Faktorët e Rrezikut të Diabetit

Ka një numër faktorësh të rëndësishëm të rrezikut për diabetin e tipit 2. Megjithëse disa rreziqe diabetike vijnë nga gjenetika jonë, shumë janë të parandalueshme. Për fat të keq, shumë njerëz nuk e dinë se çfarë janë këto ose kuptojnë qartë shenjat e tyre. Për këtë arsye, më poshtë është një listë e faktorëve të rrezikut të lartë të tipit 2 të diabetit.

Obeziteti Obeziteti është rreziku kryesor i diabetit të tipit 2, me miliona njerëz në të gjithë botën që përballen me obezitetin. Për më tepër, numrat vazhdojnë të rriten, si në mesin e të rriturve dhe fëmijëve. Numri i fëmijëve që diagnostikohen me diabet tip 2 të shkaktuara nga obeziteti po ndodh kudo.

Mungesa e stërvitjes dhe jeta sedentare Të jetosh një jete sedentare pa ushtrime të mjaftueshme po dëmton seriozisht shëndetin. Duke qenë joaktiv shpesh çon në mbipeshë, gjë që mund të çojë në para diabet dhe diabetin e tipit 2. Qëndrimi aktiv zvogëlon rezistencën e insulinës dhe ndihmon insulinën trupore të jetë më efektive.

Ushqimi i një diete “perëndimore” Ushqimi jo i shëndetshëm është një shkak kryesor i diabetit të tipit 2, pasi mbi 90 për qind e diabetikëve të tipit 2 janë mbipeshë. Një dietë e ashtuquajtur perëndimore, duke u mbështetur në ushqimet e përpunuara, yndyrnat me cilësi të dobët dhe përmbajtjen e vogël të fibrave, mendohet të jetë një kontribues i madh në diabetin dhe sindromën metabolike. Të hahet mirë, në lidhje me stërvitjen, mund të parandalojë ose të ndryshojë zhvillimin e diabetit të tipit 2. Përzgjedhja e një diete të shëndetshme nganjëherë mund të jetë konfuze, me shumë mesazhe të përziera, dhe shpesh nuk ndihmohet nga të ashtuquajturat ushqime diabetike të cilat nuk janë domosdoshmërisht një alternativë më e shëndetshme.

Presion të lartë të gjakut Nivelet e larta të kolesterolit dhe presionit të gjakut janë rreziqe për shumë sëmundje, njëra prej të cilave është diabeti i tipit 2. Të dyja këto janë gjithashtu simptoma kryesore të para diabetit.

Diabet gestacional Diabeti gestacional është një tjetër rrezik i madh dhe prek rreth 2 deri në 5 përqind të grave që mbeten shtatzënë. Ato gra që vuajnë prej saj përballen me rreziqe më të mëdha në jetën e mëvonshme të zhvillimit të diabetit të tipit 2, ashtu si dhe fëmijët e tyre.

Historia familjare Duke pasur një anëtar të ngushtë të familjes me diabet të tipit 2 mund të ngrejë rrezikun tuaj për zhvillimin e gjendjes. Për fat të keq, nuk mund të bëni shumë për historinë tuaj gjenetike, por mund të jeni gati duke qenë të vetëdijshëm për simptomat e diabetit të tipit 2. Gjithashtu, shumë pakica etnike janë më të prirur të vuajnë nga diabeti.

Mosha Ndërsa popullsia e botës është e moshuar, normat e diabetit po fluturojnë. Për fat të keq, më të vjetër ne jemi, aq më i madh rreziku i zhvillimit të diabetit të tipit 2 është. Pankreasi, sipas disa shkencëtarëve, fillon të prodhojë insulinë më pak në mënyrë efektive teksa plakemi. Për më tepër, rezistenca trupore ndaj insulinës rritet me moshën.

Print Friendly, PDF & Email