Diabeti Tip 1 dhe Coronavirusi i Ri.

Per këdo, me ose pa diabet tip 1, gjëja e parë që duhet të dini në lidhje me ndonjë shpërthim të gripit ose virusit  është të mos frikesoheni. Gjëja më e mirë që mund të bëni për shëndetin dhe gjendjen tuaj mendore është të informoheni në mënyrë që të jeni proaktiv në parandalimin e çdo sëmundjeje. Me lajmet për shpërthimin e fundit të koronavirusit që infekton mbi 79,000 njerëz dhe numri i të vdekurve që kap aktualisht 2.600, shumë po kërkojnë më shumë informacion mbi kërcënimin për publikun e gjerë.

Për perspektivë, rreziku më i madh është gripi – mbi 30,000,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë pasur grip këtë vit dhe mbi 12,000 njerëz kanë vdekur prej tij.

Ndërsa media sociale është një mjet i shkëlqyeshëm, ai gjithashtu mund të jetë kundërproduktiv kur bëhet fjalë për ankthet dhe shëndetin tonë. Eshte më mirë të lexoni . Bëhuni një lexues kureshtar dhe i informuar. Ndërgjegjësimi është një gjë e mirë, por nuk duhet të shkaktojë stres të panevojshëm në jetën tuaj.

Ekspertët janë ekspertë për një arsye. Dije se cilat burime janë të zbatueshme dhe të besueshme, të tilla si Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Organizata Botërore e Shëndetit. Gjithmonë është më mirë të mos bëni supozime dhe të mbështeteni tek ekspertët për azhurnime dhe këshilla.

Një prezantim i duhur

Koronavirusi i zakonshëm identifikohet nga Harvard Health si:

“… Një shkak jashtëzakonisht i zakonshëm i ftohjes dhe infeksioneve të tjera të sipërme të frymëmarrjes. Këto viruse janë zoonozë, që do të thotë se ata mund të infektojnë kafshë të caktuara dhe të përhapen nga një kafshë në një tjetër. Një koronavirus mund të përhapet potencialisht te njerëzit, veçanërisht nëse ndodhin mutacione të caktuara në virus. “

Tendosja ka të ngjarë të dalë nga një kafshë, por tani po përhapet nga njeriu në njeri. Provat sugjerojnë se 2019-nCoV doli nga një virus i lidhur me SARS (një formë tjetër e koronavirusit), sipas CDC, por kjo nuk është konfirmuar dhe hetimet janë duke vazhduar.

CDC shpjegon se pacientët me koronavirus të ri (2019-nCoV) “do të vlerësohen dhe kujdesen  ndryshe nga pacientët me diagnozë të zakonshme të koronavirusit.”

Meqenëse diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune, mund të ndjeheni veçanërisht të shqetësuar, dhe kjo është e kuptueshme. Njerëzit me T1D, veçanërisht ata me nivele më të larta të sheqerit në gjak, janë në rrezik më të lartë për kontraktimin e një sërë sëmundjesh infektive, për këtë është e rëndësishme që të vaksinohen . Kur njerëzit me T1D zhvillojnë një sëmundje mund të jetë më e vështirë për tu trajtuar për shkak të luhatjeve të niveleve të glukozës dhe pranisë së komplikimeve të tjera. Nëse dikush me T1D sëmuret është veçanërisht e rëndësishme që të shkoni te mjeku për të marrë një diagnozë në mënyrë që të mund të mjekohet (për referencë, ekzistojnë 4 ilaçe të ndryshme orale në dispozicion për trajtimin e gripit). Nëse dikush me T1D nuk është në gjendje të mbajë lengje, ata duhet të kërkojnë kujdes mjekësor që të mund të marrin lëngje intravenoze për të mbajtur të sigurt.

Harvard Health siguron publikun se, “Në qoftë se nuk keni qenë në kontakt të ngushtë me dikë që ka koronavirus – i cili tani, zakonisht do të thotë një udhëtar nga Wuhan, Kinë  ose vendet e tjera te prekura që në të vërtetë ka virusin – ka të ngjarë të jeni të sigurt.”

Ndërsa është e rëndësishme të keni kujdes për shëndetin tuaj dhe mjedisin ku jetoni , nuk keni nevojë të keni frikë për aq kohë sa të jeni të pajisur me mjetet dhe njohuritë e duhura për të udhëhequr shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përditshme.

Si një person me diabet tip 1, shëndeti ështe i rendesishem, por nuk keni nevojë të keni frikë më shumë se kushdo tjetër. Merni frymë thellë dhe pajisuni me mjetet që përdorni më së miri në menaxhimin tuaj ditor – trajtim parandalues ​​dhe terapi rutinore. Në rastin e koronavirusit, Organizata Botërore e Shëndetit këshillon publikun që të përdorë praktika të ngjashme shëndetësore që do të përdorni për të parandaluar gripin më të zakonshëm ose ftohjet, megjithëse është një tendosje ndryshe nga të ftohtit e zakonshëm, dhe ka konsiderata të vecanta.

Disa këshilla të dobishme

Organizata Botërore e Shëndetit rekomandon si me  poshtë për të menaxhuar shëndetin tuaj në mënyrë aktive dhe të largoheni nga kërcënimet e sistemit të frymëmarrjes:

1)Shpesh pastroni duart duke përdorur solucione me bazë alkooli ose sapun dhe ujë

2)Kur kolliteni dhe teshtini mbuloni hunden dhe gojen me berryl dhe lani duart menjehere.

3)Shmangni kontaktin e ngushtë me këdo që ka ethe dhe kollë

4)Nëse keni ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje, kërkoni kujdes mjekësor herët dhe ndani historian e mëparshme të udhëtimit me ofruesin e kujdesit shëndetësor

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email