Festat e Fundvitit për Fëmijët me Diabet

Christmas for Children with Diabetes

Krishtlindja mund të jetë një kohë sfiduese për fëmijët pasi ekspozimi ndaj ushqimeve të ëmbla mund të jetë shumë i vështirë për tu shmangur.

Vështirësisë i shtohet fakti që sezoni i Krishtlindjeve zgjat për disa ditë, gjë që mund të ndikojë ndjeshëm në aftësinë e një fëmije për të ruajtur kontrollin e mirë të glukozës në gjak

Ne shikojmë disa mënyra praktike për të ndihmuar në lehtësimin e fëmijës suaj për t’i bërë ato gjatë Krishtlindjeve duke u ndjerë të lumtur dhe ende në kontroll të diabetit të tyre.

Dozat e insulinës para ngrënies

Fëmija juaj mund të jetë mësuar të punojë vetë për dozat e insulinës, por kjo mund të jetë më e vështirë gjatë Krishtlindjeve.

Njoftojini fëmijës tuaj se cilat kurse duhet të presin dhe përpiquni të mos i tundoni ata të kenë ndonjë ushqim që nuk e kanë llogaritur në dozat e tyre të insulinës.

Mbani tundimin larg syve

Ushqimet e ekspozuara paraqesin një tundim jashtëzakonisht të madh dhe për një fëmijë me diabet tundimi mund të jetë një luftë veçanërisht e vështirë. Kini parasysh se nuk janë vetëm ushqimet e ëmbla që ndikojnë në nivelet e glukozës në gjak

Mbajtja e ushqimeve larg syve midis vakteve mund të ndihmojë për të lehtësuar tundimin dhe për ta bërë Krishtlindjen më të lehtë për t’u trajtuar për fëmijën tuaj.

Mund të jetë e vlefshme të hiqni ushqimet që nuk përdoren ose t’i mbuloni ato.

Diskutimi i diabetit

Krishtlindja mund të jetë një kohë kur fëmijët janë në një ambient tjetër dhe fëmija juaj mund të ndihet më i vetëdijshëm se zakonisht për diabetin e tyre në prani të anëtarëve më të gjerë të familjes.

Nëse keni dyshime, mund të ndihmojë të pyesni fëmijën tuaj se sa të lumtur janë ata për të diskutuar diabetin e tyre para të tjerëve të pranishëm.

Jini të vetëdijshëm për hipo dhe hiperglicemite

Mund të ketë një mundësi më të lartë për nivele të larta ose të ulëta të sheqerit në gjak që ndodhin gjatë Krishtlindjeve, kështu që kini kujdes për ndonjë shenjë të niveleve të larta ose të ulëta të sheqerit.

• Lexoni më shumë për simptomat e niveleve të larta dhe të ulëta të sheqerit në gjak ne www.diabet.al

Fëmija juaj ka të ngjarë të ketë nevojë të testojë nivelet e sheqerit më rregullisht se normalisht pas Krishtlindjeve. Disa fëmijë mund të mos jenë të etur për të bërë teste shtesë të gjakut kështu që jini të gatshëm t’i siguroni ata se do t’i ndihmojë ata të ndihen më mirë dhe në një pozitë më të mirë për të shijuar Krishtlindjet e tyre.

Menaxhimi i ndryshimeve të humorit

Nivelet e larta dhe të ulëta të glukozës në gjak mund të çojnë në ndryshime të humorit në terma të menjëhershëm. Të jesh i ulët dhe të jesh i lartë mund të jetë i pakëndshëm për fëmijët dhe ata nuk mund të jenë gjithmonë në gjendje të shprehin atë që ndjejnë.

Nëse fëmija juaj po reagon negativisht ndaj një situate, kjo mund të ndihmojë për të folur me të në mënyrë private në mënyrë që ata të mund të diskutojnë më lehtë çdo çështje me të cilën mund të luftojnë dhe që përndryshe nuk mund të jetë e dukshme.

Lexoni më shumë mbi emocionet tek fëmijët me diabet

Mos i lini te menjanuar

Një fëmijë me diabet mund të mos jetë në gjendje të ketë aq shumë ushqime të ëmbla sa vëllezërit, motrat ose kushërinjtë e tyre. Një opsion është të siguroni disa ushqime që nuk janë aq të ëmbla. Për t’ju ndihmuar të filloni me zgjedhjen e disa ushqimeve që janë më miqësore për sheqerin në gjak, shih udhëzuesin tonë për ëmbëlsirat me sheqer të ulët

Një opsion alternativ për të parandaluar që fëmija juaj të ndihet i lënë jashtë, është të keni në dorë një formë të trajtimit ose befasisë jo-ushqimore veçanërisht për ta. Kjo mund të jetë një prekje e bukur, veçanërisht nëse atyre u është dashur të testojnë nivelet e glukozës në gjak më shpesh se zakonisht ose kanë pasur aspekte të tjera, të tilla si nivele të ulëta ose të larta të sheqerit, për t’u marrë me to.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email