Diabeti dhe Kafshët

Kafshët si macet dhe qentë gjithashtu mund të zhvillojnë diabetin. Të gjithë pronarët e kafshëve shqetësohen për kafshët e tyre duke e ditur se qeni apo macja tregojnë simptoma të diabetit mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës së tyre.

Cilat janë shkaqet e diabetit te kafshët? Ashtu si tek njerëzit, kafshët shtëpiake me diabet mund të mos jenë në gjendje të prodhojnë insulinë të mjaftueshme, ose ndoshta trupat e tyre nuk u lejojnë atyre të përdorin siç duhet insulinën. Insulina prodhohet nga pankreasi dhe lejon glukozën në gjak të hyjë në qeliza, duke i lejuar trupit të funksionojë siç duhet. Ashtu si njerëzit, kafshët shtëpiake mund të vuajnë nga diabeti i tipit 1 dhe i tipit 2.

Cilat janë simptomat e diabetit te kafshët? Simptomat e diabetit dhe ndërlikimet e sëmundjes janë gjithashtu të ngjashme me njerëzit. Simptomat e mëposhtme mund të tregojnë se kafsha juaj ka diabet. Simptomat e diabetit në kafshët shtëpiake Simptomat te kafshët mund të përfshijnë: 1.Humbja e peshës, pavarësisht rritjes së oreksit 2.Etje e tepruar dhe urinim 3.Ndarja e yndyrës së trupit dhe zhvillimi i ketacidozës 4.Frymë e butë me erë kimike 5.Komplikimet që lidhen me diabetin

Kafsha ime duket shumë e sëmurë, a mund të jetë ky diabet i kafshëve? Kafsha juaj mund të ketë hipoglicemi sheqer të në gjak. Hipoglicemia mund të ndodhë në kafshë për shkak të mbidozës së insulinës. Simptomat e hipoglicemisë përfshijnë: 1.Konfiskim 2.Dobësi 3.Gjumë 4.Shqetësim 5.Komë Kur kafshët shtëpiake kanë hipoglicemi ata kurrë nuk duhet të lihen vetëm gjatë natës. Komplikimet e diabetit të patrajtuar mund të jenë të tëmerrshme. Këto përfshijnë formimin e kataraktit dhe humbjen e shikimit në qen, si dhe dëmtimin e nervave dhe dobësinë e pasme te macet.

Trajtimi i diabetit për kafshët shtëpiake Insulina përgjithësisht konsiderohet si trajtim bazë për të dy llojet e diabetit të tipit 1 dhe tipit 2. Veterinari juaj mund të përshkruajë insulinë të veçantë. Pronarët e kafshëve shtëpiake diabetik duhet të diskutojnë se si të përgatitet më së miri insulina, dhe sa insulinë është e nevojshme për kafshët shtëpiake, me veterinerin e tyre.

Këshilla të insulinës për kafshët diabetike 1.Insulina duhet të ruhet në frigorifer. Insulina duhet të përzihet para se të përdoret. 2.Përzierja duhet të kryhet duke përdorur rrotullim të butë dhe pa lëkundje. 3.Kur insulina arrin datën e skadimit, mos e përdorni atë. 4.Lëvizni flokët e kafshëve ku ju duhet të injektoni insulinën – kjo mund të bëjë procesin e injektimit më të lehtë për të dy: kafshë dhe pronar. 5.Monitoroni glukozën e gjakut të kafshës tuaj. Mos harroni – kafshët shtëpiake mund të trajtohen me rezultate të mira!

Menaxhimi i diabetit te kafshët Ashtu si diabeti në njerëz, diabeti midis kafshëve duhet të menaxhohet nga afër me qëllim që kafsha juaj të jetojë një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme. Kur diabeti i kafshës është nën kontroll, ata kanë etje normale dhe urinim, një oreks normal, një peshë stabël, një vizion të mirë dhe një vigjilencë dhe një nivel të mirë të aktivitetit. Ekzistojnë tri pjesë kryesore të kontrollit të sheqerit në gjak midis kafshëve. Këto janë dieta, monitorimi i glukozës në gjak dhe stërvitja. Dieta Kur një qen apo mace ka diabet, ata duhet të ushqehen me ushqime të thata ose të konservuara, por është e rëndësishme që të shmangen ushqimet gjysmë të lagura për shkak të përmbajtjes së mundshme të sheqerit. Veterinerët duhet të jenë në gjendje të japin më shumë informacion dhe gjithashtu të këshillojnë se kur duhet të ushqejnë kafshët shtëpiake në lidhje me insulinën.

Monitorimi i sheqerit në gjak Mbajtja e një monitoruesi të saktë të niveleve të glukozës në gjak të kafshës suaj i mundëson një veterineri të përpunojë ndryshimet në regjimin ose llojin e insulinës. Disa pronarë të kafshëve mund të mësohen ta bëjnë këtë në shtëpi.

Ushtrim Diabeti ndodh shpesh në mesin e mbipeshëve ose të kafshëve të trashë, kur yndyra e tepërt çon në rezistencën e insulinës. Shëtitjet e përditshme do të jenë të mira edhe për kafshët ashtu dhe për pronarin.

Print Friendly, PDF & Email