Historia e rrethit blu

540825_361599057287315_2098284837_n

A e dini pse persnat me diabet simbolizohen me rrethin BLU?

Dita Botërore Diabetit ka Logo, rrethin blu – simbol global për diabetin e cila u zhvillua si pjesë e fushatës për ndërgjegjësimit. Logua u miratua në vitin 2007 për të shënuar kalimin e Kombeve të Bashkuara ditën e Rezolutës Diabetit Botërore. Ajo është një ikonë e thjeshtë që mund të përshtatet lehtë dhe miratuar gjerësisht, rrethi simbolizon jetën dhe shëndetin. Ngjyra blu pasqyron qiellin që bashkon të gjitha kombet. Rrethi blu simbolizon unitetin e bashkësisë globale diabet në përgjigje të pandemisë diabetit.

rrethi blu
rrethi blu

CILA ËSHTË HISTORIA E RRETHIT BLU ?

Simboli Botëror i diabetikeve
Ikona është krijuar fillimisht për fushatën e Rezolutës 61/225 “Dita Botërore e Diabetit”.
Fushata e Rezolutës së Kombeve të Bashkuara për diabetin ishte një përgjigje ndaj pidemisë së diabetit, e krijuar për të mbuluar burimet e kujdesit shëndetësor kudo. Fushata ka sensibilizuar aktorët kryesor të diabetit me qellimin e përbashkët për të siguruar një Rezolutë të Kombeve të Bashkuara mbi diabetin. Kombet e Bashkuara miratuan Rezolutën 61/225 “Dita Botërore e Diabetit” me 20 dhjetor 2006.

 

PSE RRETH?

Rrethi gjendet shpesh në natyrë dhe ka qenë i përdorur gjerësisht që nga krijimi i njerëzimit. Domethënia është jashtëzakonisht pozitive.
Përtej kulturave, rrethi simbolizon jetën dhe shëndetin. Në mënyrë më të konsiderueshme, rrethi simbolizon bashkimin. Bashkimi i forcave tona është çelësi kryesor që e bënë këtë fushatë kaq të veçantë. Komuniteti boteror i diabetikeve është mbledhur së bashku për të mbështetur rezolutën e Kombeve të Bashkuara mbi diabetin dhe për nevojën e të qëndruarit të bashkuar në mënyrë që të behet i mundur një ndryshim. Siç e dimë të gjithë: duke ndenjur këmbë mbi këmbë nuk zgjidhim asgjë.

 

 

PSE BLU?
Ngjyra blu e rrethit reflekton ngjyren e qiellit dhe flamurin e Kombeve të Bashkuara. Kombet e Bashkuara janë në vetvete një simbol i bashkimit mes popujve dhe janë e vetmja organizatë që mund t’ju sinjalizoj qeverive kudo se është koha për të luftuar diabetin dhe për të kundërshtuar tendencat botërore që pengojnë zhvillimin ekonomik dhe që shkaktojnë aq shumë vuajtje dhe vdekje të parakohshme.

 

KUSH E ZOTËRON KËTË SIMBOL?
Federata Ndërkombëtare e Diabetit (IDF) mban gjitha të drejtat e rrethit blu për diabetin.

 

PROMOVOJE SIMBOLIN

Ne inkurajojmë çdo njeri të përdorë rrethin blu si pikë referimi të diabetikëve dhe të miliona njerëzve të prekur nga kjo sëmundje. Jeni të mirëpritur ta përdorni logon nëpër revista, video, informacione online, etj.

 

SIMBOLI NUK MUND TË PËRDORET PA LEJEN PARAPRAKE TË IDF-së.
Simboli nuk mund të përdoret:
– për të promovuar apo për t’ju referuar çdo lloj gjëje që nuk ka lidhje me diabetin;
– Si një etiketë të cilësisë;
– Për tregti ose ndonjë formë tjetër qëllimi tregtar.
Duke qene se IDF-ja mban të gjitha të drejtat për simbolin e diabetit, ne mund të japim leje për përdorimin e simbolit të diabetit mbi një bazë sipas rastit që paraqitet. Mund të paraqesni propozimin tuaj në communications@idf.org.

Bazat për leje janë (në mes tjerash):
– Lloji i organizatës/shoqatës;
– Forma e shpërndarjes së materialit.
Shembuj ku rrethi blu mund të vendoset:
– në postera;
– në bluza;
– në flamuj;
– në spilla.

Print Friendly, PDF & Email