Diabeti Tipi 1 & 2: Si sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë rrënja e çështjeve serioze shëndetësore

Dentisti vazhdon t’ju paralajmërojë për gjakderdhje ose mishrat e skuqur për një arsye. Ato mund të jenë një shenjë për çështje serioze shëndetësore.

Sëmundja periodontale, rezultat i infeksioneve dhe inflamacioneve të mishrave të dhëmbëve, prek gati 50 % të të rriturve amerikanë të moshës 30 vjeç e më të vjetër, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Problemi rritet me moshën; 70 % e të rriturve amerikanë 65 vjeç e sipër kanë një formë të sëmundjes periodontale. Këto pjesë të konsiderueshme të popullsisë janë në rrezik të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, kancer dhe probleme të prostatës.

“Mishrat e dhëmbëve mund të çojnë në më shumë shqetësime për shëndetin sesa mund të kuptojnë shumë njerëz,” thotë Dr. Harold Katz, dentist, bakteriolog. «Bakteret në gojët tona mund të përhapen në të gjithë trupin, dhe rezultatet mund të jenë shkatërruese.

Kur i lani, pastroni dhe shpëlani rregullisht, ju po bëni më shumë sesa të kujdeseni për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Ju po kujdeseni gjithashtu për shëndetin tuaj të përgjithshëm. “

Katz thotë se nga studimet e bëra, shqetësimet kryesore shëndetësore që kanë të bëjnë me sëmundjen e mishrave të dhëmbëve përfshijnë:

Sëmundjet e zemrës. Disa studime kanë treguar një lidhje midis periodontitit dhe sëmundjeve të zemrës. “Të njëjtat baktere që shkaktojnë simptoma të periodontitit si inflamacion, gjakderdhje dhe humbje të eshtrave rreth dhëmbëve mund të udhëtojnë nëpër rrjedhën e gjakut në arteriet,” thotë Katz. “Bakteret mund të kapen në muret e arterieve dhe të shkaktojnë mpiksje të vogla të gjakut, duke rritur rrezikun e rrjedhjes së kufizuar të gjakut në zemër.”

Goditje ishemike. Gjetjet nga një studim i titulluar “Ndikimet e periododitit në goditje ishemike jofatale” treguan se pacientët që pësuan një goditje në tru kishin edhe dëshmi të një infeksioni oral. “Kërkimet kanë treguar që sëmundja e mishrave të dhëmbëve është pothuajse e barabartë me presionin e lartë të gjakut si një burim i shkaktimit të goditjeve,” thotë Katz.

Kancer. “Bakteret fryjnë mishrat, dhe mund të shkaktojnë reagime të ngjashme në indet e tjera,” thotë Katz. Një studim i publikuar në Research Cancer zbuloi se disa nga të njëjtat lloje të baktereve që shkaktojnë sëmundje parodontale gjithashtu mund të lidhen me një rrezik më të lartë të kancerit të ezofagut. Një tjetër studim, në fushën e Onkologjisë, zbuloi se burrat me një formë të përparuar të periodontitit kishin 45 përqind më shumë të ngjarë të diagnostikohen me kancer. “Më shumë dëshmi se po rrezikoni thjesht veten, ndërsa lini mishrat e këqija pa kujdes, duke lejuar që bakteret të përhapen,” thotë Katz.

Antigjeni specifik i prostatës (PSA). Kur prostata bëhet e përflakur ose infektohet, nivelet e PSA rriten, vëren Akademia Amerikane e Periodontologjisë. “AAP shprehet se burrat me tregues të sëmundjes periodontale kanë tendencë të kenë nivele më të larta të PSA, si dhe më shumë inflamacion të prostatës,” thotë Katz. Kjo mund të çojë në një gjendje të njohur si prostatitis, e cila mund të shfaqet në acarim të dhimbshëm, ejakulim të vështirë dhe probleme në urinim.

“Është e thjeshtë: mbajtja e mishrave të shëndetshëm rrit shanset për një trup të shëndetshëm,” thotë Katz. “Higjiena e dobët e gojës shkakton infeksion të mishrave të dhëmbëve. Mund të dërgojë toksina në rrjedhën e gjakut. Është vërtetuar se të kesh higjienë të mirë orale është një nga masat më të rëndësishme parandaluese shëndetësore që mund të ndërmarrësh. “

Print Friendly, PDF & Email