Diabeti dhe Sëmundja e Zemrës

Sëmundja e zemrës është një ndërlikim që mund të prekë njerëzit me diabet nëse gjendja e tyre nuk menaxhohet mirë për një periudhë të gjatë kohe. Sëmundja koronare e zemrës njihet të jetë shkaku i vdekjes për 80% të njerëzve me diabet, megjithatë, NHS thotë se sulmet në zemër janë kryesisht të parandalueshme.

 
Si lidhen sëmundjet e zemrës dhe diabeti?
Njerëzit që vuajnë nga diabeti i tipit 1 dhe tipit 2 kanë më shumë gjasa të jenë në rrezik nga sulmet në zemër, goditjet dhe presioni i lartë i gjakut. Problemet vaskulare, të tilla si qarkullimi i dobët në këmbë, gjithashtu kanë më shumë gjasa të ndikojnë në pacientët me diabet. Ashtu si vetë diabeti, simptomat e sëmundjes kardiovaskulare mund të mos zbulohen prej vitesh.
Një raport i Diabetes UK nga 2007 vlerëson se rreziku i sëmundjes kardiovaskulare në njerëzit me diabet është:
·        5 herë më e lartë në meshkujt e moshës së mesme
·        8 herë më e lartë në gratë me diabet.
Më shumë se gjysma e pacientëve të diabetit të tipit 2 do të shfaqin shenja të ndërlikimeve të sëmundjes kardiovaskulare gjatë diagnozës.
Kë prek sëmundja e zemrës?
Shumë njerëz mendojnë se sëmundja e zemrës ndikon vetëm në moshë të mesme dhe të moshuar. Megjithatë, sëmundja serioze kardiovaskulare mund të zhvillohet në diabetikët para moshës 30 vjeçare. Të dy diabetikët e tipit 1 dhe të tipit 2 janë në rrezik më të madh për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.
 
Cili është shkaku i sëmundjeve të zemrës te diabetikët?
Hiperglicemia, e cila karakterizon diabetin, në kombinim me acidet yndyrore të lira në gjak mund të ndryshojë përbërjen e enëve të gjakut dhe kjo mund të çojë në sëmundje kardiovaskulare. Rreshtimi i enëve të gjakut mund të bëhet më i trashë, dhe kjo nga ana tjetër mund të pengojë rrjedhjen e gjakut.
Cilat simptoma mund të identifikojnë sëmundjet e zemrës?
·        Dhimbje në gjoks
·        Vështirësi në frymëmarrje
·        Rrahje zemre e parregullt
·        Ënjtje e këmbëve
Për të vlerësuar rrezikun tuaj, është e nevojshme për të bërë një ECG (electrocardiogram).
Trajtimi për sëmundje koronare të zemrës
Njerëzit me diabet dhe shenjat e sëmundjeve koronare të zemrës do të këshillohen që të bëjnë ndryshime në stilin e jetës si ndalimi i pirjes së duhanit, të hahet një dietë e shëndetshme dhe e balancuar dhe të inkorporohet aktiviteti fizik në çdo ditë. Edhe medikamentet mund të përshkruhen. Medikamente të zakonshme për trajtimin e sëmundjeve të zemrës përfshijnë:
·        ACE frenues
·        Bllokuesit e kanalit të kalciumit
·        Statin
·        Një dozë e ulët me aspirina
Si mund ta parandaloj sëmundjen e zemrës?

Për të parandaluar sëmundjen e zemrës, duhet të merren parasysh një sërë faktorësh. Është e domosdoshme që të kontrolloni peshën tuaj, nëpërmjet ushtrimit të rregullt dhe dietës së ekuilibruar, të shmangni ose të hiqni duhanin (nëse pini duhan) dhe të kufizoni sasinë e alkoolit që pini. Ju gjithashtu duhet të keni të dy kolesterolin dhe presionin e gjakut të kontrolluar të paktën një herë në vit. Konsultohuni me një mjek dhe bazoni planin tuaj të parandalimit në këshillat e tyre. Kontrollimi i niveleve të sheqerit tuaj në gjak është gjithashtu thelbësor si në parandalimin ashtu edhe në trajtimin, me hulumtimet që tregojnë se reduktimi i HbA1c me 1% zvogëlon rrezikun e dështimit të zemrës me 16% në njerëz me diabet tip 2.

Print Friendly, PDF & Email