Diabeti dhe shtatzënia

Diabeti mund të shkaktojë probleme gjatë shtatzënisë për gratë dhe foshnjat e tyre në zhvillim. Kontrolli i dobët i diabetit gjatë shtatzënisë rrit shanset për defekte të lindjes dhe probleme të tjera për shtatzëninë. Mund të shkaktojë gjithashtu komplikime serioze për gruan. Kujdesi i duhur shëndetësor para dhe gjatë shtatzënisë mund të ndihmojë në parandalimin e defekteve të lindjes dhe problemeve të tjera shëndetësore.

Rreth diabetit

Diabeti është një gjendje në të cilën trupi nuk mund të përdorë sheqernat dhe niseshtetë (karbohidratet) që merr si ushqim për të prodhuar energji. Trupi ose nuk bën insulinë ose shumë pak insulinë ose nuk mund të përdorë insulinën që bën për të ndryshuar ato sheqerna dhe niseshte në energji. Si rezultat, sheqeri shtesë grumbullohet në gjak.

Tre llojet më të zakonshme të diabetit janë:

Lloji 1

Pankreasi nuk bën insulinë ose aq pak insulinë saqë trupi nuk mund të përdorë sheqerin në gjak për energji. Diabeti tip 1 duhet të kontrollohet me insulinë ditore.

Lloji 2

Trupi ose bën shumë pak insulinë ose nuk mund të përdorë insulinën që bën për të përdorur sheqerin në gjak për energji. Ndonjëherë diabeti i tipit 2 mund të kontrollohet përmes ngrënies së një diete të duhur dhe ushtrimeve të rregullta. Shumë njerëz me diabet të tipit 2 duhet të marrin pilula diabeti, insulinë, ose të dyja.

Gestacionale

Ky është një lloj diabeti që shihet për herë të parë në një grua shtatzënë e cila nuk kishte diabet para se të ishte shtatzënë. Shpesh diabeti gestacional mund të kontrollohet përmes ngrënies së një diete të shëndetshme dhe ushtrimeve të rregullta. Ndonjëherë një grua me diabet gestacional duhet të marrë edhe insulinë.

Për shumicën e grave me diabet gestacional, diabeti kalon shpejt pas lindjes. Kur nuk kalon, diabeti quhet diabet tip 2. Edhe nëse diabeti zhduket pas lindjes së foshnjës, gjysma e të gjitha grave që kishin diabet gestacional zhvillojnë diabet tip 2 më vonë. Importantshtë e rëndësishme që një grua që ka pasur diabet gestacional të vazhdojë të ushtrojë dhe të hajë një dietë të shëndetshme pas shtatzënisë për të parandaluar ose vonuar marrjen e diabetit të tipit 2. Ajo gjithashtu duhet të kujtojë mjekun e saj për të kontrolluar sheqerin në gjak çdo 1 deri në 3 vjet.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email