Diabeti dhe alkooli

Nuk është e nevojshme që njerëzit me diabet të heqin dorë nga alkooli thjesht për shkak të diabetit të tyre. Edhe pse alkooli ka një efekt në nivelet e sheqerit në gjak, me disa masa paraprake dhe menaxhim të kujdesshëm, njerëzit me diabet mund të pijnë gjithashtu një pije. Ka edhe zëvendësues të alkoolit për ata që abstenojnë. Në fakt, udhëzimet e alkoolit për diabetin janë të njëjta si për popullatën e përgjithshme.

Cilat janë udhëzimet e rekomanduara për alkoolin për njerëzit me diabet? Udhëzimet janë dy njësi për gratë dhe tre njësi për burrat. Megjithatë, vlen të dihet se sa njësi përmban një pije. Në disa raste, një gotë verë do të përbëjë dy njësi, dhe një birrë mund të arrijë edhe tre njësi.

Pra, nëse kam diabet unë mund të pi si zakonisht? Njerëzit me diabet duhet të jenë tepër të kujdesshëm me alkoolin. Futja e alkoolit në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e hipoglicemisë (nivele të ulëta të sheqerit në gjak). Nëse diabeti juaj tashmë është nën kontroll, një sasi e moderuar e alkoolit mund të jetë e mirë para, gjatë ose pas një vakti. Edhe nëse keni një pije, kjo nuk mund të ndikojë në nivele të ulëta të glukozës në gjak. Sidoqoftë, ka disa masa paraprake për t’u kujdesur.

Çfarë duhet të bëj me kujdes kur bëhet fjalë për diabetin dhe alkoolin? Shmangni pijen në stomak bosh, pasi do të rritet sasia e alkoolit në gjakun tuaj. Gjithashtu shmangni pirjen e pijeve ose pirjen e qëndrueshme dhe kurrë mos zëvendësoni ushqimin tuaj me akoolin. E gjithë kjo mund të rrisë rrezikun e hipoglicemisë.

Si do të ndikojë alkooli në kontrollin e sheqerit në gjak? Pijet e ndryshme alkoolike do të kenë efekte të ndryshme në sheqerin tuaj në gjak. Gjithashtu varet se sa pi. Një pije e vetme alkoolike (një shishe 330ml birrë, gotë me verë) nuk mund të ketë një efekt të madh në sheqerin tuaj të përgjithshëm. Nëse keni më shumë se një pije të vetme, shumica e pijeve alkoolike do të tentojnë fillimisht të ngrenë sheqerin tuaj në gjak. Zakonisht birra, vera, sherries dhe likeret do të kenë këtë efekt. Megjithatë, alkooli pengon mëlçinë nga kthimi i proteinave në glukozë, që do të thotë që jeni në një rrezik më të madh të hipoglicemisë sapo të filloni të ulni sheqerin në gjak. Nëse keni një numër të këtyre pijeve, ju mund të prisni që të shihni një rritje të sheqerit në gjak pasuar nga një rënie e qëndrueshme disa orë më vonë, shpesh derisa flenë. Njerëzit që marrin insulinë, në veçanti, duhet të jenë të kujdesshëm ndaj hipoglicemisë. Çdo person do të ketë një reagim paksa të ndryshëm ndaj pijeve alkoolike kështu që është mirë për të përdorur testet e gjakut për të kontrolluar se si reagon trupi juaj ndaj tij.

A është e rrezikshme pirja e alkoolit kur ke diabet? Pirja e alkoolit është e rrezikshme për këdo. Megjithatë, me sasi më të mëdha të alkoolit, mund të ndodhë hipoglicemia e rëndë. Këshillohet menaxhim i rreptë i karbohidrateve, ndoshta edhe patate të skuqura ose pica, nëse është konsumuar një sasi e madhe alkooli. Megjithatë, shmangia e alkoolit në sasi të mëdha është më mirë.

A do të kem hipo nëse dehem? Simptomat e dehjes mund të jenë shumë të ngjashme me një hipo, që mund të çojë në konfuzion shumë të rrezikshëm. Për më tepër, nëse keni pirë shumë, mund të keni rrezik të hipos deri në 16 orë (ose edhe më shumë) pasi të keni ndalur së piri. Monitorimi i niveleve të glukozës në gjak është një pjesë thelbësore e menaxhimit të diabetit tuaj në këtë situatë.

Cilat janë rreziqet e tjera për njerëzit me diabet? Pirja e alkoolit në sasi të mëdha rregullisht mund të shkaktojë një rritje të presionit të gjakut. Për më tepër, pije alkoolike përmbajnë kalori dhe prandaj mund të çojnë në shtim në peshë. Pirja e alkoolit mund të përkeqësojë neuropati duke rritur dhimbjen dhe mpirjen. Pijet e ulëta të karbohidrateve dhe alkoolit të ulët mund të jenë më mirë se alkooli standard, por rreziqet ende duhet të merren parasysh. Shpesh alkooli është i përzier me pije me gaz, me sheqer që mund të ndikojnë në sheqerin në gjak.

Print Friendly, PDF & Email