Diabeti dhe Ketonet

Prania e niveleve të larta të ketoneve në qarkullimin e gjakut është një ndërlikim i zakonshëm i diabetit, i cili nëse nuk trajtohet mund të çojë në ketoacidozë. Ketonet krijohen kur ka insulinë të pamjaftueshme për të ndihmuar karburantin e qelizave të trupit. Nivelet e larta të ketoneve janë më të zakonshme tek njerëzit me diabet të tipit 1 ose njerëzit me diabet të tipit 2 të avancuar. Nëse vuani nga nivele të larta të ketoneve dhe kërkoni këshilla mjekësore, kontaktoni sa më shpejt ekipin e kujdesit shëndetësor të mjekut ose të diabetit.

Cfarë janë ketonet? Ketonet janë një acid i mbetur kur trupi djeg yndyrën e vet. Kur trupi ka insulinë të pamjaftueshme, nuk mund të marrë glukozë nga gjaku në qelizat e trupit për t’u përdorur si energji dhe në vend të kësaj do të fillojë të djegë dhjamin. Mëlçia konverton acide yndyrore në ketone të cilat më pas lëshohen në qarkullimin e gjakut për t’u përdorur si energji. Është normale që të ketë një nivel të ulët të ketoneve pasi që ketonet do të prodhohen sa herë që yndyra e trupit të digjet. Tek njerëzit që janë të varur nga insulina, siç janë njerëzit me diabet të tipit 1, nivele të larta të ketoneve në gjak mund të rezultojnë nga marrja e insulinës në sasi të vogël dhe kjo mund të çojë në një gjendje veçanërisht të rrezikshme të njohur si ketoacidoza.

Si mund ti testoj ketonet? Testimi i ketoneve mund të kryhet në shtëpi. Mënyra më e saktë e testimit për ketonet është përdorimi i një matësi të glukozës në gjak që mund të testojë ketonet si dhe nivelin e glukozës në gjak. Gjithashtu mund të provoni urinën për nivelet e ketoneve, megjithatë, testimi i urinës do të thotë se niveli që merrni është përfaqësues i niveleve tuaja të ketoneve deri disa orë më parë.

Kush duhet të jetë i vetëdijshëm për ketonet? Personat e mëposhtëm me diabet duhet të jenë të vetëdijshëm për ketonet dhe simptomat e ketoacidozës: 1. Çdokush që varet nga insulina – të tillë si të gjithë njerëzit me diabet të tipit 1 2. Njerëzit me diabet të tipit 2 Është thelbësore të dini se cilat janë simptomat dhe kur duhet të testoni ketonet. Gjetja e niveleve të larta të ketoneve të pranishme në urinën tuaj është një shenjë se menaxhimi i diabetit tuaj duhet përshtatur. Testimi i ketoneve do të jetë i rëndësishëm gjatë shtatzënisë për të gjithë ata që kanë diabet me insulinë. Gratë shtatzëna me diabet të tipit 2 ose diabet gestacional që nuk trajtohen me insulinë duhet të kontaktojnë ekipin e tyre shëndetësor nëse përjetojnë simptomat e ketoacidozës.

Ketone dhe humbje peshe Siç është përmendur më lart, ketonet prodhohen kur trupi djeg yndyrë. Prandaj njerëzit që humbin një sasi të konsiderueshme të peshës mund të përjetojnë nivele më të larta se normale të ketoneve. Testimi i ketoneve është përdorur gjithashtu nga njerëzit me diabet të tipit 2 në dietat ketogenik për të vlerësuar nëse ato janë duke djegur yndyrë në mënyrë efektive. Përdorimi i testimit të ketonit në këtë mënyrë nuk rekomandohet nga NHS dhe kështu që shiritat e testimit të ketonit të përshkruara nga mjekët nuk duhet të përdoren për këtë qëllim. Dietat Ketogenik nuk janë zakonisht të rekomanduara për njerëzit me diabet të varur nga insulina, me qëllim që nivelet e larta të ketoneve të paraqesin një rrezik më të lartë të ketoacidozës që ndodh.

Kur duhet të testoj ketonet, dhe si do të ndikojë kjo në menaxhimin e diabetit tim? Informacioni i mëposhtëm ka rëndësi për njerëzit që marrin insulinë.
1. Nivelet e glukozës në gjak rriten mbi 17 mmol / L.
2. Nivelet e glukozës në gjak janë konsistente mbi 13 mmol / L
3. Nëse nivelet e glukozës në gjak rriten në përgjigje të sëmundjes
4. Nëse vëreni simptoma të ketoacidozës si vjellja ose vuajtja nga diarrea
Nëse regjistroni nivele të larta të ketoneve, menjëherë kontaktoni me ekipin tuaj të shëndetësisë për këshilla se si të menaxhoni diabetin më të mirë.

Unë mendoj se mund të kem ketoacidozë diabetike, si mund ta dija? Nëse vuani nga ketoacidoza diabetike shenjat e hershme kanë të ngjarë të përfshijnë:
1. Dhimbje stomaku
2. Përzierje dhe / ose vjellje
3. Fryme që mban erë frutash Në këtë rast, thirrni mjekun tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi ketoacidoza është një kusht jashtëzakonisht i rëndë.

 

Print Friendly, PDF & Email