Diabeti dhe Gjumi

Vështirësia për të gjetur një pushim të mirë të natës mund të jetë rezultat i një sërë arsyesh, nga hipot gjatë natës, deri te sheqernat e larta të gjakut, mbipeshë ose shenja të neuropatise. Nëse keni nivele të sheqerit në gjak që janë shumë të larta ose tepër të ulëta gjatë natës, mund të jeni lodhur gjatë ditës tjetër. Letargjia dhe pagjumësia mund të kenë rrënjët e tyre në kontrollin e sheqerit në gjak dhe mund të jenë çelësi në rikthimin e një modeli të shëndetshëm të gjumit.

Berja e një gjumi të mirë të natës Në vijim mund të ndihmoni për të nxitur gjumë më të mirë: Mbani nën kontroll glukozën e gjakut Sigurohuni se shtrati juaj është i madh dhe mjaft i rehatshëm – dhe jastëkët në një lartësi të rehatshme Sigurohuni që dhoma juaj është e freskët (rreth 18 gradë celcius) dhe të ventiluar mirë Sigurohuni që dhoma juaj është e errët dhe e lirë nga zhurma Përfshirja e një periudhe ushtrimi në çdo ditë Rrini në një kohë të rregullt shtrat

A mund të jetë mungesa e gjumit shkak i diabetit? Hulumtimet kanë treguar se privimi i gjumit dhe rezistenca e insulinës mund të lidhen. Njerëzit që rregullisht nuk bejne gjumë do të ndihen më të lodhur gjatë ditës dhe më shumë gjasa për të ngrënë ushqime rehat. Gjumi i mirë i natës është i rëndësishëm për hormonet tona për të rregulluar një numër të madh të proceseve të trupit, të tilla si oreksi, kontrolli i peshës dhe sistemi imunitar.

Probleme me gjumin nga nivelet e larta të sheqerit Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të ndikojnë në gjumin tuaj. Mund të jetë që nivelet e larta e bëjnë më pak të rehatshme për ju gjumin – mund t’ju bëjë të ndiheni shumë të ngrohtë, të irrituar dhe të pambrojtur. Një faktor tjetër është nëse keni nevojë të shkoni në tualet gjatë natës. Për njerëzit me nivele të larta të sheqerit në gjak, kjo mund të ketë një ndikim të theksuar në aftësinë tuaj për të patur një gjumë të mirë të natës. Nëse ky është rasti, sigurohuni që ta përmendni këtë në ekipin tuaj shëndetësor.

Sheqeri i ulët i gjakut (hipo) gjatë gjumit Nivelet e ulëta të glukozës në gjak, hipoglicemia, gjithashtu mund të kenë një ndikim negativ në gjumin tuaj. Nëse jeni duke marrë insulinë ose ilaçe të tjera të sheqerit në gjak, mund të jeni në rrezik për nivele të ulëta të sheqerit në gjak gjatë natës. Nivelet e ulëta të sheqerit në gjak brenda natës mund të prishin modelin tuaj të gjumit dhe të çojnë në vështirësi të zgjimit në mëngjes dhe lodhje gjatë ditës. Hipoglicemia e natës mund të jetë e dukshme, për shembull djersitja, ose mund të ndodhë pa e vërejtur. Nëse dyshohet për hipoglicemi gjatë natës, zakonisht është shumë e lehtë për t’u parandaluar. Bisedoni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni duke përjetuar hipo gjate natës.

 

Print Friendly, PDF & Email