Efekti i diabetit në seks

EDiabeti mund të ndërhyjë në funksionin seksual në mënyra të shumta. Glukoza e lartë kronike në gjak ose presioni i gjakut mund të kontribuojnë si në neuropati (dëmtim nervor) ashtu edhe në qarkullim të dëmtuar të gjakut, që të dyja mund të çojnë në ereksione të zvogëluara ose të vonuara, lubrifikim, ndjesi gjenitale dhe orgazëm. Tek gratë, glukoza e lartë në gjak mund të çojë në infeksione të shpeshta të majave vaginale dhe infeksione të traktit urinar. Neuropatia mund ta vështirësojë kontrollin e fshikëzës.

Seksi përfshin më shumë sesa organet gjenitale. Dhimbja në çdo pjesë të trupit mund ta bëjë të vështirë qetësimin dhe shijimin e aktivitetit seksual, dhe disa komplikime të diabetit mund të shkaktojnë dhimbje. Lodhja mund ta bëjë seksin të duket si më shumë telashe sesa ia vlen, dhe diabeti mund të lidhet me lodhjen në mënyra të shumta, nga ndërhyrja në gjumin e një personi deri tek shkaktimi i një personi të ndjehet i drenazhuar vazhdimisht nga përpjekja për të përballuar. Të dy glukoza e lartë dhe e ulët në gjak mund të ndikojnë në gjendjen shpirtërore të një personi, dhe, rrjedhimisht, interesin për seksin.

Pastaj ka efektet psikologjike të të pasurit nga diabeti. Njerëzit me diabet shpesh bëhen depresivë , dhe depresioni ndikon negativisht në seksualitet. Ndërsa shumë njerëz me diabet kanë një sens të fortë të vetëvlerësimit, disa mendojnë se të kesh diabet ose komplikime të tij i bën ata jo tërheqës për të tjerët. Këta njerëz mund ta mendojnë veten si “sende të dëmtuara” dhe kanë frikë se askush nuk do t’i dëshirojë ata si partner. Nëse njerëzit ndihen keq me veten, ata mund të humbasin dëshirën seksuale ose të tërhiqen nga shoqëria.

Një numër i ilaçeve që zakonisht përshkruhen për njerëzit me diabet dihet se dobësojnë lëvizjen seksuale dhe / ose funksionin seksual si një efekt anësor. Kjo shpesh është e vërtetë për antidepresantët dhe ilaçet për presionin e gjakut. Ilaçet për dhimbje, veçanërisht narkotikët por edhe disa ilaçe që merren zakonisht për dhimbje neuropatie, mund të shkaktojnë probleme seksuale. Alkooli dhe ilaçet e rrugës si kokaina ose marihuana mund të ndërhyjnë në funksionimin seksual. Dhe pirja e duhanit dëmton qarkullimin dhe funksionimin nervor dhe ul epshin.

Qasjet mjekësore

Cfarë mund të bëni nëse keni vështirësi seksuale? Ju mund të filloni të bisedoni me mjekun tuaj. Lërini që ai të dijë se çfarë po ndodh dhe pyesni nëse simptomat tuaja mund të jenë rezultat i një gjendje mjekësore ose një efekt anësor të ndonjë ilaçi që po merrni. Meqenëse glukoza e lartë në gjak mund të ndërhyjë në funksionimin seksual, pyesni se si mund të “forconi” kontrollin e glukozës në gjak nëse nuk është aktualisht optimale. Pyesni për ndonjë shenjë të neuropatisë periferike në këmbët tuaja, të tilla si humbja e ndjesisë; kjo lehtë mund të testohet në zyrën e mjekut. Provat e neuropatisë në këmbët tuaja mund të nënkuptojnë se nervat në pjesë të tjera të trupit tuaj preken gjithashtu, duke ndikuar ndoshta në funksionimin tuaj seksual.

Po në lidhje me presionin e gjakut? Ndërsa presioni i lartë i gjakut mund të ketë efekte negative në funksionimin seksual, kështu që disa nga ilaçet mund të përdoren për trajtimin e tij. Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të ndryshojë recetën tuaj në një ilaç të presionit të gjakut që ka më pak të ngjarë të shkaktojë efekte anësore seksuale. Për më tepër, ndryshimet në stilin e jetës si rritja e ushtrimeve, më pak natrium(kripe)  në dietën tuaj dhe konsumimi i rritur i frutave dhe perimeve mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe nuk keni efekte anësore seksuale. Mjeku juaj mund të ju tregojë nëse tensioni juaj i gjakut është në nivelin e rekomanduar (nën 140/80 mm Hg për shumicën e personave me diabet), t’ju drejtojë drejt ndryshimeve të sigurta dhe efektive të jetesës dhe / ose t’ju referojë tek një dietolog ose specialist i ushtrimeve për ndihmë në këto zona. Për disa njerëz, humbja e peshës nëse jeni mbipeshë gjithashtu mund të përmirësojë funksionimin seksual, dhe një dietolog mund të ju ndihmojë të hartoni një plan për humbjen e peshës.

Nëse një antidepresant që po merrni është një shkak i mundshëm i mosfunksionimit tuaj seksual, mund të jetë e mundur të bëni një “pushim droge” të shkurtër (zakonisht 2-3 ditë) për aktivitetin seksual. Sidoqoftë, duhet të jeni i sigurt për ta pastruar këtë me mjekun që ka përshkruar antidepresantin sesa duke e bërë atë vetë. Nëse pini duhan, pini më shumë se sasi të moderuar të alkoolit ose përdorni ilaçe rekreative, mjeku juaj mund të jetë në gjendje të ofrojë trajtim ose t’ju drejtojë në një program trajtimi për abuzim me substancat.

Mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçe ose pajisje posaçërisht për problemet tuaja seksuale. Për burrat me probleme të ereksionit, ekzistojnë katër pilula orale , një ilaç i injektueshëm, supozitorë uretral ose pajisje vakumi . Burrat për të cilët zbulohet se kanë nivele të ulëta të testosteronit mund të përfitojnë nga plotësimi i testosteronit .

Për gratë, trajtimi i mosfunksionimit seksual mund të përfshijë trajtimin e infeksioneve vaginale ose të traktit urinar, trajtimin e mosmbajtjes së urinës, terapinë me estrogjen oral ose vaginal për dhimbje vaginale ose dëshirë të ulët dhe lubrifikantë të tepërt për thatësi vaginale. Plotësimi i testosteronit mund të rrisë dëshirën, vajosjen dhe ndjesinë. Sidoqoftë, ky përdorim i testosteronit nuk është aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), dhe jo të gjithë mjekët mund të jenë të gatshëm ta përshkruajnë atë. Një pajisje e quajtur Eros Therapy është aprovuar nga FDA për shqetësime seksuale dhe shqetësime orgazmike te gratë. Pajisja aplikon një vakum të butë në klitoris, duke rritur rrjedhjen e gjakut në klitoris dhe indin përreth, dhe është në dispozicion me recetë.

Në varësi të natyrës së problemit tuaj, shkakut të tij të mundshëm dhe përvojës së mjekut tuaj në trajtimin e problemeve të tilla, ai mund t’ju drejtojë tek një specialist i tillë si urolog ose gjinekolog për diagnostikim dhe / ose trajtim.

Po sikur të ndjeheni se shqetësimet tuaja janë duke u hequr kur të keni vështirësi seksuale në zyrën e mjekut? Mund të jetë që mjeku juaj të ndjehet i pakëndshëm duke folur për çështje seksuale. Neurologu Dr Jack Burks sugjeron: “Së pari pyesni mjekun nëse ndjehet i qetë duke folur për këtë. Apo do të preferonte të ju referonte dikush tjetër? Përfshini partnerin tuaj në diskutim nëse të dy jeni të gatshëm. Kërkoni burime shtesë, siç është psikoterapisti apo terapisti seksual. “

Vetë-menaxhimi seksual

Ka shumë gjëra që mund të bëni vetë, gjithashtu, për të përmirësuar jetën tuaj seksuale, pavarësisht nëse jeni në gjendje të ndryshoni funksionimin tuaj fizik ose thjesht të mësoni mënyra të reja për të shijuar atë që keni. Këtu janë disa ide:

  • Bëni një përpjekje për të kontrolluar presionin e gjakut me teknikat e zvogëlimit të stresit, të tilla si reagimi i relaksimit, si dhe ushtrimet dhe ndryshimet dietike. Edhe nëse nuk keni presion të lartë të gjakut, këto masa jetese mund të përmirësojnë shëndetin tuaj.
  • Bëni ndryshime të ndjeshme diete dhe rrisni aktivitetin fizik. Një studim i fundit kanadez zbuloi se minjtë e moshuar në moshë rimarrën funksionin e tyre erektil me ushtrime dhe kufizime të kalorive. Nëse funksionon për minjtë, mund të funksionojë për ju!
  • Angazhohuni në regjimin tuaj të kujdesit për diabetin. Psikologu Steven Phillipson thotë: “Sheqeri i lartë në gjak shpesh ul interesin seksual. Libidoja mund të kthehet pasi sheqeri në gjak zbret në një nivel normal ”.
  • Nëse thatësia vaginale është problem, shfrytëzoni  lubrifikantë personalë, të cilët janë të disponueshëm mbi banak në çdo farmaci.
  • Nëse ndjesia e ulur është problem, eksperimentoni me mënyra të ndryshme të stimulimit të organit gjenital, ndoshta duke përdorur më shumë presion sesa që bëni zakonisht ose duke përdorur një vibrator elektronik. Aplikimi i ftohtë ose nxehtësia në organet gjenitale për disa minuta mund të rrisë ndjeshmërinë. Një qese me bizele të ngrira mund të jetë një pako efektive e ftohtë.
  • Matni nivelin tuaj të energjisë. Nëse njëri ose të dy partnerët janë shumë të lodhur, seksi nuk do të jetë i mirë. Disa çifte e zgjidhin këtë çështje duke planifikuar seksin për mëngjeset ose për çfarëdo kohe që ka të ngjarë të kenë energji.
  • Shumica e njerëzve nuk mund të shkojnë direkt nga puna, punët e shtëpisë ose kujdesi për të tjerët në aktivitetin seksual. Ju mund të duhet të merrni pak kohë për t’u çlodhur ose të flisni, të visheni, të shkoni diku special, të shikoni një video seksi ose të bëni diçka tjetër për të marrë humor.
  • Problemet e marrëdhënies mund të ndërhyjnë në dëshirën për të bërë seks, kështu që ato mund të kenë nevojë të adresohen para se të zhvillohet një aktivitet seksual i kënaqshëm.
  • Ulni mundësinë e mosmbajtjes së urinës duke zbrazur fshikëzën tuaj përpara se të bëni dashuri. 

 Provoni diçka të re

Një nga gjërat e trishtueshme në lidhje me historinë e Majk dhe Barbara është se kur Majk nuk mund të arrinte një ngritje të mirë, ai mendoi se nuk mund të bënte seks fare. Shoqëria jonë ka tendencë të mendojë për seksin heteroseksual në një mënyrë shumë të kufizuar – si marrëdhënie penis-vaginë. Nuk ka asgjë të keqe me atë lloj seksi, por ka shumë mënyra të tjera për të provuar kënaqësi seksuale që nuk kërkojnë një penis të ngritur.

Për shembull, gratë nuk kërkojnë një penis të drejtë për të pasur një orgazmë. Në fakt, shumica e grave nuk mund të kulmojnë nga marrëdhënia seksuale vetëm sepse ka pak mbaresa nervore thellë në vaginë. Sidoqoftë, gratë kanë një numër të madh nervash për kënaqësi rreth pjesës së jashtme të hapjes vaginale dhe vetëm brenda. Organi më i njohur për furnizimin e dendur nervor është klitorisi. Sidoqoftë, ndërsa shumë mendojnë për klitorisin si vetëm majën e dukshme në kryqëzimin e buzëve të brendshme të vulvës, në fakt, klitorisi është një strukturë në formë patkua që shtrihet përgjatë buzës së hapjes vaginale nga të dyja palët. Ju mund të stimuloni “butonin” sipërfaqësor dhe formën më të thellë të patkua me gishtat, anën e dorës ose gojën tuaj, duke përdorur sa më shumë ose aq presion sa të jetë i rehatshëm. Përdorimi i disa lubrifikantëve gjithashtu mund të rrisë kënaqësinë dhe rehatinë e një gruaje.

Një burim tjetër potencial i kënaqësisë seksuale për gratë është G-spot, një masë indi sfungjer që besohet nga disa të ekzistojë në murin e përparmë të vaginës. Ekzistenca e saj dyshohet nga të tjerët, por sigurisht që nuk mund të dëmtojë të provoni ta stimuloni atë: Nëse ndihet mirë, ndjehet mirë; nëse nuk ndodh, nuk ka. Ju mund të stimuloni pikën G duke futur një ose më shumë gishta në vaginë, duke i lakuar ato drejt butonit të barkut dhe duke goditur me një gisht të përkulur “të vijë këtu”. Jo të gjitha gratë e gëzojnë këtë, por shumë raportojnë orgazmat më të mira të jetës së tyre nga stimulimi i pikës G.

Burrat gjithashtu mund të mos kërkojnë një penis të ngritur për të pasur një orgazmë. Shumë burra mund të kenë orgazma jashtëzakonisht të këndshme nga stimulimi i gjëndrës së prostatës, edhe nëse nuk mund të kenë ereksione ose derdhje. Prostata mund të stimulohet duke goditur ose shtypur në perineum, zonën midis skrotumit dhe anusit, ose duke futur një gisht në anus. Burrat gjithashtu mund të gëzojnë që zonat e tjera të ndjeshme të stimulohen me duar, gojë, apo lodra pavarësisht nëse kjo çon në orgazëm. Përsëri, përdorni lubrifikantë, provoni mënyra të ndryshme prekjeje dhe kushtojini vëmendje përgjigjes së partnerit tuaj.

Shumica e grave dhe burrave kanë zona kënaqësie për të cilat kurrë nuk i kanë eksploruar ose nuk kanë dijeni. Për shembull, shumë gra dhe burra e shohin stimulimin anal shumë të këndshëm. Dhe pastaj ka gjithë pjesën tjetër të trupit tuaj për të eksploruar. Ndihmon të eksploroni veten për të parë se çfarë ju jep kënaqësi. Ju madje mund të vizatoni një hartë të trupit tuaj me njolla të këndshme të shënuara me një X.

Masazhi është një mënyrë e frikshme për të dhënë dhe për të marrë kënaqësi. Ju nuk keni pse të jeni ekspert. Mjafton të keni pak vaj të këndshëm masazhi, filloni me goditje të gjata dhe të buta për të ngrohur muskujt përpara se të shkoni më thellë dhe pyesni partnerin tuaj se çfarë ndjehet mirë ndërsa vazhdoni. Masazhi midis partnerëve mund të përfshijë organet gjenitale, nëse kjo është ajo që dëshirojnë të dy njerëzit.

Lodrat seksuale janë një mënyrë tjetër për të përmirësuar një përvojë seksuale. Disa dridhen, disa oshilojnë dhe disa thjesht ulen atje. Mund të përdorni ndonjë prej tyre në seksin partner, si dhe në masturbim.

Komunikimi për seksin është gjithashtu i rëndësishëm. Ju duhet t’i tregoni partnerit tuaj se çfarë ju pëlqen dhe çfarë nuk ju pëlqen. Një ide është të hiqni rrobat, të shtriheni përballë njëri-tjetrit dhe thjesht të flasim për seksin, mbase ndërsa shikoni në sytë e njëri-tjetrit.

Ndërtimi i marrëdhënies

Lodrat, ereksionet, vajosjet dhe orgazmat nuk zënë vendin e një marrëdhënieje të fortë, intime të dashur. Dhe të kesh një marrëdhënie të mirë është mënyra më e mirë për të bërë seks të mirë.

Dr Burks thotë, “Intimiteti përfshin ndjenja dhe veprime seksuale, por gjithashtu ndjenja të dashura, mallkim, mbajtje dore, ndershmëri, përkushtim dhe pranim.”

Psikolog dhe terapist i certifikuar seksi Joe Nelson shkruan , “Një mjek mund të përshkruajë ilaç si Viagra ose Cialis, por një çift mund të ketë ende nevojë për të punuar në marrëdhëniet para se ilaçi të ndihmojë. Shkaqet e problemeve seksuale për njerëzit me diabet nuk janë vetëm fizikë. ” Mosmarrëveshjet ose ndjenjat e vështira për paratë, punët e shtëpisë ose vlerat mund të kenë nevojë për punë para se të adresohen çështjet seksuale.

Ndërtimi i intimitetit në një marrëdhënie duhet të jetë i hapur, i sinqertë dhe i guximshëm. Secili person duhet të mësojë të shprehë ndjenjat dhe dëshirat e tij pa sulmuar personin tjetër. Shtë gjithashtu e rëndësishme të mësoni të dëgjoni me vëmendje atë që personi tjetër duhet të thotë. Ajo bëhet më e lehtë me praktikën. Shumë çifte zbulojnë se të folurit për çështje seksuale është një vend i mirë për të filluar dhe hap derën për komunikim më të mirë në të gjitha fushat e marrëdhënies së tyre. Sidoqoftë, nëse ju dhe partneri juaj keni probleme, mund të konsideroni të merrni ndihmë nga një terapist.

Gjetja e një partneri

Të njëjtat gjëra që mund të ndihmojnë në ndërtimin e intimitetit në një marrëdhënie të vendosur – komunikim, guxim të jesh i hapur për veten, gatishmëri për të eksploruar qasje të reja – janë të nevojshme për të gjetur një partner në radhë të parë. Mund të jetë e frikshme të filloni biseda dhe të njihni njerëzit, sepse kur e bëni këtë, rrezikoni të refuzoheni. Për këtë arsye, njerëzit me diabet shpesh pyesin se si ose kur duhet të sjellin diabetin e tyre në situata takimesh.

“Zakonisht është më mirë të lejoni që një person të njihet me ju dhe të shikojë se sa e mrekullueshme jeni përpara se të krijoni çështje shëndetësore,” thotë Dr. Burks. “Zakonisht data ose takimi i dytë ose i tretë është në rregull, por ndryshon midis individëve.”

Sigurisht, për të arritur në një datë të dytë ose të tretë, ju duhet një datë e parë, dhe për këtë, ju ndihmon të vendosni veten aty ku njerëzit mund t’ju gjejnë. Shumë njerëz shohin të frekuentojnë kishën, të marrin pjesë në aktivitete të organizuara shoqërore, të bëjnë vullnetarizëm ose të ushtrojnë ushtrime me të tjerët për të qenë mënyra më të mira për të përmbushur partnerë të mundshëm sesa të shkojnë në klube të natës. Por klubet dhe baret mund të funksionojnë gjithashtu.

Nëse nuk besoni se njerëzit do t’ju duken tërheqës, përpiquni të shikoni në pasqyrë dhe t’i thoni vetes, “Unë jam tërheqës; Unë jam i merituar, “ose diçka e tillë. Jo të gjithë do t’ju shohin tërheqës, por nuk ju duhen të gjithëve; ju duhet vetëm një person tjetër që bën. Steven Phillipson thotë se pasi të jetë zhvilluar një interes i ndërsjellë midis dy njerëzve, fshehja e diabetit tuaj dhe çdo çështje seksuale e lidhur është një gabim. “Nëse po mendoni të bëheni intime fizikisht me dikë,” thotë ai, “do të duket se keni zhvilluar intimitet dhe besim të mjaftueshëm për të shkëmbyer informacione në lidhje me dëmtimet [seksuale] të lidhura me diabetin.”

Nëse nuk keni partner, mund të bëni seks vetë. Në fakt, marrja e një kohe kënaqësie solo mund të ju ndihmojë të eksploroni trupin tuaj dhe t’ju bëni një partner më seksi kur të gjeni dikë të pajtueshëm.

FUND I LUMTUR

Barbara dhe Mike i zgjidhën gjërat. Ata biseduan me ndershmëri për situatën dhe ndjenjat e tyre. Ata filluan të kishe kohë dhe përkëdhelje që nuk përfshinin marrëdhënie seksuale. Ata mësuan se si Majk mund ta sillte Barbara me orgazmën me duart e tij, dhe të dy ndjeheshin mirë për këtë. Majk u ndje më mirë dhe më i mbështetur, dhe ai filloi të ushtrojë përsëri. Ai pyeti mjekun e tij për një ilaç të ndryshëm për presionin e gjakut. Ai i ktheu nivelet e tij të glukozës në gjak në objektivin, dhe me ndihmën e Viagra (e cila nuk kishte punuar më parë), ereksionet e tij u kthyen. Tani Majk dhe Barbara kanë një jetë seksuale më të larmishme dhe janë më të dashuruar se kurrë.

Rezultati i tyre është realist për këdo, me ose pa diabet. Gjithë sa duhet është pak guxim, kreativitet dhe komunikim.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email