Eksplorimi i mundësive të reja është thelbësor për diabetin tip 1

Kur vendasi në Pensilvani Jim Mottola, u diagnostikua për herë të parë me diabet tip 1 ishte nëntë vjeç dhe i hutuar për atë që cfare ishte Tipi 1. Me kalimin e kohës ai mësoi, por me kalimin e viteve ai humbi shumë ditë shkolle për shkak të shtrimeve të ndryshme në spital.

“Të qenit ndryshe nga fëmijët e tjerë nuk më bëri të lumtur,” thotë Jim, “dhe ata bënë komente sepse unë duhej të shkoja te infermierja kisha bërë mungesa për një javë, por si shokët e mi të klasës dhe unë rriteshim, ata kuptonin më shumë.

“Kishte ngritje dhe rënie përgjatë rrugës dhe duhej të ndaloja dhe menaxhoja sheqerin tim i cili shkaktonte dhe vonesa. Në moshën 16 vjeç, mora pompën time të parë të insulinës dhe që me të vërtetë ndihmoi në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak”.

Tani 34 vjeç, Jim vëzhgon dietën e tij dhe në veçanti ai qëndron larg pijeve me sheqer dhe alkool. Ai pi shumë ujë dhe shmang ngrënien e shumë karbohidrateve.

“Vozitja me biçikletë është kënaqësi dhe bërja e ushtrimeve kardio pothuajse çdo ditë është thelbësore,” thotë Jim. “Të punosh në mënyrë të rregullt është një zakon i mirë dhe është një mënyrë për të mbajtur nën kontroll peshën time. Nuk dua që pesha ime të dalë nga kontrolli. Atëherë është vërtet e vështirë të heqësh kg”.

Xhimi, i cili u transferua me gruan, djalin dhe vajzën vitin e kaluar në Florida, studion anglisht dhe komunikim në Universitetin Penn State, sepse ai gjithmonë dëshironte të ishte një shkrimtar. Ai thotë, “Karriera ime përfundoi në një rrugë të ndryshme, megjithatë kam punuar në një strukturë korrektimi për 10 vjet dhe tani jam në trajnim për një punë të ndryshme në zbatimin e ligjit.”

Jim dhe familja e tij bënë pushime  në SeaËorld në Orlando kohët e fundit dhe ata gjithashtu shkuan në Disney Ëorld. “Ne jemi si turistë që godasin të gjitha pikat kryesore dhe është shumë argëtuese,” shpjegon Jim. “Të kalosh kohë dhe të vizitosh vende me gruan time të bukur dhe fëmijët e shkëlqyeshëm është hobi im. Është ajo që më bën të lumtur.

“Këto udhëtime ditore na japin kohë të shohim gjëra të reja dhe të takojmë njerëz të rinj. Të kesh kohë për të rimbushur bateritë është gjithmonë një gjë e mirë. Është thjesht më e mira! “

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email