Diarrea dhe Diabeti

Diarrea zakonisht përjetohet si pasojë e gastroenteritit, por gjithashtu mund të shkaktohet nga medikamentet specifike duke përfshirë statinet dhe metforminën. Diarrea është përcaktuar si kalim i lirshëm, më shumë se tre herë në ditë. Diarrea mund të rezultojë gjithashtu nga kushte të tilla si sindromi i zorrëve nervoze, sëmundja celiak dhe neuropatia autonome.

Shkaqet e zakonshme të diarresë NHS rendit gastroenterit, infeksion zorre, si shkaku më i zakonshëm i diarresë. Gastroenteriti mund të shkaktohet nga një infeksion bakterial ose viral. Shkaqe të tjera relativisht të zakonshme të diarresë përfshijnë: Intolerancat e ushqimit – të tilla si laktoza ose intoleranca gluten Sindromi i zorrëve irrituese Pini shumë kafe ose alkool Lexoni më poshtë për shkaqet më specifike të lidhura me diabetin. Diagnostikimi i diarresë Në shumicën e rasteve diarrea do të pastrohet brenda një jave. Nëse diarrea vazhdon më gjatë shoqërohet me simptoma të tjera të tilla si: Ethe Gjak në fece Të vjella Humbje e pashpjegueshme e peshës Nëse kohët e fundit jeni trajtuar në spital ose kohët e fundit keni përdorur antibiotikë, takohuni me doktorin tuaj. Për të diagnostikuar shkakun e diarresë të vazhdueshme, doktori juaj do të rishikojë medikamentet që ju përdorni dhe ka të ngjarë t’iu bëjë pyetje në lidhje me lëvizjet tuaja të zorrëve dhe pyetje të tjera të cilat mund të ndihmojnë për të izoluar një shkak të mundshëm. Mjeku juaj i përgjithshëm mund të ketë nevojë të marrë një mostër fece ose një test gjaku ose të kryejë një ekzaminim rektal nëse nevojitet informacion i mëtejshëm.

Trajtimi i diarresë Përderisa keni diarre, është e rëndësishme që të pini rregullisht lëngje si ujë, pasi ju do të humbisni më shumë ujë se zakonisht përmes diarresë. Glukoza e lartë e gjakut, e cila gjithashtu mund të rezultojë shpesh nga infeksionet virale, mund të rrisë rrezikun e dehidrimit.

Loperamide është një ilaç që mund të merret për të ngadalësuar lëvizjen e zorrëve që lejon më shumë ujë të absorbohet nga trupi dhe për këtë arsye ndihmon fecen të bëhet më e fortë. Loperamide gjithashtu mund të përshkruhet për të zvogëluar efektet e diarresë. Nëse keni dhimbje si dhimbje, një medikament antispasmodic si mebeverine ose vaj karamele mund të ndihmojë për të zvogëluar këto simptoma.

Neuropati autonome Neuropatia autonome është kur dëmton nervat që ndihmojnë në kontrollin e funksioneve të pavullnetshme të trupit, duke përfshirë lëvizjet e zorrëve të mëdha. Nëse zorrët e mëdha preken nga dëmtimi i nervit, ju mund të përjetoni periudha alternative të kapsllëkut dhe diarresë. Nëse keni neuropati autonome, është e rëndësishme që të mbani nën kontroll nivelet e glukozës në gjak sa më mirë që mundeni për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të nervit.

Metformin Diarrea është një simptomë relativisht e zakonshme e marrjes së metforminës. Simptomat zakonisht do të jenë më të theksuara pas fillimit të metforminës dhe normalisht zvogëlohen pas disa javësh. Diarrea dhe simptoma të tjera gastrointestinale, të tilla si të përzier, dhimbje stomaku dhe të vjella, mund të reduktohen duke marrë metformin menjëherë pas ose në fund të një vakti. Nëse simptomat e padëshirueshme të tilla si diarre vazhdojnë, mjeku juaj i përgjithshëm mund t’ju përshkruajë me metforminë të zgjatur të lirimit që mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave. Mundësitë alternative përfshijnë reduktimin e dozës së metforminës, nëse diabeti juaj është i kontrolluar mirë, ose duke marrë një mjekim alternativ të diabetit.

Medikamente të tjera të lidhura me diarre Medikamente të tjera të marra relativisht të zakonshme të cilat mund të rezultojnë në diarre përfshijnë: Statins, marrë për të ulur nivelet e kolesterolit SSRI (frenues selektiv i rimarrjes së serotoninës), medikamente antidepresante, antibiotikët Nëse këto ilaçe mendohet të jenë shkaku i diarresë, mjeku juaj i përgjithshëm do të jetë në gjendje të këshillojë se si të shkojë më mirë me trajtimin

Sëmundje celiak Sëmundja celiak është një sëmundje autoimune që ndikon në zorrën e vogël dhe bëhet më keq nga marrja e ushqimeve që përmbajnë gluten. Njerëzit me diabet të tipit 1 (gjithashtu një sëmundje autoimune) kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjes celiak. Simptomat e sëmundjes celiac përfshijnë ndryshimet në lëvizjet e zorrëve duke përfshirë: Dhimbje stomaku Diarre Kapsllëk

Ëmbëlsirat artificiale – alkoolet e sheqerit Sorbitoli është një formë e ëmbëlsuesit e njohur si alkool sheqeri. Sorbitol dhe alkoolet e tjera të sheqerit zakonisht gjenden në ushqime të etiketuara si ushqime diabetike, si dhe produkte të tjera të sheqerit të lirë, si për shembull çamçakëzat pa sheqer. Alkoolet e sheqerit kanë një përmbajtje më të ulët të sheqerit dhe ndikojnë nivelet e glukozës në gjak më pak se sheqeri i tryezës (saharozë), por ato mund të kenë efekt laksativ dhe kështu mund të shkaktojnë dhimbje stomaku dhe diarre. Nëse përjetoni këto simptoma është më mirë të shmangni këto ushqime ose të konsumoni vetëm sasi të vogla. Disa njerëz do të jenë më të ndjeshëm se të tjerët në efektet e sorbitolit dhe alkoolit të sheqerit. Simptomat e sëmundjes celiak mund të lehtësohen duke eliminuar burimet e glutenit nga dieta juaj.

Print Friendly, PDF & Email