Efektet e diabetit në lëkurë

Problemet e lëkurës janë një ndërlikim i zakonshëm si i diabetit tip 1 ashtu edhe tip 2. Sipas Klinikës Cleveland, një e treta e personave me diabet do të zhvillojnë një çrregullim të lëkurës në lidhje me sëmundjen në një moment. Shumë nga këto, të tilla si skuqje të caktuara mund të jenë shfaqje të drejtpërdrejta të diabetit ose reaksione alergjike ndaj insulinës ose ilaçeve të diabetit. Të tjerët, përfshirë infeksionet e kërpudhave dhe lëkurën e thatë dhe të kruara, nuk janë të rralla midis njerëzve të shëndetshëm, por priren të prekin më shpesh ata me diabet.

Disa probleme dermatologjike janë ndër shenjat e para të diabetit (si dhe sëmundje dhe kushte të tjera të palidhura, për atë çështje), kështu që është e rëndësishme të konsultoheni me një dermatolog nëse vëreni ndonjë ndryshim të pazakontë ose të pashpjegueshëm në lëkurën tuaj. Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm janë thelbësore për trajtimin e kushteve të lëkurës të shkaktuara nga diabeti për të shmangur pasojat dhe komplikimet serioze

Si ndikon diabeti në lëkurë

Diabeti mund të ketë një ndikim në shëndetin e lëkurës në mënyra të shumta. Nivelet e larta të glukozës në gjak (hiperglicemia) janë prapa shumicës së problemeve të lëkurës të shkaktuara nga diabeti. Shumë sheqer në gjak bën që trupi të tërheq lëngun nga qelizat në mënyrë që të prodhojë urinë të mjaftueshme për të hequr sheqerin, i cili nga ana tjetër e bën lëkurën të thatë (xerosis).

Lëkura e thatë, e kuqe dhe e irrituar gjithashtu mund të rezultojë nga dëmtimi i nervave (neuropatia diabetike), veçanërisht nervat në këmbë dhe shputa. Nervat e dëmtuar mund të mos marrin mesazhin për të vazhduar, dhe djersitja ndihmon për të mbajtur lëkurën të lagësht dhe të butë.

Nga ana tjetër, kur lëkura është tepër e thatë, mund të plasaritet dhe zhvishet. Për më tepër, lëkura e thatë është lëkura që të kruhet. Gërvishtja e saj mund të krijojë hapje të vogla në lëkurë. Këto hapje sigurojnë një akses të lehtë për organizmat infektivë për të marrë nën lëkurë, ku sheqeri i tepërt në gjak siguron një tokë pjellore për shumim të tyre.

Përtej thatësisë dhe infeksioneve janë një seri problemesh të tjera të lëkurës që lidhen me diabetin.

Reagimet alergjike ndaj medikamenteve

Pothuajse çdo ilaç për diabetin – përfshirë insulinën – mund të shkaktojë një reaksion alergjik që sjell simptoma që ndikojnë në lëkurë, të tilla si kruajtje, ënjtje, ose skuqje.

Pse ndodh: Reaksione alergjike ndaj ilaçeve ndodhin sepse një person ka një ndjeshmëri para-ekzistuese qoftë ndaj vetë ilaçit ose ndaj një përbërësi joaktiv në ilaç, siç është një konservues. Disa njerëz që përdorin ilaçe të injektueshme pësojnë reaksione të lëkurës që janë të kufizuara në zonën ku është futur gjilpëra.

Çfarë duhet të bëni: Thirrni mjekun tuaj nëse keni një reaksion alergjik ndaj një ilaçi të diabetit. Ai ose ajo mund t’ju udhëzojë të merrni një ilaç pa recetë për lehtësimin e kruajtjes në një afat të shkurtër, dhe pastaj do të diskutojë për provimin e një ilaçi të ndryshëm për të trajtuar diabetin tuaj.

Nëse ndryshimet e lëkurës të sjellura nga ilaçet shoqërohen me vështirësi në frymëmarrje ose simptoma të tjera alarmante, merrni ndihmë urgjente menjëherë.

Bullosis Diabeticorum (flluska diabetike)

Fluska pa dhimbje, ndonjëherë të mëdha, që lindin spontanisht në majat dhe anët e këmbëve dhe shputave të këmbëve, dhe nganjëherë në duar ose në parakrah

Pse ndodh: Nuk dihet se çfarë bën që të shfaqen fluskat. Sidoqoftë, ato janë më të shpeshta te njerëzit që zhvillojnë neuropati diabetike, një grup çrregullimesh nervore që prek njerëzit me të dy tip diabeti i tipit 1 dhe ai tip 2.

Çfarë duhet të bëni: Shumica e fshikëzave shërohen në tre javë ose më shumë, pa lënë plagë, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit (ADA). I vetmi trajtim është që nivelet e sheqerit në gjak të kontrollohen.

Dermopatia diabetike

Ngjyra të lehta kafe ose të kuqe që shfaqen shpesh në frontet e këmbëve. Në formë ovale ose të rrumbullakët, ato ngjasojnë me njolla moshe dhe ndonjëherë quhen njolla të lëkurës. Ata nuk lëndojnë ose shkaktojnë kruajtje.

Pse ndodh: Ndryshimet në enët e vogla të gjakut zvogëlojnë furnizimin me gjak në lëkurë.

Çfarë duhet të bëni: Kjo gjendje e padëmshme, pa dhimbje nuk ka nevojë për trajtim.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email