Faza e muajit të mjaltit

Faza e muajit të mjaltit (ose periudha e muajit të mjaltit) tek njerëzit me diabet të tipit 1 i referohet periudhës kohore menjëherë pas diagnozës së diabetit kur pankreasi është ende në gjendje të prodhojë një sasi të konsiderueshme insuline për të reduktuar nevojat e insulinës dhe për të ndihmuar kontrollin e glukozës në gjak. Kjo, për fat të keq, nuk tregon se diabeti është në permiresim ose mund të shërohet.

Si është shkaktuar periudha e muajit te mjaltit? Diabeti i tipit 1 zhvillohet sepse trupi fillon të vrasë qelizat e veta të prodhimit të insulinës – te njohura si qeliza të ishullit. Kur një pacient fillon me injeksione të insulinës, pankreasi është nën presion më të vogël për të prodhuar insulinë. Kjo periudhë e pushimit, e ofruar nga injeksione, stimulon pankreasin për të prodhuar insulinë nga qelizat beta të mbetura. Sidoqoftë, pas një periudhe muajsh, shumica dërrmuese e këtyre qelizave të mbetura beta gjithashtu do të shkatërrohen dhe periudha e muajit të mjaltit përfundon kur pankreasi ndalon prodhimin e insulinës së mjaftueshme për të ndihmuar më tej kontrollin e glukozës në gjak.

Çfarë ndodh gjatë fazës së muajit të mjaltit? Gjatë fazës së muajit të mjaltit, nivelet e sheqerit në gjak janë përgjithësisht më të lehta për t’u kontrolluar, pasi trupi ende ka disa aftësi për të ndihmuar veten. Nivelet e glukozës në gjak mund të kthehen në nivele normale gjatë fazës së muajit të mjaltit. Prandaj, dozat e insulinës mund të rishikohen gjatë kësaj periudhe dhe është thelbësore që të komunikoni me mjekun tuaj gjatë kësaj kohe.

A mund të ndaloj marrjen e insulinës gjatë periudhës së muajit të mjaltit? Duhet të gjendet një ekuilibri midis mosmarrjes së shumë insuline dhe rrezikut të hipoglicemisë, por gjithashtu sigurimi i trupit tuaj të mos jetë në rrezik të niveleve të larta të glukozës në gjak dhe mundësisë së ketoacidozës diabetike. Për këtë arsye, duhet të diskutoni me mjekun tuaj per dozat e insulinës që merrni.

Sa kohë zgjat periudha e mjaltit? Nuk ka rregull për sa kohë faza e muajit të mjaltit zgjat tek njerëzit me diabet tip 1. Faza e muajit të mjaltit të diabetit mund të zgjasë për javë, muaj ose në disa raste vite. Për më tepër, periudha e muajit të mjaltit mund të luhatet dhe duket se ndalet dhe fillon.

A kam patjetër periudhën e muajit të mjaltit nëse po përjetoj më mirë se sa pritet nivelet e glukozës në gjak dhe një nevojë të reduktuar për insulinë? Nëse keni pasur diabet të tipit 1 për një numër vitesh, nuk ka gjasa që do të shihni një përsëritje të periudhës së muajit të mjaltit. Nëse nivelet e glukozës në gjak bëhen më të mirë se sa pritej, kjo mund të jetë rezultat i rritjes së ndjeshmërisë së insulinës që trupi juaj mund të ndodhë kur beni stërvitje, nëse jeni në ambiente të ngrohta (moti i nxehtë, banjot e ngrohta) ose si një përgjigje ndaj një ndryshimi në dietë.

A mund ta zgjat muajin e mjaltit? Mbajtja e kontrollit të mirë të glukozës në gjak duhet të ndihmojë fazën e muajit të mjaltit të zgjasë më gjatë, por nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të zgjatur këtë fazë. Ndërprerja e marrjes së insulinës ose e ndryshimit të nivelit të insulinës mund të shkurtojë periudhën e muajit të mjaltit

Print Friendly, PDF & Email