Diabeti dhe familja

Si çdo gjendje kronike, diabeti mund të ketë një ndikim në familjen e personit që ka sëmundjen.

Ndihma dhe këshillat janë në dispozicion për ata që mendojnë se diabeti i tyre po prek familjen e tyre. Përveç kësaj, ata që kanë anëtarë të familjes me diabet mund të marrin gjithashtu ndihmë dhe mbështetje.

Pse dikush me diabet mund të ketë nevojë për ndihmën dhe mbështetjen e familjes së tij?

Të jetosh me diabet nuk është e lehtë, dhe për fat të keq pasi të jetë zhvilluar diabeti nuk zhduket. Në mënyrë që të menaxhojnë me sukses diabetin, shumica e diabetikëve duhet të bëjnë disa ndryshime serioze në stilin e jetës

Mësoni se si të monitoroni dhe kontrolloni nivelet e sheqerit në gjak mund të kërkojë kohë dhe kërcënimi i problemeve serioze shëndetësore nuk zhduket kurrë.

Për këtë arsye, një person që ka diabet mund të ketë nevojë për ndihmën dhe mbështetjen e familjes së tij.

Diabetikët mund të përballen me ndërlikime të shumta dhe gjithashtu mund të jenë më të prirur ndaj depresionit dhe stresit.

Si mund të ndihmojë dikush të afërmit me diabet?

Edukimi është çelësi për të ndihmuar njerëzit me diabet, ashtu siç është edhe në parandalimin e diabetit të tipit 2.

Mësoni sa më shumë që të mundeni, sepse sa më shumë që kuptoni për sëmundjen, aq më shumë mund të ndihmoni.

Jini dashamirës për gjendjen, veçanërisht për ata njerëz që janë diagnostikuar rishtas me diabet.

Diabeti mund të jetë një gjendje tinëzare dhe zhgënjyese dhe shkakton frikë tek disa njerëz.

Çfarë ndryshimesh të shëndetshme duhet të inkurajoj të afërmin tim të bëjë?

Nëse ju dhe i afërmi juaj ndani orët e vaktit, sigurohuni që ata të hanë të njëjtin ushqim të shëndetshëm si ju. Mundohuni të mos blini asnjë lloj ushqimi që ai ose ajo nuk duhet të hajë.

Diabetikët duhet të jenë të vetëdijshëm për dietën e tyre dhe nëse e kuptoni një dietë të shëndetshme diabetike, kjo mund të jetë më e lehtë për tu komunikuar me të afërmin tuaj. Ushtrimi është një tjetër pjesë themelore e menaxhimit të diabetit.

Të afërmit mund ta bëjnë ushtrimin më të lehtë duke rënë dakord për të ushtruar së bashku, edhe pse secili diabetik duhet të flasë me këshilltarin e tij të kujdesit shëndetësor në mënyrë që të zbulojë se çfarë lloj ushtrimi do t’i përshtatet gjendjes së tyre.

Çfarë tjetër mund të bëj për të ndihmuar diabetikët ose diabetikët në familjen time?

Dituria është fuqi këtu dhe nëse mund të mësoni se si të njihni ndonjë shenjë problemi, mund të jeni një ndihmë e mirëfilltë.

Simptomat e niveleve të larta dhe të ulëta të sheqerit në gjak janë vendi për të filluar. Ju gjithashtu mund të ndihmoni duke kuptuar gjendjen.

Për shembull, nëse i afërmi juaj duket më nervoz se zakonisht, mund të ndodhë deri në një ndryshim të nivelit të sheqerit në gjak.

Ndonjë këshillë tjetër rreth diabetit dhe familjes?

Vetëm jini të durueshëm dhe kuptoni se për disa njerëz që mësojnë të jetojnë me diabet mund të jetë e vështirë. Njihni që diabetikët kanë ditë të mira dhe të këqija dhe ndonjëherë mund të kenë nevojë për mbështetjen tuaj emocionale.

Mos harroni të jepni një shembull duke ngrënë shëndetshëm dhe duke ushtruar rregullisht

Dikush në familjen time ka diabet; a kam rrezik më të madh për ta zhvilluar?

Ata njerëz që kanë një anëtar të familjes, veçanërisht një të afërm të ngushtë, me diabet përballen me një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit tip 2 sesa dikush që nuk ka.

Diabeti ndikohet nga gjenetika Nëse është një i afërm i largët që vuan nga sëmundja(tip 2), atëherë rreziku juaj është disi i zvogëluar. Të afërmit e gjakut duhet të bëhen të vetëdijshëm për rrezikun e tyre.

A duhet të kontrollohem për diabet nëse diagnostikohet një anëtar i familjes?

Të gjithë anëtarët e familjes duhet të kërkojnë kontroll dhe të kuptojnë parandalimin.

Për diabetin e tipit 2, udhëzime të veçanta parandaluese mund të ndiqen.

Kjo perfshin:

• Ushtrime të shpeshta

• Mbajtja e peshës konstante dhe të përshtatshme për gjatësinë

• Testimi i niveleve të glukozës tuaj çdo tre vjet pas moshës 45 vjeç

Cila është arma më e mirë që familjet mund të përdorin kundër diabetit?

Të qëndrosh i vetëdijshëm për diabetin do të thotë që ju do të dini kur dhe si ta trajtoni atë, dhe gjithashtu se si më së miri për të parandaluar sëmundjen.

Ju gjithashtu do të jeni në dijeni të çdo zhvillimi të ri dhe përparësisë shkencore për të ndihmuar në parandalimin e diabetit.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email