Diabeti dhe buzëqeshja juaj

A e dini se 29.1 milion njerëz që jetojnë në Shtetet e Bashkuara kanë diabet? Kjo është 9.3% e popullsisë. Përafërsisht 1.7 milion raste të reja diagnostikohen çdo vit – dhe 8.1 milion njerëz që jetojnë me diabet as nuk e dinë se e kanë.

Diabeti ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të përpunuar sheqerin. I gjithë ushqimi që hani shndërrohet në sheqer dhe përdoret për energji. Në diabetin e tipit I, trupi nuk bën mjaftueshëm insulinë, një hormon që mbart sheqer nga gjaku juaj në qelizat që kanë nevojë për energji. Në diabetin e tipit II, trupi ndalon së reaguari ndaj insulinës. Të dyja rastet rezultojnë në nivele të larta të sheqerit në gjak, të cilat mund të shkaktojnë probleme me sytë, nervat, veshkat, zemrën dhe pjesët e tjera të trupit tuaj.

Po çfarë lidhje ka kjo me atë buzëqeshjen tuaj – dhe si mund ta mbroni atë? Së pari, është e rëndësishme të kuptoni shenjat e diabetit dhe rolet që ata luajnë në gojën tuaj.

Simptomat e Diabetit të patrajtuar

Shenjat paralajmëruese të diabetit prekin çdo pjesë të trupit tuaj. Pas një analize gjaku, nga një mjek mund t’ju thuhet se keni sheqer të lartë në gjak. Ju mund të ndjeheni tepër të etur ose duhet të urinoni shumë. Humbja e peshës dhe lodhja janë simptoma të tjera të zakonshme. Diabeti gjithashtu mund të bëjë që ju të humbni vetëdijen nëse sheqeri juaj bie shumë ulët.

Nëse diabeti lihet i patrajtuar, ai mund të marrë dëm edhe në gojën tuaj. Ja se si:

• Mund të keni më pak pështymë, duke bërë që goja juaj të ndjehet e thatë. (Goja e thatë shkaktohet gjithashtu nga ilaçe të caktuara.)

• Meqenëse pështyma mbron dhëmbët tuaj, ju gjithashtu jeni në një rrezik më të lartë të kaviturave.

• Mishrat mund të inflamohen dhe të rrjedhin gjak shpesh (gingiviti).

• Mund të keni probleme në provën e ushqimit.

• Mund të përjetoni shërimin e vonuar të plagës.

• Ju mund të jeni të ndjeshëm ndaj infeksioneve brenda gojës tuaj.

• Për fëmijët me diabet, dhëmbët mund të shpërthejnë në një moshë më herët sesa është tipike.

Pse njerëzit me diabet janë më të prirur ndaj sëmundjes së mishit të dhëmbëve?

Të gjithë njerëzit kanë më shumë baktere të vogla që jetojnë në gojën e tyre sesa ka njerëz në këtë planet. Nëse ata e bëjnë shtëpinë e tyre në mishrat e dhëmbëve, ju mund të përfundoni me sëmundje periodontale. Kjo sëmundje kronike, inflamatore mund të shkatërrojë mishrat e dhëmbëve, të gjitha indet që mbajnë dhëmbët tuaj dhe madje edhe kockat tuaja.

Sëmundja periodontale është sëmundja më e zakonshme e dhëmbëve që prek ata që jetojnë me diabet, duke prekur gati 22% të atyre që diagnostikohen. Sidomos me rritjen e moshës, kontrolli i dobët i sheqerit në gjak rrit rrezikun për probleme të mishit të dhëmbëve. Në fakt, njerëzit me diabet janë në një rrezik më të lartë për probleme të mishit të dhëmbëve për shkak të kontrollit të dobët të sheqerit në gjak. Ashtu si me të gjitha infeksionet, sëmundja serioze e mishit të dhëmbëve mund të shkaktojë rritjen e sheqerit në gjak. Kjo e bën diabetin më të vështirë për tu kontrolluar sepse jeni më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe jeni më pak të aftë të luftoni bakteret që pushtojnë mishrat e dhëmbëve.

Si mund t’ju ndihmojë dentisti juaj të luftoni kundër diabetit

Vizitat e rregullta dentare janë të rëndësishme. Hulumtimet sugjerojnë që trajtimi i sëmundjes së mishit të dhëmbëve mund të ndihmojë në përmirësimin e kontrollit të sheqerit në gjak në pacientët që jetojnë me diabet, duke ulur përparimin e sëmundjes. Praktikimi i një higjene të mirë orale dhe pastrimet e thella profesionale të bëra nga dentisti juaj mund të ndihmojnë në uljen e HbA1c tuaj. (Ky është një test laboratorik që tregon nivelin tuaj mesatar të sheqerit në gjak gjatë tre muajve të mëparshëm. Ai tregon se sa mirë po kontrolloni diabetin tuaj.)

Plani juaj i veprimit për shëndetin dentar të diabetit

Puna ekipore që përfshin vetë-kujdesin dhe kujdesin profesional nga dentisti juaj do të jetë e dobishme për të mbajtur buzëqeshjen tuaj të shëndetshme, si dhe për të ngadalësuar potencialisht progresin e diabetit. Këtu janë pesë gjëra të lidhura me shëndetin oral që mund të bëni për të arritur një mirëqenie optimale:

• Kontrolloni nivelet e sheqerit në gjak. Përdorni ilaçet tuaja të lidhura me diabetin siç udhëzohen, ndryshimi në një dietë më të shëndetshme dhe madje edhe ushtrimet më shumë mund të ndihmojnë. Kontrolli i mirë i sheqerit në gjak do të ndihmojë gjithashtu trupin tuaj të luftojë çdo infeksion bakterial ose kërpudhor në gojën tuaj dhe do të ndihmojë në lehtësimin e gojës së thatë të shkaktuar nga diabeti.

• Shmang pirjen e duhanit.

• Nëse vish ndonjë lloj protezë, pastroje atë çdo ditë.

• Sigurohuni që të laheni dy herë në ditë me një furçë të butë dhe të pastroni çdo ditë midis dhëmbëve.

• Shihni dentistin tuaj për kontrolle të rregullta.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
Print Friendly, PDF & Email