjen nga nivelet e glukozës në gjak shumë të ulët ose të lartë. Për shembull, gjatë hipoglicemisë, mund të përpiqeni të mbani mend fjalët. Kjo nuk është domosdoshmërisht një shenjë e një problemi afatgjatë. Në shumicën e rasteve, rritja e nivelit të sheqerit mbi 4 mmol / l duhet të kthejë kujtesën tuaj në normale. Nëse problemet e kujtesës ndodhin në kohë të tjera dhe kjo ndikon dukshëm në jetën tuaj, flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm. Diabeti mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të problemeve afatgjatë të kujtesës nëse nivelet e glukozës në gjak janë më pak të kontrolluara mirë. Nivelet e larta të glukozës në gjak, gjatë një numri vitesh, mund të dëmtojnë nervat, duke përfshirë ato të trurit, të cilat mund të rrisin rrezikun e humbjes se kujteses. Hulumtimet tregojnë se menaxhimi i mirë i diabetit mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të kujtesës nga zhvillimi ose avancimi.

Simptomat e humbjes së kujtesës Simptomat e humbjes së kujtesës mund të përfshijnë: 1.Duke mos qenë në gjendje të kujtosh një ngjarje të rëndësishme në jetën jote 2.Harron atë që sapo keni bërë 3.Harron se ku janë gjërat në shtëpinë tuaj 4.Harron emrat e njerëzve të afërt Disa nga këto mund të ndodhin për të gjithë ne nga koha në kohë, por nëse ato fillojnë të ndodhin më shpesh se normalja dhe të shkaktojnë probleme, mund të jetë një shenjë e një problemi më serioz.

Shkaqet e problemeve të kujtesës Humbja e kujtesës mund të shkaktohet ose të përkeqësohet nga një nga të mëposhtmet: 1.Sëmundja e Alzheimerit 2.Depresion 3.Stres 4.Lëndime të kokës ose tronditje 5.Stroke ose një sulm i përkohshëm ishemik (mini-stroke) 6.Tiroide nëntokësore 7.Mungesa e tiamines (vitamina B1) 8.Ngjarje traumatike që shkaktojnë amnezi psikogenike 9.Përdorimi i barnave të caktuara – të tilla si sedativa, statina ose ilaçe për sëmundjen e Parkinsonit 10.Keqpërdorimi i alkoolit 11.Nivelet e larta të glukozës në gjak gjatë një periudhe të gjatë kohore 12.Hipoglicemia – e cila duhet të zgjidhet kur trajtohet një herë

Trajtimi i humbjes së kujtesës Trajtimi për humbjen e kujtesës varet nga shkaku themelor. Ekzistojnë një sërë trajtimesh për Alzheimerin, depresionin, stresin dhe shkaqet e tjera të humbjes së kujtesës. Trajtimi mund të variojë nga ilaçet, deri tek ndryshimet në stilin e jetës dhe terapitë e të folurit ose të ndërgjegjes.

Përballja me humbjen e kujtesës Nëse jeni duke luftuar për të kujtuar gjërat në baza ditore, ka disa këshilla praktike që mund të ndihmojnë. Kjo perfshin: Keni një notepad dhe stilolaps në dorë për të marrë shënime të informatave të dobishme – kjo mund të jetë shumë e dobishme për biseda telefonike Mbani një kalendar të azhurnuar Mbani artikuj rregullisht të përdorura në një vend të caktuar, të tilla si kit testimi i glukozës në gjak, syzet dhe çelësat Vendosni alarmet për t’ju kujtuar që të merrni tableta, injeksione ose testimin i gjakut

Parandalimi i humbjes së kujtesës Rekomandohet menaxhimi i mirë i diabetit për të ndihmuar në parandalimin e problemeve të kujtesës si dhe për të ndihmuar shëndetin tuaj në përgjithësi. Pas një dietë të shëndetshme, ushtrimi i rregullt dhe stresi i menaxhimit mund të jenë të dobishëm për trupin dhe mendjen.

Print Friendly, PDF & Email
SHPËRNDAJE
Artikulli paraprakDiabeti dhe palestra
Artikulli tjetërShenjat e diabetit