Diabeti tip 1 dhe rreziku i sëmundjeve të zemrës: Cfarë duhet të dini?

Jeta me diabet tip 1 kërkon një përqendrim gati-konstant në menaxhimin e sheqerit në gjak çdo ditë .

Kjo mund ta bëjë më të vështirë përqendrimin ne kujdes afatgjatë..

Por, ky diskutim për shëndetin e zemrës duhet të ndodhë më shpesh, pasi është një shkak kryesor i vdekjes tek njerëzit me diabet tip 1.

Në fakt, hulumtimi ka konfirmuar që njerëzit me T1D kanë një rrezik shumë më të madh për të provuar komplikime serioze kardiovaskulare (sulm në zemër, goditje në tru, sëmundje të arterieve koronare) sesa popullata e përgjithshme.

Lajmi i mirë është se trajtimi i hershëm për të menaxhuar faktorët e rrezikut për sëmundje kardiovaskulare mund të zvogëlojë ndjeshëm shanset për komplikime serioze.

Nëse jeni i rritur i çdo moshe që jeton me T1D, është e rëndësishme të filloni një bisedë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për perspektivat e shëndetit tuaj të zemrës.

Njerëzit e shëndetshëm me T1D janë me të vërtetë të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës?

Fatkeqësisht, po. Njerëzit me T1D kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë sëmundje kardiovaskulare dhe të marrin një diagnozë të tij në një moshë më të hershme, sesa popullata e përgjithshme.

Hulumtimet kanë treguar që shkalla vjetore e sëmundjes kryesore të arterieve koronare tek të rriturit e rinj (të moshave 28 deri në 38) me diabet tip 1 ishte 0.98 përqind, ndërsa e njëjta normë për një popullatë me moshë të ngjashme pa diabet ishte vetëm 0,1 përqind.

“Sëmundja kardiovaskulare vazhdon të jetë shkaku kryesor i sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë tek individët me diabet tip 1

“Përmirësime të dukshme në menaxhim dhe mbijetesë janë vërejtur gjatë shekullit të kaluar, duke i lejuar njerëzit të jetojnë më gjatë dhe jetë më të shëndetshme, por jetëgjatësia akoma mbetet 8 deri në 13 vjet më e shkurtër në krahasim me individët pa diabet.

Si saktësisht ndikon T1D në sistemin kardiovaskular

Presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe sëmundja diabetike e veshkave, të gjitha mund të luajnë një rol, nëse është i pranishëm.

Vetë hiperglicemia (sheqeri i lartë i gjakut) në vetvete konsiderohet si një arsye kryesore për rrezikun e ngritur, pasi mund të dëmtojë enët e gjakut dhe nervat thelbësorë për qarkullimin dhe shëndetin e zemrës.

Kjo mund të çojë në neuropati (dëmtim të sistemit nervor), i cili mund të çojë në anomali në sistemin vaskular gjithashtu.

Sheqeri është një substancë shumë ngjitëse. Imagjinoni të hedhni shurup panje poshtë lavamanit tuaj të kuzhinës sa herë që bëni pjatat. Përfundimisht, ai shurup do të kombinohet me të gjithë ushqimin tjetër të mbetur që hedhim për të formuar bllokime në tuba,

A luan sheqeri i ulët i gjakut gjithashtu një rol në rreziqet e shëndetit të zemrës?

Ndërsa hiperglicemia shpesh është në qendër të studimeve mbi shëndetin e zemrës dhe diabeti tip 1, studiuesit gjithashtu e dinë që hipoglikemia mund të stresojë zemrën dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare gjithashtu. Kjo për shkak se hipoglikemia mund të prishë sinjalet elektrike që janë jetike për funksionimin e zemrës.

Sidoqoftë, studiuesit akoma nuk kanë qenë në gjendje të izolojnë saktësisht se sa i madh mund të luajë një rol hipoglikemisë, i pavarur nga faktorët e tjerë, në shkaktimin e ngjarjeve kardiovaskulare.

A ka njerëz me T1D në rrezik më të lartë se ata me T2D?

Disa burime të besueshme të kërkimit duket se sugjerojnë që luhatjet e glukozës në gjak të zakonshme në diabetin tip 1 i bëjnë njerëzit me T1D më të prekshëm ndaj sëmundjeve të zemrës sesa njerëzit me diabet tip 2.

Ehtë një problem kokëfortë, në atë hulumtim madje demonstron se njerëzit me T1D që ndërmarrin hapat tradicionalë për të ulur rrezikun kardiovaskular ende kanë një rrezik më të lartë të vdekjes nga çështjet kardiovaskulare sesa popullata e përgjithshme.

Në të kundërt, njerëzit me diabet tip 2 që pësuan ndërhyrje të ngjashme kishin një rrezik më të konsiderueshëm të zvogëluar për vdekje nga çështje kardiovaskulare, ai që përputhej ngushtë me rrezikun me të cilin përballet popullata e përgjithshme.

“Fundi është se ne nuk mund të krahasojmë drejtpërdrejt nëse rreziku është pak a shumë. Thjesht mund të themi se është ndryshe

Një faktor tjetër në burimin e besueshëm për të dy llojet e diabetit mund të jetë dëmtimi i veshkave.

Hulumtimi mbi rritjen e rrezikut të vdekjes nga çështjet kardiovaskulare duket se sugjeron që ky rrezik rritet pas zhvillimit të nefropatisë , ose dëmtimit të pjesëve të veshkave që pastrojnë gjakun e trupit.

A ka ndonjë lidhje midis përgjigjes autoimune që shkakton T1D dhe rrezikut të shtuar të zemrës? 

Njerëzit me diabet tip 1 kanë një rrezik të rritur për të pasur një ose më shumë kushte të tjera autoimune. Kjo mund të përfshijë çështje autoimune që mund të ndikojnë në shëndetin e zemrës.

Në disa njerëz me diabet tip 1, lëkundjet e glukozës në gjak që mund të shkaktojnë dëmtim të përsëritur të zemrës, nga ana tjetër mund të shkaktojnë që sistemi imunitar i trupit të sulmojë zemrën, aq sa sulmon pankreasin. Ky proces quhet Burim i besueshëm i autoimunitetit kardiak .

Një studim i kryer nga studiuesit në Qendrën e Diabetit Joslin në Boston dhe institucione të tjera zbuloi se menaxhimi i sheqerit në gjak që në mënyrë të konsiderueshme nuk arrin të përmbushë objektivat e glicemisë mund të çojë në rritjen e rrezikut të autoimunitetit kardiak në njerëzit me diabet tip 1.

Hulumtimi i tyre zbuloi gjithashtu se autoimuniteti kardiak shoqërohej me rrezik të rritur për një kohë të gjatë nga sëmundjet kardiovaskulare.

A ka ndikim në zemër mosha e fillimit me T1D?

Hulumtimi sapo ka filluar të sigurojë disa përgjigje të mundshme për këtë pyetje, por duket se ka dëshmi se mosha e diagnozës është e lidhur me rrezikun e komplikimeve të zemrës.

Një studim i madh në Suedi që gjurmoi 27,000 njerëz me diabet tip 1 zbuloi se ata që u diagnostikuan më herët në jetë kishin një numër më të madh komplikimesh kardiovaskulare sesa ata që morën diagnozën e tyre më vonë në jetë.

Për shembull, ata që u diagnostikuan para moshës 10 vjeç kishin një rrezik 30 herë më të madh për rezultate serioze kardiovaskulare sesa ato të diagnostikuara pas kësaj moshe. (Vini re se gratë e diagnostikuara para moshës 10 vjeç kishin një rrezik dukshëm më të lartë sesa burrat e diagnostikuar para moshës 10 vjeç.)

A nuk kanë personat me T1D më shumë kolesterol HDL, dhe a nuk është ai mbrojtës i zemrës?

Hulumtimet tregojnë se njerëzit me diabet tip 1 zakonisht kanë më shumë kolesterol HDL (të mirë), i cili mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit të zemrës në popullatën e përgjithshme.

Por mjerisht, jo të gjitha HDL janë krijuar të barabarta. Njerëzit me T1D kanë më shumë të ngjarë të kenë llojin e HDL që mund të shndërrohet në një molekulë që promovon inflamacionin, dhe inflamacioni kronik shoqërohet me sëmundje kardiovaskulare.

Një studim në Mbretërinë e Bashkuar për adoleshentë me diabet tip 1, për shembull, zbuloi se shumë pjesëmarrës kishin ngritur HDL, dhe se ato nivele mund të ndikonin negativisht në membranën që kontrollon se si muskujt e zemrës shtrydhin dhe relaksohen.

Përpjekjet për të krijuar ilaçe që mund të rrisin HDL nuk arritën të tregojnë një ulje të gjasave të sëmundjeve të zemrës. Ndërkohë, ajo thotë se në të vërtetë ka më shumë prova në anën e rrokullisjes, duke treguar se HDL i ulët është një faktor rreziku i sëmundjeve të zemrës.

Si trajtohet shqyrtimi për çështje kardiovaskulare?

Nëse jeni i rritur që jeton me T1D, mjeku ose ekipi i kujdesit shëndetësor duhet të monitorojnë rregullisht shëndetin tuaj të zemrës.

Presioni i gjakut duhet të kontrollohet në secilën vizitë te mjeku. Hipertensioni është diagnostikuar dhe trajtimi ka filluar nëse presioni i gjakut është mbi 140/90.

Shoqata Amerikane e Diabeteve gjithashtu rekomandon një provë të panelit të kolesterolit (lipideve) çdo 5 vjet nën moshën 40 vjeç, dhe “më shpesh” pas kësaj, veçanërisht në njerëzit që kanë pasur T1D për një kohë të gjatë. (Por asnjë frekuencë specifike nuk përcaktohet për këtë test të gjakut të marrë në një laborator.)

Lloji dhe shpeshtësia e testeve të mëtutjeshme të shqyrtimit të porositura do të ndryshojnë nga pacienti në pacient, thotë Scheiner.

“Depistimi duhet të individualizohet bazuar në faktorët e rrezikut të secilit person. Ata me faktorë rreziku shtesë (pirja e duhanit, mbipesha, hipertensioni, hiperkolesterolemia , pasiviteti fizik, historia familjare e sëmundjeve të zemrës) do të kenë nevojë për masa më agresive shqyrtimi, “thotë ai.

Këtu janë disa nga testet që njerëzit me zemër në rrezik mund t’u kërkohet të bëjnë:

 • Ultratinguj Doppler. Ky test joinviviv vlerëson rrjedhën e gjakut nëpër enët e gjakut të trupit dhe kontrollon lëndimet e mundshme. Testi lëshon valë të frekuencës së lartë të tingullit nga qarkullimi i qelizave të gjakut. Mund të bëhet si ultratinguj i enëve të zemrës dhe arterieve karotide, enëve të mëdha në qafë që furnizojnë trurin.
 • Elektrokardiogram (EKG). Një EKG është një test pa dhimbje që mat aktivitetin elektrik të zemrës suaj. Një teknik bashkon elektroda në gjoksin tuaj, krahët dhe këmbët tuaja me një xhel, dhe më pas regjistron aktivitetin elektrik të zemrës kur jeni në pushim.
 • Testi i stresit të stërvitjes. Në këtë provë, një elektrokardiogram regjistron aktivitetin elektrik të zemrës suaj gjatë stërvitjes fizike të pikut, që zakonisht bëhet në një rutine .
 • Angjografia koronare. Ky test kirurgjik gjen bllokime të mundshme në arteriet. Një bojë kontrasti injektohet në venat tuaja, dhe më pas një rreze X monitoron rrjedhën e gjakut.

. Cilat janë simptomat e sëmundjes kardiovaskulare?

Këtu janë disa simptoma të mundshme :

 • dhimbje gjoksi
 • gulçim
 • djersitje
 • dobësi
 • marramendje
 • të përzier
 • rrahjet e shpejta të zemrës ose palpitimet

A ka ndonjë ushqim të veçantë për të ngrënë apo shmangur që mund të sjellë ndryshim?

Shmangia e ushqimeve të pasura me yndyrë të ngopur inkurajohet fuqimisht,. Më poshtë mund të ndihmojnë gjithashtu:

 • ulja e peshës
 • rritja e konsumit të perimeve dhe produkteve të qumështit me pak yndyrë
 • duke shmangur konsumimin e tepërt të alkoolit
 • aktiviteti fizik në rritje

Përveç medikamenteve  të presionit të gjakut dhe statinave, a ka ilaçe T2D që një person me T1D mund të marrë për të përmirësuar shëndetin e zemrës?

Ekzistojnë disa ilaçe të diabetit tip 2, të cilat janë krijuar për të ndihmuar në menaxhimin e sheqerit në gjak dhe për të mbrojtur zemrën.

Ndërsa ato ilaçe nuk janë aprovuar aktualisht nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për përdorim në trajtimin e diabetit tip 1, një numër i konsiderueshëm i personave me T1D i përdorin ato “off-label” nën kujdesin e një ofruesi të kujdesit shëndetësor.

Këtu janë ilaçet e ndryshme të diabetit tip 2 që mund të përshkruhen, në disa raste, për të ndihmuar në shëndetin e zemrës:

Natyrisht, çdo ilaç i ri mund të vijë me rreziqe. Për shembull, agonistët e receptorëve GLP-1 mund të shkaktojnë rritje të rrezikut të ketoacidozës diabetike (DKA), dhe ilaçet SGLT2 mund të rrisin rrezikun e një infeksioni serioz, por të rrallë rreth organeve gjenitale.

Nëse jeni duke përdorur një ilaç për mjekimin e diabetit tip 2, sigurohuni që të monitoroni simptoma të pazakonta dhe të diskutoni mbi rreziqet me mjekun tuaj.

Cfarë tjetër mund të bëni për të mbrojtur shëndetin e zemrës suaj me diabet tip 1?

Zakonet e përgjithshme të shëndetit të jetës janë basti juaj më i mirë,. Kjo përfshin:

 • ushqimi i shëndetshëm (dieta mesdhetare(Shqiperia) është më e studiuar dhe rekomanduar) dhe duke shmangur yndyrën e ngopur
 • mbajtja e një peshe të moderuar (shmangia e shtimit të peshës, ose humbja e peshës nëse mbipesha)
 • duke marrë të paktën 150 minuta në javë ushtrime me intensitet mesatar
 • marrja e rregullt e gjumit të mirë
 • duke menaxhuar mirë sheqerin në gjak me shmangien e hipoglikemisë së rëndë
 • diskutimi i rekomandimeve specifike që lidhen me ju me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor

Cilat janë rekomandimet e shëndetit të zemrës për ‘kontroll të mirë të glukozës’?

Ndërsa hulumtimi mbi sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti tip 1 vazhdon të evoluojë, ashtu veproni edhe udhëzimet specifike për parandalimin dhe trajtimin.

Nuk është për t’u habitur, ka një hulumtim që sugjeron që administrimi i ngushtë i glukozës në gjak mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së zemrës te njerëzit me T1D.

Sidoqoftë, se cilat mund të duken qëllimet e këtij menaxhimi po evoluojnë, veçanërisht pasi ne i kuptojmë më plotësisht efektet e hipoglikemisë në trup.

Në të kaluarën, qëllimet shpesh përqendroheshin në uljen e A1C, pasi A1C më i lartë është shoqëruar me rritjen e rrezikut të komplikimeve kardiovaskulare.

Sidoqoftë, një tregues tjetër i menaxhimit të glicemisë është duke fituar rëndësi. Në vitin 2019, Shoqata Amerikane e Diabeteve zbuloi rekomandime të reja që sugjerojnë që ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të marrin në konsideratë Time-in-Range (TIR) si një tregues kryesor të menaxhimit të glukozës në gjak.

Kjo përkufizohet si koha e kaluar me nivelin e glukozës në gjak midis 70 mg / dL dhe 180 mg / dL. Provat sugjerojnë një lidhje të fortë midis TIR dhe rrezikut të problemeve vaskulare tek njerëzit me diabet tip 1.

Filloni bisedën

Parandalimi dhe trajtimi i faktorëve të rrezikut të zemrës janë përgjithësisht të njëjta për njerëzit me T1D si për të gjithë të tjerët: medikamente, ndryshime dietike, dhe ushtrime të rregullta ose ndërhyrje të tjera të jetesës.

Hapi i parë, si gjithmonë, është të keni biseda të rregullta me ofruesit e kujdesit shëndetësor për rreziqet tuaja, si dhe për ndonjë simptomë të mundshme që mund të ndjeheni.

Mos u mbështet në këtë temë. Mos prisni derisa të mendoni se jeni “aq i vjetër” për t’i adresuar ato. Koha për të filluar të mendoni për shëndetin tuaj të zemrës me diabet tip 1 është tani

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email