Diabeti dhe kolesteroli

Nivelet e larta të kolesterolit mund të jenë një shenjë se jeni në rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru

Sidoqoftë, është ekuilibri i niveleve të kolesterolit që është një tregues më i mirë i shëndetit të zemrës dhe është ekuilibri i kolesterolit që mjekët tuaj duhet të marrin parasysh përpara se të këshillojnë trajtimin.

Modifikimet e jetesës dhe statinat përdoren zakonisht për të ulur nivelet e larta të kolesterolit.

Përderisa nivelet e kolesterolit mund të rriten për një numër arsyesh, nivelet e larta të kolesterolit për një periudhë prej vitesh shpesh shoqërohen me një rrezik më të madh të problemeve shëndetësore.

Kolesteroli shumë i ulët mund të jetë më i rrezikshëm se kolesteroli shumë i lartë.

Çfarë është kolesteroli?

Kolesteroli është një lloj yndyre në gjak (lipid gjaku) që formon membranën e secilës qelizë të trupit. Kolesteroli bartet në gjak nga proteinat e quajtura lipoproteina dhe janë këto që maten kur bëni një test të kolesterolit

Këto janë:

• Lipoproteina me Dendësi të Lartë (HDL)

• Lipoproteina me Dendësi të Ulët (LDL)

LDL shpesh quhet ‘kolesterol i keq’, sepse është kjo formë e kolesterolit që mund të mblidhet në enët e gjakut.

HDL shpesh quhet ‘kolesterol i mirë’, sepse ndihmon në pastrimin e LDL-së së tepërt nga gjaku.

Përderisa LDL mund të quhet kolesterol i keq, ai është i nevojshëm për trupin dhe zakonisht është i shëndetshëm për sa kohë që mbahet në ekuilibër nga një nivel i mjaftueshëm i HDL.

Trigliceridet janë një formë tjetër e lipidit në gjak (yndyrë në gjak) dhe maten gjithashtu kur merret një test i kolesterolit.

Kolesteroli total është figura e të gjitha yndyrave të ndryshme të gjakut të bashkuara.

Raporti i kolesterolit total ndaj HDL merret duke pjesëtuar shifrën e kolesterolit total me shifrën HDL. Kjo siguron një tregues më të besueshëm të shëndetit të zemrës sesa shikimi i kolesterolit total ose shifrave të LDL.

Synimet e kolesterolit për njerëzit me diabet

NICE nuk specifikon më nivelet e synuara të kolesterolit për njerëzit me diabet. Mjekët tuaj do të përdorin një makinë llogaritëse, të quajtur QRISK2, për të zgjidhur rrezikun e sëmundjes së zemrës duke përdorur një numër faktorësh si mosha, BMI, gjinia, nivelet e presionit të gjakut, nivelet e kolesterolit dhe llojin e diabetit që keni.

Nëse doni një udhëzues të përgjithshëm se sa të shëndetshëm janë nivelet e kolesterolit tuaj, zbuloni raportin tuaj total të kolesterolit-ndaj-HDL

Për ta gjetur këtë, merrni shifrën tuaj të kolesterolit total dhe ndani atë me shifrën tuaj HDL. Një rezultat prej më pak se katër është i shëndetshëm.

Simptomat e kolesterolit të lartë

Kolesteroli i lartë zakonisht nuk paraqet ndonjë simptomë në vetvete, megjithatë, njerëzit që kanë nivele të larta ose të paekuilibruara të kolesterolit për disa vite kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë probleme të kushteve të tilla si sëmundja e zemrës, goditja në tru dhe sëmundja arteriale periferike (PAD)

Çfarë e shkakton kolesterolin e lartë?

Nivele të larta ose jo të shëndetshme të kolesterolit mund të vijnë nga:

• Dietë me shumë kalori

• Dieta me karbohidrate të larta

• Aktivitet i ulët fizik

• Obeziteti

• Pirja e duhanit

• Marrja e lartë e alkoolit

Nivelet e larta të kolesterolit mund të rezultojnë edhe nga sa vijon:

• Hipotiroidizmi – një tiroide jo aktive

• Sëmundja e veshkave

• Sëmundja e mëlçisë

• Hiperkolesterolaemia familjare – një gjendje gjenetike që prek rreth 1 në 500 njerëz

Dieta dhe kolesteroli

Në të kaluarën, yndyra ishte fajësuar për nivelet e larta të kolesterolit dhe sëmundjet e zemrës.

Përderisa disa ushqime të yndyrshme, të tilla si patate të skuqura, skuqje, pica dhe pite nuk janë të shëndetshme, ato janë ushqime me karbohidrate të larta, si dhe me shumë yndyrë.

Nëse keni yndyrna të shëndetshme dhe ndiqni një dietë me karbohidrate të ulëta, ka të ngjarë të keni nivele të kolesterolit aq të mirë apo më të mirë dhe shëndet të zemrës sesa duke ndjekur një dietë me pak yndyrë.

Yndyrat e shëndetshme janë nga burime natyrore dhe të përpunuara minimalisht, të tilla si avokado, vaj ulliri, mish i papërpunuar, peshk me vaj, qumësht qumështi me yndyrë të plotë, arra.

Siç kemi vërejtur më lart, kolesteroli i lartë i përgjithshëm nuk tregon domosdoshmërisht nivele të kolesterolit jo të shëndetshëm. Pra, kur rishikoni nivelet e kolesterolit, shikoni raportin e kolesterolit total ndaj HDL.

Dietat me karbohidrate të ulëta dhe ketogjenike janë veçanërisht të mira në ngritjen e nivelit të kolesterolit HDL (të mirë).

Për një udhëzues të thjeshtë për tu ndjekur për ushqim të shëndetshëm me diabet, bashkohuni në Programin e Ujërave të Ulët

Diagnostikimi i kolesterolit të lartë

Një test i kolesterolit, i cili mat nivelet e kolesterolit total, kolesterolit HDL, kolesterolit jo-HDL dhe trigliceridit, duhet të kryhet të paktën një herë në vit për njerëzit me diabet.

Moreshtë më e vështirë të matet kolesteroli LDL, dhe kështu kolesteroli jo-HDL përdoret në vend që të merret një matje e drejtpërdrejtë e LDL.

Trajtimi i kolesterolit të lartë

Nëse nivelet e kolesterolit tuaj janë shumë të larta dhe të ekuilibruara në mënyrë jo të shëndetshme, mjeku mund t’ju ​​këshillojë të modifikoni dietën tuaj dhe të bëni më shumë ushtrime fizike. Ata gjithashtu mund t’ju ofrojnë statina.

Mundohuni të shkurtoni çdo ushqim të lehtë që mund të keni dhe të keni ushqim të gatuar në shtëpi ose të përgatitur në shtëpi, kur është e mundur.

Merrni parasysh përdorimin e metodës së pjatës, e cila është një mënyrë e mirë për të siguruar që keni madhësi të përshtatshme të racioneve dhe merrni mjaft perime.

Dietat me pak karbohidrate dhe ketogjene janë efektive për marrjen e një ekuilibri më të shëndetshëm të kolesterolit.

Nëse keni nevojë për ndihmë me modifikimin e dietës suaj, rregulloni një takim me një dietolog.

Rekomandohet gjithashtu ushtrim i rregullt. Ju duhet të synoni t’i kushtoni 30 minuta ose më shumë aktivitetit fizik të paktën pesë herë në javë.

Nëse pini duhan, është shumë e dobishme të lini duhanin për të ulur rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru. Statinat shpesh do t’u ofrohen të rriturve me diabet dhe kolesterol të lartë.

A kam nevojë për tableta (statina) për kolesterol të lartë?

NICE përgjithësisht rekomandon që njerëzit, me një rrezik 10% ose më të madh për të zhvilluar sëmundje të zemrës brenda 10 viteve të ardhshme, të marrin statina.

Kjo gjasë është përpunuar nga llogaritësi QRISK2 që mjekët përdorin.

Për njerëzit me diabet NICE rekomandon

• Merrni parasysh trajtimin me statina për të gjithë të rriturit me diabet të tipit 1

• Ofroni statina për këdo me diabet të tipit 2 me një rrezik 10% ose më të madh për të zhvilluar sëmundje të zemrës në 10 vitet e ardhshme

Doza fillestare e statinave duhet të jetë atorvastatin 20 mg, përveç nëse kjo nuk tolerohet nga pacienti.

Statinat janë treguar për të parandaluar një ngjarje të madhe në zemër në rreth 1 në 100 njerëz që marrin tableta për 3 vjet. Statinat mund të shkaktojnë efekte anësore, të tilla si dhimbje të muskujve, dhimbje koke ose probleme me kujtesën, në disa njerëz.

Nëse shfaqen efekte anësore, flisni me mjekun tuaj. Nëse keni efekte anësore nga statinat, ato duhet të zhduken sapo të ndaloni së marrëi ato.

Nëse merrni statina duhet të jetë një marrëveshje midis jush dhe mjekut tuaj dhe ju keni të drejtë të pranoni ose të refuzoni ofertën për të marrë statina.

Parandalimi i kolesterolit të lartë

Pas një diete të shëndetshme, kjo nuk varet shumë nga ushqimi i përpunuar dhe ushtrimet e rregullta do të zvogëlojnë rrezikun për të patur nivele shumë të larta të kolesterolit dhe do të përfitojnë shëndetin tuaj në përgjithësi.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email