Diamanti i vitaminës D dhe tipit 1:

Diamanti i vitaminës D dhe tipit 1:Cfarë thotë hulumtimi

Dihet mirë se vitamina D është kritike për shëndet të mirë – por a mund të mbrojë vitamina e diellit nga diabeti i tipit 1 (T1D)? Studimet e tanishme janë duke u përpjekur t’i përgjigjen kësaj pyetjeje.

Vitamina D është më e njohur për rolin e saj në rregullimin e metabolizmit të kockave. Sidoqoftë, ka pasur spekulime në rritje nëse nivelet e vitaminës D janë të lidhura me T1D për shkak të pranisë së receptorëve të vitaminës D në qelizat beta pankreatike sekretuese të insulinës dhe qelizat imunitare, si dhe ndikimin e vitaminës D në sistemin imunitar, përfshirë autoimunitetin .

Në trup, vitaminat D2 dhe D3 shndërrohen në një metabolit të quajtur kalcidiol, i cili nga ana tjetër metabolizohet në kalcitriol. Calcitriol ndihmon në shtypjen e autoimunitetit (në të cilin sistemi imunitar sulmon vetë sepse nuk është në gjendje të bëjë dallimin midis substancave të huaja pushtuese dhe qelizave dhe indeve të veta). T1D mund t’i atribuohet pjesërisht shkatërrimit të qelizave beta të ishullit nga sistemi imunitar, duke nxitur hipotezën se vitamina D mund të ndihmojë në parandalimin dhe menaxhimin e T1D duke rregulluar këtë përgjigje autoimune.

Gjenet, T1D dhe vitamina D

Pra, a do të thotë kjo plotësim i vitaminës D është një përgjigje në pyetjen se si të parandaloni T1D? Nuk është aq e thjeshtë. Grimi juaj gjenetik mund të jetë një tregues nëse suplementet e vitaminës D do të mbrojnë kundër T1D. Lidhja  midis vitaminës D dhe T1D është e ndikuar nga gjenet për receptorin e vitaminës D, proteina lidhëse të vitaminës D dhe enzimat e përfshira në metabolizmin e vitaminës D. Përgjegjësia ndaj shtesave të vitaminës D mund të ndryshojë në varësi të cilat gjenet janë të pranishme në ADN-në tuaj.

Cfarë thotë studimi?

Studime të shumta kanë treguar që plotësimi i vitaminës D gjatë fëmijërisë së hershme mund të zvogëlojë rrezikun e T1D. Për më tepër, një studim norvegjez tregoi se një përqendrim i lartë i vitaminës D gjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë zvogëlonte rrezikun e T1D tek pasardhësit.

Dr Camillo Ricordi, drejtor i Institutit të Kërkimit të Diabetit në Universitetin e Miami, thotë, “Në bazë të të dhënave nga Grassroots Health (një organizatë jo-fitimprurëse e hulumtimit të shëndetit publik me bazë në SH.B.A.), ka prova domethënëse që ka një shumë më të ulët incidenca e T1D kur 4000 IU / ditë u jepet foshnjeve. “

Sidoqoftë, këto rezultate janë në kundërshtim. Në një studim finlandez, statusi i vitaminës D gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë duket se nuk ka asnjë lidhje me rrezikun e T1D në pasardhës. Për më tepër, sipas një studimi finlandez tek të sapolindurit, përqendrimi i vitaminës D gjatë lindjes nuk shoqërohej me zhvillimin e T1D më vonë në jetë.

Këto gjetje në kundërshtim mund t’i atribuohen rolit që luan gjenet e metabolizmit të vitaminës D në zhvillimin e autoimunitetit ishullor dhe T1D. Për shembull, një studim i kryer në Norvegji tregoi se niveli më i lartë në gjak i vitaminës D gjatë lindjes shoqërohej me një rrezik më të ulët tek fëmijët me një përbërje gjenetike specifike.

Cfarë do të thotë kjo për njerëzit me T1D?

Ka shumë të ngjarë të ketë një ndikim më të mirë nëse plotësimi bëhet [në mënyrë parandaluese]. Sidoqoftë, edhe nëse subjektet tashmë janë diagnostikuar me diabet, plotësimi i vitaminës D mund të ndihmojë për t’i bërë subjektet më të shëndetshëm në përgjithësi, duke parandaluar zhvillimin e kushteve të tjera të sëmundjes kronike. “

“Testi  i ardhshëm i parashikuar i randomizuar do të përcaktojë nëse plotësimi i vitaminës D3 vetëm ose një kombinim i vitaminës D3 dhe omega-3 do të ketë një ndikim në përparimin e sëmundjes, prodhimin e mbetur të insulinës dhe kontrollin metabolik. Vëzhgimet  fillestare kanë qenë inkurajuese në këtë drejtim, duke treguar që ndërhyrja e hershme pas diagnozës T1D me dozë të lartë omega-3 dhe vitaminë D3 mund të ndalojë përparimin dhe mundësisht autoimunitetin e kundërt, nëse raporti i acidit arachidonic / acid eikosapentaenoic (shënuesit surrogat të omega- 6 / omega-3) është midis 1,5 dhe 3, dhe nivelet serumë të vitaminës D janë më të mëdha se 40 ng / ml,

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email