Diabeti dhe Prindërimi

Të jesh prind i një fëmije me diabet mund të sjellë shumë gjëra për t’u marrë në konsideratë dhe përgjegjësia mund të jetë e vështirë. Mos harroni, ju nuk jeni vetëm.

Çfarë diete duhet të ketë djali apo vajza ime? Si do t’i menaxhoj nivelet e sheqerit në gjak? A do të marrin kujdesin e duhur në shkollë? Si do ta përballojnë djali ose vajza ime diabetin e tyre?

Duke u pajtuar me diagnozën e diabetit të fëmijës tuaj

Si prind i një fëmije me diabet, diagnoza shpesh mund të jetë një goditje shumë më e vështirë për prindin sesa për fëmijën. Diagnostifikimi i fëmijës suaj ka të ngjarë të vijë si një tronditje e madhe dhe mund të jetë e vështirë të kuptoni se sa efekt mund të ketë tek ju.

Çfarë diete duhet të ketë fëmija im?

Një fëmijë me diabet nuk ka pse të përshkruhet një dietë e veçantë diabetike si e tillë.

Sidoqoftë, përmes testimit të glukozës në gjak mund të zbuloni se disa ushqime janë më të mira për kontrollin e glukozës në gjak të fëmijës tuaj sesa të tjerët. Testimi para dhe rreth 2 orë pas ngrënies është një mënyrë e mirë për të parë se si vaktet e ndryshme ndikojnë në sheqerin në gjak të fëmijës suaj.

Ashtu si me këshillat dietike për njerëzit në përgjithësi, fëmija juaj duhet të ketë një dietë të ekuilibruar për të përfshirë shumë perime.

Menaxhimi i kontrollit të sheqerit në gjak të fëmijës suaj

Të kujdesesh për hipos, të jesh i vetëdijshëm për hipergliceminë, të monitorosh dhe të regjistrosh nivelet e glukozës në gjak dhe të sigurohesh që po marrin dozat e tyre janë të gjitha të përfshira si pjesë e menaxhimit të sheqerit në gjak të fëmijës suaj. Mund të jetë një rend i gjatë disa herë, por pak njohuri shtesë mund të shko një rrugë të gjatë

A duhet që fëmija im diabetik të marrë pjesë në sport?

Sportet janë një aktivitet i shkëlqyeshëm për të marrë pjesë fëmija juaj. Ato do ta ndihmojnë fëmijën tuaj të qëndrojë në formë dhe i shëndetshëm dhe janë të mira për aspektet sociale. Të luash sporte do të ulë sheqerin në gjak të fëmijës tuaj, kështu që ata do të duhet të testojnë gjakun e tyre para se të luajnë sporte.

Nëse një nivel sheqeri para-sportiv është i ulët ose i lartë, ato nuk duhet të fillojnë derisa niveli të kthehet në normale, pasi hipoglikemia mund të rezultojë nga një e ulët dhe ketonet mund të prodhohen nëse ushtroheni kur janë shumë të larta.

Fëmijët dhe diabeti në shkollë

Për t’ju ndihmuar të siguroheni që fëmija juaj të marrë arsimin më të mirë jashtë shkollës, ne kemi përgatitur këshilla për fëmijët me diabet në shkollë.

Përballimi i çështjeve emocionale

Rritja mund të jetë një kohë emocionale në vetvete dhe diabeti mund të theksojë këto emocione. Lexoni më shumë rreth çështjeve emocionale që mund të kenë fëmijët diabetikë.

Fëmijët diabetikë dhe jeta shoqërore

Mund të jetë një tundim për të qenë mbrojtës ndaj fëmijës suaj kur bëhet fjalë për jetën e tij shoqërore, por mbani në mend se të qenit i tepruar në kufizimin e jetës së tyre shoqërore mund të çojë në vështirësi emocionale më vonë në jetë.

Nëse nuk jeni i sigurt se ku ta vendosni vijën, mund të ndihmojë të flisni me prindër të tjerë me diabet.

Biseda me prindër të tjerë të fëmijëve me diabet

Ndonjëherë të dish se çfarë është më e mira për fëmijën tënd mund të jetë shumë konfuze.

Lidhja me prindërit e tjerë që kanë fëmijë me diabet mund të ndihmojë në përcaktimin e veprimit më të mirë. Ju mund të diskutoni për diabetin me prindërit e tjerë në mbledhjet e shoqates tone SHFRD .

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email