DIABETI DHE SËMUNDJA NË SY

Diabeti lidhura me komplikime në sy janë të zakonshme. Nëse nuk trajtohet, ato të çojnë në përkeqësimin e vizionit dhe, përfundimisht, verbëri.

Ka dy sëmundje të syrit që rezultojnë nga komplikimet Microvasculare diabetike: retinopati diabetike dhe edemë makulare.

Retinopati diabetike

Retinopati diabetike është shkaktuar nga dëmtimi i enëve të vogla të gjakut të retinës në pjesën e prapme të syrit. Anijet e vogla mund të jetë dëmtuar nga glukozës në gjak të lartë dhe presion të lartë të gjakut.

Fazat kryesore të retinopatis diabetik janë:

jo-proliferative – diabetik sfond retinopati, karakterizuar nga zhvillimi i blisters rastit vogla (microaneurysms) shkaktuara nga capillaries zgjeruar dhe hemorragji të vogla mbi sipërfaqen e retinës. Moderuar të rënda për shumë të rënda retinopathy diabetik jo-proliferative është i njohur edhe si para-proliferative retinopathy diabetik.proliferative – simptomat nga të cilat përfshijnë: vizion të paqartë apo të dyfishtë, vizion të reduktuar, dhe njolla të errëta apo lundrues.Në jo-proliferative faza, jonormale të gjakut pėrshkueshmėrisė anije rezultatet në rrjedhjen e ujit, qelizat e gjakut, proteina dhe yndyrna në indin përreth retinës. Në këtë fazë, retinopathy diabetik është zakonisht pa simptoma nëse nuk shoqërohen me edemë makular diabetik.

Njerëzit e progresit nga para-proliferative të retinopathy diabetik proliferative kur enët e gjakut rriten të reja nga, dhe të gjithë, në retinë në përgjigje të mungesës së oksigjenit të dhënë nga enët origjinale. Kjo quhet neovascularisation. Megjithatë, këto anije të reja janë shumë të dobët dhe janë edhe më shumë të ngjarë të thyer dhe rrjedh gjak në xhel qartë (i tejdukshëm) që mbush zgavrën e pasme të syrit, duke bllokuar vizion. Ind mbresë gjithashtu mund të formojnë pranë retinë, shkëputur atë nga pjesa e prapme të syrit dhe që rezultojnë në verbëri.

Edemë diabetik macular

Kjo është një ndërlikim të përbashkët lidhur me retinopathy diabetik. Ajo korrespondon tek një ënjtjet në Maculën, një nga zonat e retinës. Kur disa nga anijet e vogla të gjakut në retinë bëhet bllokuar, ato përreth zgjerohet për të kompensuar këtë. Anijet Dilated janë përgjithësisht pikon dhe fluide ndërton në Macula, e cila nga ana shkakton macula të rritet dhe të pushojë të funksionojë. Ajo është shkaku më i zakonshëm i dëmtimit vizual në pacientët me jo-proliferative retinopathy. Humbja e vizion mund të ndodhë papritmas dhe trajtimi nuk është aq i suksesshëm.

Trajtim

Nuk ka asnjë terapi farmaceutike në dispozicion në momentin që ndalon përparimin e retinopathy diabetik me trajtimin e procesit themelor të dëmit Microvascular.

Opsionet e trajtimit aktuale (përgjithësisht të rezervuara për retinopati fund para-proliferative dhe proliferative ne fazë diabetike dhe shikimi-kërcënues makular diabetik edema) përfshijnë dy forma të ndryshme të lazer kirurgji:

pan-retinal photocoagulation për retinopathy diabetik.photocoagulation fokale për edemë makulare diabetike.Laser vula terapi enët e gjakut rrjedh në Macula, ngadalësuar që shkakton ënjtje e procedurën te dëmtuar ne vision. Kjo nuk përmirëso vizion të paqartë, por ajo mund të parandaloj atë nga përkeqësimi. Ndërsa lazer kirurgji zakonisht mund të parandalojë vizion të përkeqësimit, në shumicën e rasteve ajo nuk mund të rivendos vizion që tashmë është humbur.

Fakte

Retinopathy diabetik është shkaku kryesor i humbjes së vizionit të rriturit në moshë 20-65 vjeç në vendet e industrializuara. Është vlerësuar se më shumë se 2.5 milionë njerëz në mbarë botën janë të prekur prej saj. 74 për qind e njerëzve që kanë diabet për 10 vjet ose më shumë do të zhvillojë një formë të retinopathy diabetik. Përafërsisht 14% e njerëzve me diabet kanë edemë diabetik makular dhe rrit prevalencës deri në 29% për njerëzit me diabet të cilët përdorin insulinë për më shumë se 20 vjet.Majtas paperpunuar, 25% e personave me edemë makular diabetik do të zhvillojnë humbjen e moderuar vizion brenda tre viteve.Vlerësimet e shkallës së provimeve sy vjetore ndryshojnë shumë nga vendi dhe studimit, por shkalla e shqyrtimit në përgjithësi është mjaft i ulët (40-65 %).Udhëzimet në botë rekomandojnë shfaqjen vjetore me një provim sy Dilated nga një specialist të kujdesit sy për njerëzit me diabet.

 

Print Friendly, PDF & Email