Diabeti-dhe-kanceri-Çfarë-duhet-të-dini

Kur keni parë që keni pasur diabet, keni testuar shpesh sheqerin tuaj të gjakut për të kuptuar se si ushqimi, aktiviteti, stresi dhe sëmundjet mund të ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak. Deri tani, e keni kuptuar më së shumti, apo jo?

Por befas – BAM! Diçka e rrit sheqerin në gjak. Ju përpiqeni ta rregulloni atë me ushqim ose aktivitet ose insulinë dhe ulet.

Dituria është fuqi! Më poshtë shikoni disa arsye të ndryshimit të sheqerit në gjak:

1 – Nxehtësia

Ngrohja mund të shkaktojë zgjerimin e enëve të gjakut, gjë që e bën absorbimin e insulinës më shpejt dhe mund të çojë në sheqer të ulët të gjakut.

2 – Sheqer artificial

Duhen bërë më shumë kërkime, por disa studime tregojnë se ato mund të ngrenë sheqerin në gjak.

3 – Kafe

Edhe pa sheqer, kafe mund të rrisë sheqerin në gjak, për shkak të kafeinës. Disa njerëz janë tepër të ndjeshëm ndaj kafeinës .

4 – Mungesa e gjumit

Vetëm një natë e gjumit të varfër mund të bëjë që trupi juaj të përdorë insulinën më pak në mënyrë efikase.

5 – Kalimi i mëngjesit

Dalja nga shtëpia pa  mëngjes mund të rrisë sheqerin në gjak .

6 – “Sindroma Dawn”

Njerëzit me këtë Sindromë kanë një rritje  hormonesh herët në mëngjes, nëse kanë diabet apo jo. Për njerëzit me diabet, kjo do të thotë që sheqeri i gjakut mund të rritet.

7 – Dehidratim

Më pak ujë në trupin tuaj do të thotë një përqendrim më i lartë i sheqerit në gjak .

8 – Sprai për hundë

Disa sprai kanë kimikate që shkatërrojnë mëlçinë tuaj për të çliruar më shumë sheqerin në gjakun tuaj.

9 – Sëmundjet orale

Kjo është edhe një ndërlikim i diabetit dhe një shkak për ndryshimin e sheqerit në gjak.

Print Friendly, PDF & Email