Diabeti – një barrë e rëndë për individët, familjet e tyre dhe miqtë e tyre

Diabeti (diabeti mellitus) është një grup sëmundjesh të ndryshme që ndajnë një përqendrim të ngritur të glukozës në gjak, që zakonisht quhet si sheqer në gjak. Nivelet normale të sheqerit në gjak mbahen nga hormoni i quajtur insulinë, i cili prodhohet nga pankreasi. Kur pankreasi nuk lëshon insulinë të mjaftueshme ose kur indet e trupit nuk i përgjigjen insulinës në mënyrë adekuate, sheqeri i gjakut rritet mbi nivelet normale. Përmes viteve, ngritja e sheqerit në gjak dëmton enët e vogla dhe të mëdha të gjakut dhe mund të shkaktojë goditje, sulme në zemër, dështim në veshka, verbëri, dëmtime nervore dhe mund të kombinohen me dëmtimin e enëve të gjakut që rezultojnë në amputim. Këto pasoja të rritjes së sheqerit në gjak quhen komplikime të diabetit. Është e mundur të zbulohen komplikimet në një fazë shumë të hershme, kur përparimi i tyre mund të ngadalësohet me trajtim mjekësor me cilësi të lartë. Megjithatë, ende nuk dihet se si t’i eliminojnë ato. Ka shumë lloje të diabetit: • diabeti i tipit 2, • diabeti i tipit 1, • diabeti i gestacionit, • lloje të tjera të diabetit

Diabeti i tipit 2 (i referuar më parë si diabeti i rritur ose jo diabeti i pavarur nga insulina) është diagnostikuar në 95 për qind të pacientëve me diabet. Rritja e sheqerit në gjak është rezultat i dëmtimit të njëkohshëm të pankreasit, i cili nuk lëshon insulinë të mjaftueshme dhe një efekt të dobësuar të insulinës në indet e trupit, sidomos në indet e muskujve dhe mëlçinë. Diabeti i tipit 2 shpesh ndodh së bashku me presionin e gjakut të ngritur dhe metabolizmin e lipideve të dëmtuar, prandaj është e nevojshme që në të njëjtën kohë të menaxhohet sheqeri i gjakut i ngritur, presioni dhe lipidet.

Diabeti i tipit 1 (i referuar më parë si diabeti i rritur ose jo diabeti i pavarur nga insulina) është diagnostikuar në katër për qind të pacientëve me diabet. Rritja e sheqerit në gjak është rezultat i pankreasit të dëmtuar që pushon të sekretojë insulinën ose e sekreton atë në sasi shumë të vogla.

Diabeti gestacion është një lloj i diabetit që ndodh së pari gjatë shtatzënisë dhe zhduket pas shpërndarjes. Gratë që kishin diabet gestacional ishin në rrezik të lartë për zhvillimin e diabetit të tipit 2 më vonë në jetë, prandaj ata kanë nevojë për kujdes të veçantë.

Llojet e tjera të diabetit mund të shkaktohen nga medikamente, operacione, kequshqyerje, infeksione, sindroma gjenetike dhe sëmundje të tjera të rralla. Mesatarisht, pacientët me diabet mendojnë për sëmundjen e tyre çdo njëzet minuta, çdo ditë dhe për pjesën tjetër të jetës së tyre. Kjo është arsyeja pse diabeti është një barrë e rëndë dhe ndikon në cilësinë e jetës së pacientit. Çdo ditë, pacientët po marrin vendime dhe po u kërkojnë vetes gjëra që ndikojnë në rezultatet e trajtimit. Pacientët janë të informuar keq për ndërlikimet e diabetit dhe goditjen e frikës, sulmet në zemër, dështimin e veshkave, verbërinë, amputimin etj. Përveç trajtimit mjekësor, pacientët kanë nevojë për mbështetje të përjetshme të ekipit të kujdesit shëndetësor të përfshirë në trajtimin e diabetit, duke përfshirë mjekë të specialiteteve të ndryshme, edukatorë të infermiereve të diabetit dhe profesionistë të tjerë mjekësorë. Ata kanë nevojë për menaxhim të koordinuar të sheqerit në gjak, presionit dhe lipideve, kërkim aktiv për ndërlikimet e hershme të diabetit dhe trajtim të menjëhershëm të cilësisë për të ngadalësuar progresin e komplikimeve.

MAJA, 10 vjeç “Kam marrë pjesë në një konkurs rreth diabetit sepse gjyshja ime e ka atë. Për shkak se jetojmë së bashku, e di se po merrte ilaçe dhe se nuk duhej të hante gjëra të caktuara. E dija se si të jetonte me diabet, por desha të dija më shumë. Tani e di që gjyshe ka diabet të tipit 2. Fitova shumë dije për dietë të shëndetshme dhe aktivitet fizik, për rëndësinë e rekreacionit, trajtimin e diabetit në përgjithësi dhe për insulinën. Tani unë ha më shumë shëndetshëm dhe praktikoj vallëzim me kënaqësi edhe më të madhe. ”

Print Friendly, PDF & Email