DIABETI INSIPID

Diabeti insipid, i quajtur ndonjëherë diabeti ujor është një gjendje endokrin-e (hormonale) e rrallë. Simptomat e diabetit insipid janë etje e madhe, duke kaluar sasi të mëdha të urinës së holluar dhe një ndjenjë të përgjithshme të të ndjerit të dobët. Edhe pse i ngjashëm në emër me diabetin (diabeti mellitus), diabeti insipid është një gjendje krejtësisht e palidhur me të.

Çfarë e shkakton diabetin insipid?

Diabeti insipid mund të shkaktohet ose nga një defekt në hipotalam ose nga hipofiza në tru (diabeti insipid qendror) ose një defekt në veshkë (diabeti insipid nefro-gjenik). Këto defekte shkaktojnë probleme me një hormon të quajtur hormoni antidiuretik ADH (gjithashtu i njohur si vasopresinë). ADH është i sekretuar nga hipotalami dhe gjëndra e hipofizës dhe ndikon në funksionimin e veshkave, ku ai është përgjegjës për ri-absorbim-in e ujit. Për arsye të ndryshme, kjo nuk ndodh në diabetin insipid dhe trupi nuk e mban ujin, por kalon vëllime të mëdha të urinës të holluar. Dikush me diabetin insipid mund të kalojë deri në 18 litra urinë në ditë në krahasim me 1.5 litra tek një person i shëndoshë.

Diabeti insipid qendror

Diabeti insipid qendror është shkaktuar nga pamjaftueshmëria e ADH. Kur nuk ka mjaftueshëm ADH për ti dhënë veshkave për të ruajtur ujë, atëhere kalojnë sasi të mëdha të urinës së holluar; personi nga një etje e tepruar, do të dehidratohet dhe në raste të avancuara do të zhvillojë presionin e ulët në gjak.

Çfarë e shkakton diabetin insipid qendror?

Diabeti insipid qendror është shkaktuar zakonisht nga dëmtimi i hipotalamit dhe/ose gjëndrave e hipofizës, të dyja janë të lokalizuara në tru. Ky dëmtim mund të jetë rezultat i: Kirurgji-së së trurit; Shkatërrimit autoimun të hipotalamit; Tumor-it të trurit; Dëmtimit të kokës; Infeksion siç është encefalit (inflamacion i trurit) ose meningjit (inflamacion i membranë-s që rrethon trurin); Raste të rralla siç janë çrregullimet gjenetike që shkaktojnë sëmundjen e trashëguar. Njerëzit me këtë gjendje pinë shumë lëngje për shkak të nevojës të madhe për shuarjen e etjes që ndodh në përgjigje të humbjes së ujit.

Diabeti insipid nefrogjenik

Diabeti insipid nefrogjenik nuk është shkaktuar nga mungesa e ADH-së por nga dështimi i veshkave për t’ju përgjigjur mesazhit që ADH është duke i dhënë atyre.

 Çfarë e shkakton diabetin insipid nefrogjenik?

Diabeti insipid nefrogjenik mund të jetë rezultat i sëmundjes kronike (afatgjatë) të veshkave. Ajo gjithashtu mund të jetë për shkak të një çrregullimi të rrallë të trashëguar që quhet diabeti insipid kongjenital nefrogjenik. Këto çrregullime të zakonshme prekin më shumë burrat, por gratë mund të bartin gjenin dhe t’ja kalojnë atë fëmijëve të tyre. Rrallë, gratë shtatzëna mund të zhvillojnë diabetin gjatë shtatzënisë së tyre – kjo është e njohur si diabeti insipid gestational.

Shkaqet e tjera përfshijnë: Nivele të ulëta të kalium-it në gjak; Nivele të larta të kalciumit në gjak; Anemi e qelizave të draperit; dhe Ilaçet siç janë litium (përdorur për të trajtuar çrregullimin e humorit bipolar) dhe tetraciklinë (një lloj antibiotiku). Me diabetin insipid qendror, sasitë e tepërta të urinës së holluar me ujë kanë kaluar dhe etjet e tepërta shkaktojnë një konsum të lartë të lëngjeve. Nëse lëngjet joadekuate janë konsumuar, sasi të tepërta të urinës së holluar që kanë kaluar mund të shkaktojnë dehidratim. Në përafërsisht 30% të rasteve të diabetit insipid, nuk është gjetur asnjë shkak.

Si është trajtuar diabeti insipid?

 Në raste shumë të lehta, mostrajtimi i diabetit insipid mund të jetë një “zgjidhje”. Megjithatë, në pjesën më të madhe të rasteve të diabetit insipid qendror një formë sintetike e hormonit ADH është dhënë me tablet, injeksion ose spraj hundor. Nëse trajtohet siç duhet, njerëzit me diabetin insipid qendror mund të rivendosin prodhimin e tyre normal të urinës dhe disa gjejnë se gjëndja e tyre përmirësohet vetvetiu me kalimin e kohës. Në rastet e diabetit insipid nefrogjenik, ilaçet janë përdorur për të ulur volumin e kalimit të urinës, ndërkohë që nivelet e kripës (siç është sodium) në gjak mund të monitorohen më ngushtë. Ndryshimet dietike mund të këshillohen.

Çfarë duhet të bëni ju nëse keni diabetin insipid

Diabeti Insipid- Është e rëndësishme për njerëzit me diabetin insipid që të punojnë me doktorët për të diagnostikuar ashpërsinë e gjendjes dhe shkakun themelor dhe për të vendosur formën e trajtimit.

Print Friendly, PDF & Email