Diabeti dhe ankthi

Ankthi mund të përkufizohet si një gjendje mendore e bazuar në frikë, e ndjerë normalisht si një gjendje emocionale shqetësuese e shoqëruar me ndjesi fizike në trup.

Çrregullimet mendore të bazuara në ankth (d.m.th. njerëzit e diagnostikuar me SAD ose GAD) janë njerëz që shfaqen të shqetësuar për pothuajse gjithçka.

Kjo ka një efekt të dëmshëm në aftësinë e tyre për të kryer aktivitete të përditshme normale.

Cilat janë simptomat e ankthit?

Simptomat përfshijnë shqetësim të tepruar dhe ankth të panevojshëm për aktivitete të shumta me simptoma të pranishme dhe të vazhdueshme për një minimum prej 6 muajsh.

Ankthi është i vështirë për t’u kontrolluar dhe shoqërohet me simptoma somatike duke përfshirë:

• dridhje

• Rrahjet e zemrës(palpitacione)

• djersitje e tepërt

• ndjesia e te qarit

Njerëzit e diagnostikuar me diabet kanë afërsisht 20% më shumë gjasa të vuajnë nga ankthi sesa ata pa diabet.

Cilat janë shkaqet e ankthit?

Diagnostifikimi me diabet mund të nxisë ankth në disa mënyra.

Njerëzit me diabet mund të jenë potencialisht të shqetësuar se si gjendja e tyre do të perceptohet nga të tjerët duke përfshirë miqtë, familjen dhe kolegët e punës.

Ankthi mund të lindë edhe për atë që mund të ndodhë nëse ata do të përjetojnë një hipo gjatë ngasjes ose ndërsa kujdesen për fëmijët e tyre.

Shqetësimi i tepërt mund të çojë në ankth shoqëror.

Simptomat e ankthit shoqëror përfshijnë.

• Të kesh frikë nga largimi nga shtëpia ose vendi i rehatisë

• Ankth për të qenë pranë njerëzve, të njohur ose të huaj

• Shmangia e bashkëveprimit shoqëror

Pse mund të jem në ankth?

Njerëzit e diagnostikuar me diabet mund të jenë të shqetësuar për implikimet afatgjata të gjendjes së tyre.

Më shumë se 70% e diabetikëve mund të zhvillojnë gjendje makrovaskulare përfshirë sulmin në zemër dhe goditjen në tru. Për më tepër, midis 5% dhe 10% raportohet të përjetojnë komplikime mikrovaskulare duke filluar nga problemet me sytë, gjymtyrët dhe veshkat.

Për më tepër, njerëzit me diabet mund të përjetojnë shqetësime të tepërta për vdekjen, çfarë do të ndodhte me ta, familjen dhe të dashurit e tyre.

Në shumicën e rasteve të diabetit të tipit 2, shpesh ka ankth në lidhje me peshën dhe dietën. Publikohet gjerësisht se mbipesha mund të jetë një shkak i gjendjes, prandaj si dhe ankthi se si të kontrollohet pesha dhe dieta, mund të ndodhin gjithashtu emocione të tilla si faji dhe zemërimi.

Si mund ta shmang ankthin?

Menaxhimi i duhur i stresit mund të jetë thelbësor për shmangien e kushteve të tilla si ankthi. Teknikat e relaksimit përfshijnë:

• Ushtrime të frymëmarrjes

• Joga

• Tai chi

• Meditimi

• Vetë-hipnozë

Metodat e relaksimit të tilla si ato të renditura më sipër janë të gjitha të efektshme në lehtësimin e stresit. Trajnimi i bazuar në ndërgjegjësim në kombinim me menaxhimin e diabetit po dëshmon një qasje të paçmuar për të ndihmuar procesin e pranimit, duke lehtësuar ankthin dhe stresin.

Kërkimet e kryera në departamentin e psikologjisë në Universitetin Stanford përdorën teknologji të imazhit të trurit për të ekzaminuar efektin e trajnimit të ndërgjegjësimit në ankthin social. Ata raportuan se pjesëmarrësit që përfunduan kursin e ndërgjegjësimit treguan simptoma të reduktuara të ankthit dhe depresionit dhe demonstruan një vetëvlerësim të shtuar.

Praktikat e ndërgjegjësimit ndihmojnë në rregullimin e marrëdhënies që ka dikush me panikun dhe ankthin e tyre me pranimin, dhembshurinë dhe vetëdijen.

Kjo metodologji është treguar të jetë dukshëm më efektive në planin afatgjatë. Eshtë provuar shkencërisht se rrit cilësinë e jetës dhe lejon praktikantin të zhvillojë një shkëputje me panik dhe ankth, që do të thotë se ata nuk kanë më nevojë për këto gjendje për të përcaktuar se kush janë apo si e jetojnë jetën e tyre.

logo
Falenderoni në vencanti në mundësimin e të gjitha këtyre temave: Bordi i Çështjeve të Mira, i përbër nga Lotaria Kombëtare dhe Ministria e Financave dhe Ekonomisë
https://www.diabet.al/ankthi-dhe-diabeti/
Print Friendly, PDF & Email