Drejtimi i automjetit dhe Diabeti

Shumica e njerëzve me diabet mund të kenë patentë  dhe mund të vazhdojnë te ngasin ne jeten e perditshme.

Këtu do të gjeni gjithçka që ju nevojitet të dini për drejtimin e automjetit (vozitjen) nëse keni diabet.

Si diabeti mund të ndikojë në ngarjen e nje automjeti( makine ose motorr) ?

Ka dy gjëra kryesore në lidhje me diabetin që mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të ngare  në mënyrë të sigurt:

• Nëse mënyra se si e trajtoni diabetin tuaj do të thotë që keni rrezik të keni hipo (ku sheqeri në gjak bie nën 90 mg/dl .

• Nëse zhvilloni komplikime të diabetit që e bëjnë më të vështirë për të ngare – probleme me sytë tuaj (retinopati) ose dëmtim nervor (neuropati).

Nëse këto gjëra ndikojnë tek ju, duhet të dini se cilat janë rregullat dhe çfarë ju nevojiten për t’i thënë drejtuesit tuaj vendor dhe autoritetit të licencimit.

Rregullat janë të ndryshme në varësi të  automjetit që dëshironi të drejtoni. Këtu do të flasim kryesisht për ato që ju duhet të dini nëse doni të drejtoni një makinë ose motoçikletë (e quajtur një licencë e Grupit 1).

Për të drejtuar një kamion ose një automjet më të madh, do t’ju duhet një licencë e Grupit 2. Ekzistojnë rregulla të ndryshme për këtë lloj licence dhe ato mund të jenë më të komplikuara kur keni diabet.

Vozitja dhe si te trajtoni diabetin .

Siç kemi thënë, nëse mënyra se si e trajtoni diabetin tuaj nënkupton se jeni në rrezik të hipos, atëherë kjo mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të ngare  në mënyrë të sigurt.

Atëherë, çfarë ju bën të rrezikoni të keni hypo? Hipozat mund të prekin personat që marrin ilaçe të caktuara për të trajtuar diabetin e tyre, përfshirë insulinën dhe medikamente si sulfonylureas. Dhe disa hypos mund të jenë vërtet të rënda atje ku keni nevojë për ndihmë për t’i trajtuar ato. Flisni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse nuk jeni të sigurt nëse rrezikoni t’i keni këto dhe çfarë mund të bëni për t’i parandaluar ato. Nëse tashmë e dini se jeni në rrezik të hipos, ndiqni listën tonë të kontrollit çdo herë që ngisni makinën.

Komplikimet e te parit dhe drejtimi I automjetit .

Retinopatia është dëmtim i enëve të gjakut që furnizojnë retinën e syrit (pjesa që shikon në pjesën e pasme të syrit) dhe mund të shkaktojë humbje të shikimit. Ajo është e lidhur me sheqerna të lartë në gjak dhe presion të lartë të gjakut, kështu që është më e zakonshme te njerëzit me diabet.

Nëse filloni të keni probleme me sytë, duhet ta njoftoni autoritetet  dhe mund t’ju duhet një test special i syve.

Disa probleme të syrit mund të trajtohen me sukses që do të thotë që ju mund të riaplikoni për licencën tuaj. Pyesni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse nuk jeni i sigurt.

Komplikime të tjera të diabetit që mund të ndikojnë në ngarje

Neuropatia ndikon në nervat tuaj. Dëmtimi i nervave tuaj mund të nënkuptojë se humbni ndjenjën në duar dhe këmbë, si dhe shkaktoni probleme në pjesë të ndryshme të trupit tuaj. Nëse është e rëndë, atëherë duhet të pyesni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor  për më shumë këshilla.

Nëse neuropatia ose një amputim do të thotë që keni nevojë për një automjet të përshtatur, do të duhet të aplikoni për një licencë të automjetit të adaptuar .

Komplikimet e zemrës mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të ngare dhe aftësinë për të mbajtur një licencë. Ekipi juaj i specializuar i zemrës duhet t’ju këshillojë këtu.

Kushtet e tjera për të cilat autoritetet  duhet të dine   përfshijnë gjëra që mund të shkaktojnë humbje të vetëdijes ose përqendrim, si apnea e gjumit. Kjo mund ta bëjë më të vështirë për ju përqendrimin gjatë ditës për shkak të përgjumjes ekstreme. Bisedoni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor ose klinikën e gjumit për këtë.

Ata gjithashtu duhet të dinë për çdo problem që ju zhvilloni që e bëjnë të vështirë negociimin e trafikut ose veprimin e shpejtë. Për shembull, një goditje në tru, e cila është një ndërlikim kardiovaskular, është kur gjaku nuk mund të arrijë në tru dhe është i uritur nga oksigjeni jetësor dhe lëndët ushqyese. Kjo mund të ndodhë nëse enët e gjakut dëmtohen ose bllokohen dhe mund ta bëjnë më të vështirë për ju që të reagoni shpejt.

Lista e kontrollit tuaj të makinës nëse rrezikoni nje hipoglicemi.

Ndiqni këtë listë kontrolli çdo herë që ngisni makinën.  Ju ndihmon te  zvogëloni rrezikun e një hipo në timon. Dhe ndihmon  se si ju mund të vazhdoni me ngarje të sigurt.

• Duhet te Njihni simptomat e një hipo – nëse keni humbur vetëdijen për hipo, nuk mund të vozitni.

• Mbani fije rezerve në makinë dhe mbani  matësin tuaj me vete.

• Kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak para se të niseni dhe çdo dy orë në udhëtime të gjata.

•  Glicemia në gjak duhet të jenë 90 mg/dl  ose më lart para se të vozitni. Nëse ato janë midis 70 mg/dl dhe 90 mg/dl, hani disa carbohydrate  para se të shkoni jashtë.

• Nëse ata janë nën 70 mg/dl  – trajtoni hipo-në tuaj dhe kontrolloni sërish nivelet tuaja përpara se të vozitni.

• Mbani gjithmonë hipo-trajtime ku mund t’i arrini me lehtësi në makinë.

• Bëni pushime në udhëtimet e gjata.

• Mos vononi vaktet .

Mos harroni, rregullat janë më të komplikuara nëse doni të drejtoni një automjet të madh, me licencë të Grupit 2.

Kur duhet të kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak kur dretoni nje automjet .

Nëse zakonisht kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak, atëherë duhet të ndiqni rregullat se kur t’i kontrolloni ato.

Kjo do të thotë t’i kontrolloni ato brenda dy orësh nga ngarja – sado të shkurtra të udhëtoni. Në udhëtime më të gjata, duhet t’i kontrolloni ato çdo dy orë.

Ju mund të përdorni një monitor të glukozës flash për të kontrolluar nivelin e sheqerit tuaj para se të vozitni. Këto rregulla ndryshuan kohët e fundit, domethënë drejtuesit me diabet tani kanë më shumë zgjedhje se si kontrollojnë nivelet e tyre të sheqerit.

Rregullat kanë të bëjnë vetëm me nivelet e ulëta të sheqerit në gjak, nuk ka ndonjë kufizim specifik në nivelin e lartë të sheqerit në gjak.

Flisni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse nuk jeni të sigurt nëse duhet të kontrolloni sheqernat në gjak – kjo varet se për çfarë ilaçi jeni.

Nëse filloni të keni hipo gjatë vozitjes.

Eshtë ligji që duhet të ndalosh. Dhe është ajo që duhet të bëni për të shmangur ndonjë rrezik nga një aksident. Kështu që gjeni diku të sigurt për t’u tërhequr sa më shpejt të jetë e mundur.

1. Tërhiqeni në mënyrë të sigurt. Nëse ndiheni sikur sheqeri në gjak është i ulët, sigurohuni që të tërhiqeni sa më shpejt që të jetë e mundur.

2. Fikni motorin. Merrni çelësat jashtë dhe zhvendoseni nga sedilja e shoferit – nëse nuk e bëni, policia mund të mendojë se jeni akoma në krye të makinës dhe ju mund të ndiqeni penalisht.

3. Merrni carbs me veprim të shpejtë, si tableta glukozë ose ëmbëlsirat, dhe disa karbohidrate me veprim më të gjatë, si biskota të thjeshta ose çarje.

4. Mos vozisni deri 45 minuta pasi niveli juaj i sheqerit në gjak të jetë rikthyer në 90 mg/dl ose më lart. Kjo është koha që duhet që përqendrimi juaj të kthehet në normalitet.

Nëse jeni duke luftuar me hypos, bisedoni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse duhet të vozitni.

Hipot e rënda janë shumë më serioze, kështu që rregullat janë më të detajuara. Ne kemi më shumë informacion në lidhje me hypos rëndë, nëse nuk e dini se cilat janë ato.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email