DIABETI DHE VITAMINA A

Nuk ka pasur asnjë lidhje të njohur midis diabetit dhe vitaminës A – deri më tani. Një studim i ri sugjeron që vitamina përmirëson funksionin e qelizave β të prodhimit të insulinës.

Studiuesit fillimisht zbuluan se qelizat beta që prodhojnë insulinë përmbajnë një sasi të madhe të një receptori sipërfaqësor qelizor për vitaminën A.

“Nuk ka receptorë të panevojshëm sipërfaqësorë në qelizat njerëzore. Ata të gjithë i shërbejnë një qëllimi por që, në shumë raste, është akoma i panjohur dhe për shkak të kësaj ata quhen receptorë” jetimë “. Kur zbuluam se qelizat e insulinës kanë një sipërfaqe qelizore të shprehur receptor për vitaminën A, ne menduam se ishte e rëndësishme të zbulonim pse dhe cili është qëllimi i një ndërveprimi të receptorit të sipërfaqes qelizore me vitaminën A duke ndërmjetësuar një përgjigje të shpejtë ndaj vitaminës A “, shpjegon Albert Salehi, studiues i lartë në Universitetin e Lundit në Qendrën e Diabetit në Suedi .

Studiuesit besojnë se qëllimi, në këtë rast të veçantë, është që vitamina A të luajë një rol të rëndësishëm për zhvillimin e qelizave beta në fazat e hershme të jetës, por edhe për një funksion të duhur gjatë jetës së mbetur sidomos gjatë kushteve patofiziologjike, dmth. disa gjendje inflamatore.

Albert Salehi dhe ekipi i tij kërkimor, së bashku me kolegët e tyre në Universitetin e Gothenburgut, King’s College (Londër) dhe Qendrën e Oksfordit për Diabetin, kanë hartuar 220 receptorë të ndryshëm në sipërfaqen e qelizës beta, tiparet e të cilave ende nuk dihen plotësisht. Një nga zbulimet është receptori i shprehur në sipërfaqen e qelizës për vitaminën A.

Në mënyrë që të studionin rolin e vitaminës në rastet e diabetit, studiuesit punuan me qeliza insuline nga minj dhe dhurues jo-diabetikë dhe diabetikë të tipit 2. Duke bllokuar pjesërisht receptorin e vitaminës A dhe duke sfiduar qelizat me sheqer, ata mund të shihnin se aftësia e qelizave për të sekretuar insulinën u përkeqësua.

“Ne pamë afër një ulje prej 30 përqind,” thotë Albert Salehi, duke shtuar se mbijetesa e qelizave të dëmtuara dhe sekretimi i insulinës janë shkaqet kryesore të diabetit të tipit 2.

E njëjta tendencë mund të shihet kur krahasohen qelizat e insulinës nga dhuruesit diabetikë të tipit 2. Qelizat nga pacientët me diabet tip 2 ishin më pak të afta për sekretim të insulinës krahasuar me qelizat nga njerëzit pa diabet.

Studiuesit gjithashtu panë që rezistenca e qelizave beta ndaj inflamacionit zvogëlohet në mungesë të vitaminës A. Në rast të një mungese të plotë, qelizat vdesin. Zbulimi mund të jetë gjithashtu domethënës për lloje të caktuara të diabetit tip 1 kur qelizat beta nuk janë zhvilluar sa duhet gjatë fazave të hershme të jetës.

“Në eksperimentet me kafshë dihet që minjtë e porsalindur kanë nevojë për vitaminë A për të zhvilluar qelizat e tyre beta në një mënyrë normale. Më shumë gjasa, e njëjta gjë vlen për qeniet njerëzore. Fëmijët duhet të thithin një sasi të mjaftueshme të vitaminës A përmes dietës së tyre,” thotë Albert Salehi.

Vitamina A gjendet kryesisht në produktet e qumështit,karota etj .. Në Suedi, qumështi është i pasuruar me vitaminë A. Duket se nuk ka mungesë të vitaminës A në Suedi tek njerëzit që hanë një larmi standarde ushqimi, por vegjetarianët mbase duhet të jenë të vetëdijshëm për problemin.

Shumë vitaminë A është e dëmshme dhe mund të çojë në osteoporozë. Sidoqoftë, nuk ka rrezik të marrjes së tepërt përmes ushqimit – rreziku qëndron në marrjen e shtesave dietike. Defektet që lidhen me mungesën e vitaminës A janë, ndër të tjera, dëmtimi i shikimit të natës dhe ulja e elasticitetit në lëkurë dhe në mukozat.

Në rast të një trajtimi të diabetit bazuar në receptorin e sipërfaqes qelizore të gjetur rishtazi për vitaminën A, Albert Salehi beson se rreziku i marrjes së tepërt e bën vetë vitaminën A të papërshtatshme.

“Por ne jemi duke u përpjekur të gjejmë substanca të tilla si molekula të vogla ose peptide që janë të ngjashme me vitaminën A dhe mund të aktivizojnë receptorin e sapo gjetur ndërsa kanë mungesë të efekteve të padëshiruara” të vitaminës A “, përfundon ai.

Lotaria Kombetare dhe Bordi i Ceshteve te Mira
Print Friendly, PDF & Email