DIABETI, MUND TË JETË SHKAK PËR KANCERIN E PANKREASIT?

Pacientët e diagnostikuar me kancer pankreatik mund të zhvillojnë nivele të larta të sheqerit në gjak deri në tre vjet para diagnozës së tyre të kancerit, sipas rezultateve të dy studimeve të studiuesve të Klinikës Mayo të botuar në revistën Gastroenterology.

“Kanceri i pankreasit është me vdekje fatale pas diagnozës së tij, me një mbijetesë mesatare prej gjashtë muajsh”, thotë Suresh T. Chari, MD, një gastroenterolog në Mayo Clinic në Rochester, Minnesota. “Është menduar gjithashtu se rruga e saj para diagnozës është gjithashtu e shpejtë dhe se zbulimi i hershëm nuk është i realizueshëm, por studimet tona japin shpresë se kanceri i pankreasit mund të diagnostikohet me të vërtetë në një fazë më të hershme kur ajo mund të ripërcaktohet”.

Në studimin e parë, hulumtuesit komplotuan nivelet e sheqerit në gjak të pacientëve me kancer pankreatik duke u kthyer pesë vjet para diagnozës. Ata gjithashtu komplotuan sheqernat e gjakut të një grupi të kontrollit të pacientëve të cilët u përputheshin me moshën dhe u përputhën gjinisht me pacientët me kancer pankreatik. Në këtë grup, studiuesit ishin në gjendje të tregojnë se sheqernat e gjakut rriten 30-36 muaj para diagnozës së kancerit.

Në një grup të pacientëve dhe kontrolleve, hulumtuesit komplotuan sheqernat e gjakut të rreth 600 pacientëve me kancer pankreatik pak para heqjes kirurgjike të kancerit. Hulumtuesit i grupuan këto pacientë me vëllimin e tyre të tumorit në kohën e heqjes kirurgjikale. “Në këtë grup, ne kemi qenë në gjendje të tregojmë se sheqernat e gjakut rriten në përpjesëtim me vëllimin në rritje të tumorit. Pacientët me tumore që ishin shumë të vogla – më pak se 1 centimetër kub në volum – kishin sheqer më të ulët të gjakut sesa pacientët me tumore më të mëdha, “Tha Dr. Chari.

Në studimin e dytë, të botuar edhe në gastroenterologji, hulumtuesit e Mayo Clinic përshkruajnë një model të parashikimit të rrezikut që identifikon pacientët me diabet që kanë rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit pankreatik.

Studiuesit thonë se gjetjet e raportuara në dy studime janë të rëndësishme, sepse ato përfaqësojnë një mënyrë të re potenciale për të diagnostikuar kancerin e pankreasit në një fazë më të hershme.

Modeli, i quajtur ENDPAC, identifikon pacientëT me diabet që fillojnë me 30 deri në 40 herë më të lartë se kanceri pankreatik. “Midis këtyre pacientëve, rreziku i kancerit të pankreasit është midis 4 dhe 7 %,” tha Dr. Chari. “Ne besojmë se nëse këto rezultate do të vërtetohen, pacientët që kanë një nivel të lartë të sheqerit në gjak dhe një rezultat të lartë ENDPAC duhet të testohen plotësisht për kancerin e pankreasit”.

Print Friendly, PDF & Email