Diabeti dhe Stresi

Stresi, qoftë stres fizik ose stres mendor, është provuar të nxisë ndryshime në nivelet e sheqerit në gjak, të cilat për njerëzit me diabet mund të jenë problematike. Ndërkohë që stresi mund të ndikojë në kontrollin e diabetit, si në mënyrë të drejtpërdrejtë ashtu dhe në të tërthortë, mund të shkaktohet edhe nga faktorë të ndryshëm diabetikë siç janë diagnostikimi me diabet, rregullimi i regjimit të trajtimit të diabetit ose trajtimi i presioneve psiko-sociale të sëmundjes.

Çfarë është stresi? Stresi është një gjendje e tendosjes emocionale ose e tensionit që ndodh kur mendojmë se nuk mund të përballojmë presionin. Kur bëhemi të stresuar, trupi reagon shpejt duke lëshuar hormone që i japin qelizave akses në energjinë e ruajtur – yndyrën dhe glukozën – për të ndihmuar trupin të largohet nga rreziku. Kjo përgjigje instinktive fiziologjike ndaj kërcënimeve të perceptuara njihet si “përgjigja për luftimin e ngrirjes ose fluturimit”. Me kalimin e kohës, stresi fizik dhe mendor mund të na sjellë mendërisht dhe të çojë në depresion dhe çështje të tjera të shëndetit mendor.

Çfarë mund ta shkaktojë stresin? Ne jetojmë në një shoqëri shumë stresuese e cila vazhdimisht na vë nën presion. Ky presion nganjëherë mund të jetë shumë për të trajtuar, duke na bërë të ndiheni “të stresuar”. Kjo ndjenjë e përditshme mund të shkaktohet nga gjëra të thjeshta siç janë: 1.Presioni i punës 2.Martesa dhe marrëdhëniet 3.Prindërimi 4.Problemet shëndetësore të tilla si diabeti 5.Pasiguria financiare 6.Trafiku

Diabeti shkakton stres? Duke ju thënë që keni diabet, ose ndonjë kusht serioz kronik për këtë çështje, gjithashtu mund të shkaktojë shumë stres dhe presion. Kjo mund ta bëjë më të vështirë kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak, të cilat në shumicën e rasteve vetëm i shtojnë zhgënjimin dhe stresin.

Si ndikon stresi në diabetin tim? Është e njohur gjerësisht se njerëzit me diabet janë ata që rregullisht theksuan se kanë më shumë gjasa të kenë kontroll të dobët të glukozës në gjak. Një nga arsyet për këtë është se hormonet e stresit si kortizoli rrisin sasinë e sheqerit në gjakun tonë. Nivelet e larta të kortizolit mund të çojnë në kushte të tilla si sindroma Cushing, e cila është një nga shkaqet më të vogla të njohura të diabetit. Stresi dhe frustrimi i vazhdueshëm i shkaktuar nga problemet afatgjata me rregullimin e glukozës në gjak mund të shkaktojnë që ata të lënë pas dore kujdesin e tyre për diabetin. Për shembull, ata mund të fillojnë të injorojnë nivelin e sheqerit në gjak ose thjesht harrojnë ta kontrollojnë atë, ose mund të pranojnë zakone të ulta jetese, të tilla si jo aktivitet fizik, të hahet më shumë ushqim i përpunuar, pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit. Ndërsa stresi ndryshon nivelet e sheqerit në gjak, shkalla e ndikimit të saj ndryshon nga personi në person. Studimet në efektet e stresit në nivelet e glukozës kanë treguar se stresi mendor ose psikologjik shkakton një rritje të nivelit të glukozës te njerëzit me diabet të tipit 2 dhe në shumicën e diabetikëve të tipit 1, edhe pse nivelet mund të bien në disa individë me tipin 1. Stresi fizik, siç është sëmundja ose dëmtimi, pothuajse gjithmonë shkakton rritje të nivelit të sheqerit në gjak te të dy llojet e diabetit.

Print Friendly, PDF & Email